Tanden

Inhoud:

Oorzaken van tandproblemen

Controleer en verzorg geregeld de tanden van de hond. Zo ontdek je sneller afwijkingen en geeft de behandeling minder problemen dan in een vergevorderd stadium.
Tandproblemen ontstaan door:

Top

Wat kun je waarnemen als je hond gebitsproblemen heeft?

Top

Overmatige slijtage

Tanden slijten met vorderende leeftijd, dit is normaal. Maar ze kunnen erg slijten wanneer er veel met stokken en stenen wordt gespeeld. Op vrije jonge leeftijd blijven dan alleen nog stompjes van de tanden over. Die stompjes zijn zover afgesleten, dat de zenuwen bloot liggen. Doordat er geen beschermende laag meer omheen zit, zijn deze tanden veel gevoeliger voor bederf. Vermijd dus dat de hond te veel op stokken/stenen kauwt. Ook van tennisballen wordt beweerd dat ze overmatige slijtage van het gebit kunnen geven.

Top

Afgebroken tanden

Tanden kunnen afbreken. Bij melktandjes is dit niet zo erg; ze worden toch nog vervangen. Anders is dit bij volwassen tanden. Bij het afbreken van een tand moet u dit steeds door de dierenarts laten controleren. Wanneer het zenuwkanaal open ligt (de pulpaholte) moet de tand gevuld worden, en evt. ontzenuwen, om bederf te vermijden.

Top

Ontstoken tanden

Het echte tandbederf ďcariŽsĒ (gaatjes in de tanden) komt erg weinig voor bij de hond. Indien toch kan de tand gevuld worden, of -indien de cariŽs te erg is- getrokken.

Wat vrij vaak voorkomt is ontsteking van de kieswortel (molaren of premolaren). Er vormt zich een abces onder de wortel en de etter tracht zich een weg te banen naar de buitenwereld. Meestal ziet men dan een bobbel ontstaan onder het oog. Die bobbel kan openbarsten en dan krijgt men een slecht genezend wondje waaruit af en toe etter komt. De enige remedie is het verwijderen van de desbetreffende kies.

Top

Tandsteen

Tandsteen ontstaat wanneer er door het speeksel verkalkingen optreden in de tandplaque. Dit is een harde substantie die dikke lagen vormt op het oppervlak van kiezen en tanden. We zien het vooral aan de wangzijde van de scheurkiezen en aan de wangzijde van de hoektanden (foto).
Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriŽn waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat. (zie voor meer informatie over gingivitis en parodontitis bij tandplaque).

Omdat tandsteen erg hard is en stevig vast zit aan het glazuur van het tandoppervlak, is het slechts te verwijderen met behulp van speciale tangetjes of krabbertjes (=scalers). Hier kan de tandenborstel dus niet meer tegen op!
Het tandsteen zorgt ervoor dat het tandvlees zich nog verder gaat terugtrekken en verergert het ontstekingsproces van tandvlees en steunweefsels. Het heeft een ruw oppervlak, waardoor er weer gemakkelijk tandplak op gevormd wordt. Is er eenmaal tandsteen gevormd, dan is een zinvolle gebitsverzorging dus eigenlijk niet meer mogelijk tenzij het tandsteen eerst verwijderd wordt.

Tandsteen zal zich vroeg of laat altijd ontwikkelen. Dit is een bruin neerslag van voedselresten, kalkzouten, bacteriŽn en speeksel op de tanden. Het kan al heel vroeg beginnen, op de leeftijd van 2 ŗ 3 jaar, met een dun bruin laagje op de hoektand. Dit evolueert naar echte brokken tandsteen op alle tanden. Hoe beter de gebitsverzorging is, hoe later tandsteenvorming optreedt.

Het tandsteen drukt het tandvlees weg, zodat de tandwortels bloot komen te liggen, wat pijnlijk is voor het dier. Het tandsteen zorgt ook voor tandvleesontstekingen die verantwoordelijk zijn voor het uit de bek stinken en voor het feit dat tanden los gaan zitten en/of uitvallen.

Top

Tandplaque

Tandplaque is een veel voorkomende aandoening. Tandplaque is een combinatie van levende en dode bacteriŽn, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriŽn. Tandplaque ontwikkelt zich voornamelijk langs de randen van het tandvlees en op plekken waar de zelfreinigende mechanismen in de mondholte minder goed functioneren, zoals ruwe oppervlakken, de ruimte tussen het tandvlees en de tand of kies, plaatsen waar de tanden of kiezen te dicht op elkaar staan of op plaatsen waar de tanden of kiezen niet mooi met elkaar scharen. Het zelfreinigingmechanisme van tanden en kiezen wordt bepaald door de speekselvloed, de bewegingen van de lippen, wangen en tong en door bepaald gedrag na de maaltijd. Bij veel honden zien we dat ze na het eten met de poten langs de snuit poetsen of bijvoorbeeld met de zijkant van de snuit over de grond schuren. Dit is in feite een soort ďtandenpoetsenĒ.

Top

Tandvleesontsteking

Wordt het tandplaque onvoldoende verwijderd dan zal het aantal bacteriŽn erin toenemen en er zullen steeds meer ďkwaadaardigeĒ bacteriŽn gevormd worden. Deze bacteriŽn produceren stoffen die door de natuurlijke afweerreactie van het lichaam ontstekingen in het tandvlees (gingivitis) veroorzaken.
Tot dit moment is het proces nog reversibel. Dat betekent dat als het gebit professioneel gereinigd wordt, eventueel in combinatie met antibiotica , dat er weer een gezond tandvlees aanwezig is.

Helaas breidt een tandvleesontsteking zich gemakkelijk uit tot de diepere delen. Het ontstekingsproces van het tandvlees is een steeds verder voortschrijdend proces dat er uiteindelijk zelfs toe kan leiden dat tanden en kiezen los komen te zitten. Eerst zal het tandvlees gaan zwellen en rood worden, het zal bij aanraking gemakkelijk bloeden.
Vervolgens kan de ontsteking zich gaan uitbreiden naar de dieper gelegen weefsels: er komt ruimte tussen de tand of kies en het tandvlees (=pocket). In deze pockets hopen zich voedselresten en bacteriŽn op, die het ontstekingsproces nog verder verergeren. De vezeltjes die de tand of kies op zijn plaats houden raken in het ontstekingsproces betrokken en gaan kapot. Er kan zelfs een echt abces ontstaan in deze pocket. Uiteindelijk wordt er steeds meer van het weefsel dat de tand of kies omgeeft (=parodontium) aangetast door het ontstekingsproces. Dit wordt ook wel parodontitis genoemd, oftewel een ontsteking van de steunweefsels rond de gebitselementen. Het tandvlees trekt zich terug waardoor de tandhals en de wortel gedeeltelijk bloot komen te liggen. In het ergste geval kan er zelfs botoplossing van de tandkas en/of een abces van de tandkas optreden. We spreken dan van een parodontitis.

Een parodontitis is niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Een ontsteking van tandvlees en steunweefsels is niet alleen aanleiding tot stank uit de bek, verlies van tanden en kiezen en problemen met kauwen en pijn in de bek! De bacteriŽn die bij het ontstekingproces zijn betrokken kunnen via de bloedbaan ook andere organen bereiken en daar ontstekingen veroorzaken. Vooral de nieren en de hartkleppen lopen gevaar! Er is dus een veel groter gezondheidsrisico dan op het eerste gezicht lijkt.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak