Artrose

Inhoud

Top

Ontstaan




Boven een gezond gewricht. Daaronder een gewricht met artrose, waarbij het kraakbeen bijna verdwenen is.

Een gewricht wordt meestal gevormd door twee beenderen. Deze zijn bekleed met kraakbeen, dat zeer glad is en beweging ten opzichte van elkaar mogelijk maakt. Een kapsel om het gewricht houdt de beenderen bijeen en smeervloeistof zorgt ervoor dat de beenderen nog beter, een leven lang soepel kunnen bewegen.

Artrose is de benaming voor degeneratie van een of meerdere gewrichten. Het kan in alle gewrichten optreden. Artrose wordt ook wel slijtage genoemd. Artrose is een langzaam proces waarbij de afbraak van kraakbeencellen sneller gaat dan de aanmaak. Het evenwicht is verstoord. Het gewrichtskraakbeen gaat in kwaliteit achteruit en kan op den duur zelfs geheel verdwijnen. De bot uiteinden komen dan tegen elkaar. Hierdoor kunnen er ook problemen ontstaan met het onderliggende bot. Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Het gewricht kan daardoor uitsteeksels vormen (osteofyten), dikker worden en misvormd raken. Hierdoor worden bewegingen pijnlijk en het dier krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer stijfheid en verslapping van de spieren. Artrose komt vooral bij oudere dieren voor. Twintig procent van alle oudere dieren heeft artrose en dit percentage neemt toe met de leeftijd.

Een rŲntgenfoto met daarnaast een schematische weergave ervan. Duidelijk zijn de botwoekeringen (1) te zien over de oorspronkelijke vorm van het gewricht (2) heen.

Artrose en artritis

Artrose en artritis zijn twee aandoeningen die nauw met elkaar verbonden zijn: artrose heeft meestal artritis tot gevolg. Het kraakbeen slijt en door een herstelpoging van het afweersysteem kunnen ontstekingen (artritis) worden veroorzaakt. In het kader wordt dit uitgelegd.

Artrose houdt zichzelf in stand:
  1. Kraakbeencellen raken beschadigd en sterven af
  2. De dode kraakbeencellen leveren ontstekingsproducten en afbraakproducten
  3. Deze producten tasten de binnenbekleding van het gewrichtskapsel aan
  4. Hierdoor wordt gewrichtsvloeistof met verlaagde smeerbaarheid geproduceerd en verhoogde hoeveelheid water
  5. Door de slechtere kwaliteit van de smeervloeistof raken kraakbeencellen eerder beschadigd en sterven dan af

Andersom is het ook mogelijk, artritis geeft versnelde slijtage van de gewrichten (artrose). Op de termijn overlappen de symptomen van artrose en artritis elkaar dus steeds meer. In beide gevallen leidt het tot vorming van bot aan de randen van de gewrichtsvlakken, waardoor zwelling, pijn, stijfheid en misvorming van de gewrichten ontstaat.

Oorzaken

Over de oorzaken is tot op heden weinig bekend. Grofweg wordt onderscheid gemaakt in trauma (b.v. scheuren van gewrichtsbanden), infectieuze en niet infectieuze ontstekingen (reuma) en aangeboren afwijkingen (b.v. HD). Bewezen is ook dat overgewicht van een lichaam kan leiden dat artrose. Mogelijke oorzaken zijn verder: over- en ongelijkmatige belasting gewricht, lengte verschillen ledematen, X- en O-benen, slecht genezen botbreuk, zwakke gewrichtsbanden, slechte botkwaliteit door ontkalking of erfelijkheid, hormonale stoornissen (overgang) bij vrouwelijke dieren.

Complexe factoren als genetische aanleg, gifstoffen, voeding en het voorkomen van parasieten zoals, verkeerde darmbacteriŽn, amoeben, candida enz. kunnen ook een rol spelen.

Als een gewricht eenmaal artrose vertoont is dit zeer moeilijk terug te draaien. Meestal houdt de aandoening zichzelf in stand en wordt langzaamaan erger.

Top

Symptomen

De eerste duidelijke symptomen zijn meestal stijfheid na een periode van rust. De hond komt moeilijk zijn mand uit en loopt dan vaak wat kreupel. Na een tijdje lopen verdwijnt de kreupelheid en loopt de hond weer vrij normaal. Na een actieve dag zullen de symptomen duidelijke naar voren komen.

Een volgende stap in het proces is een permanente kreupelheid. In het spel vergeten honden dat nog wel eens, maar in rust lopen ze weer kreupel. Dit kan een periode zijn, waarna er weer een relatief goede periode kan volgen, waarin de hond niet zoveel klachten heeft. Vooral als men de hond weer even wat rustiger houdt, kunnen de klachten afnemen.

Bij een hond met artrose kan het gewricht vaak niet volledig gestrekt of gebogen worden. Vaak voelt het gewricht dikker aan. Dit komt soms door een zwelling van het kapsel, maar heel vaak zijn de botten ook verbreed. Het gewricht kan warm aanvoelen. Ook kan het bij het buigen en strekken aanvoelen alsof er zand in het gewricht zit.

Top

Behandeling

In de reguliere geneeskunde gaat men ervan uit dat Artrose onomkeerbaar is. Behandeling is erop gericht de neerwaartse spiraal te doorbreken en verdere aantasting van het gewricht te voorkomen. Dit wordt via de volgende facetten aangepakt:

Top

Preventie

Preventief zijn een aantal dingen mogelijk:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak