Huid

Inhoud

De huid:

Top

Functie van de huid

De huid is niet alleen maar het omhulsel van het lichaam van een hond, het heeft een aantal belangrijke functies. Allereerst vormt de huid een barriŤre tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Die invloeden zijn:

Daarnaast heeft de huid nog een aantal functies:

Kortom, de huid is een belangrijk orgaan.

Top

Bouw van de huid

anatomie van de huid

De huid van een hond is het grootste orgaan dat hij heeft. Bij een volwassen hond van 30 kg is 12% van het lichaamsgewicht huid, met een oppervlak van ongeveer 1 vierkante meter!. De huid is een beetje de spiegel voor de gezondheid van de hond. De huid bestaat uit drie delen:

Andere onderdelen zijn:

De opperhuid

Dit is het buitenste laagje van de huid. Deze bestaat voor het grootste deel uit hoorncellen. Deze cellen worden voortdurend nieuw gevormd in de onderste laag van de opperhuid. De nieuwgevormde hoorncellen schuiven steeds een beetje op naar de oppervlakte van de huid, omdat ze door de voortdurende aanmaak van nieuwe cellen naar boven worden geduwd. Wanneer de cellen hoog in de opperhuid komen te liggen gaan ze dood en vormen samen met vet uit de talgklieren de buitenste laag van de huid. Door het afstoten van de buitenste cellaag worden schimmels en bacteriŽn eenvoudig afgevoerd, waardoor deze laag moeilijk doordringbaar is voor ziekteverwekkers. De talg gaat bovendien uitdroging van de huid tegen en houdt hem soepel. Deze dode hoornlaag is op sommige delen van de huid extra dik, zoals op de voetzolen. Bij een gezonde hond wordt de gehele opperhuid elke 22 dagen volledig vervangen.
Er bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid tussen de hoorncellen ook nog andere cellen: de melanocyten. De pigmentcellen maken kleine pigmentkorrels die zij doorgeven aan de hoorncellen die het pigment als een parasol boven hun celkern leggen. Zo wordt het kwetsbare erfelijk materiaal in de celkern afgeschermd tegen de beschadigende werking van de ultraviolette straling in het zonlicht.

De lederhuid

Deze laag is een stevige constructie van bindweefsel en is qua inhoud veel afwisselender dan de opperhuid. In de lederhuid vinden wij bloedvaten (voedsel- en zuurstofvoorziening), lymfevaten (afvoer van afvalstoffen), en zenuwen (tastgevoel, pijngeleiding, temperatuurgevoel).
De bloedvaten zorgen voor de voorziening van voedingstoffen en zuurstof tot in de verste uithoeken van de lederhuid ťn de onderste lagen van de opperhuid. Verder spelen ze ook een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam: door verwijding van de bloedvaten kan extra warmte aan de buitenwereld worden afgegeven, door vaatvernauwing kan de afgifte van warmte worden beperkt zodat geen kostbare energie verloren gaat.
In de lederhuid bevindt zich ook het belangrijkste deel van het actieve verdedigingssysteem van de huid: via een systeem waarin speciale witte bloedcellen een belangrijke rol spelen kunnen virussen en bacteriŽn worden herkend en gericht onschadelijk gemaakt worden.
De lederhuid zorgt ook voor de elasticiteit en trekvastheid van de huid. Wanneer de huid verouderd of beschadigd wordt door zonlicht neemt de elasticiteit en veerkracht af.
De lederhuid wordt niet voortdurend vernieuwd, zoals dat bij de opperhuid gebeurt. Een beschadiging van de lederhuid blijft dan ook altijd zichtbaar als litteken. Wanneer echter alleen de opperhuid beschadigd zal dit zonder litteken genezen.

Het onderhuids bindweefsel

Deze laag scheidt de huid van de spieren en pezen in ons lichaam. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten.
Het vet zorgt voor extra isolatie van het lichaam en is tevens een bron van energie in tijden van schaarste. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Er zijn plekken op het lichaam waar het onderhuids bindweefsel ontbreekt, zoals de lippen, wangen, oogleden en anus.

Top

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen ontstaan door een veelheid van factoren en de aandoeningen zijn daarom onder te verdelen in de volgende categorieŽn:

Via het zijmenu kun je nadere info vinden (is nog niet volledig; hier wordt nog aan gewerkt).

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak