Huid - AllergieŽn

Inhoud

Top

Wat is allergie?

Allergie is een ongewenste reactie van het afweerapparaat op lichaamsvreemde stoffen. Bij het eerste contact met deze stoffen reageert het immuunsysteem door antistoffen en afweercellen aan te maken. Bij een volgend contact met dezelfde stof bepaalt het lichaam of en hoe het moet reageren. Bij 5 tot 10% van de honden ontstaat een ernstige allergische reactie, dat wil zeggen een over-reactie, in plaats van geen of een geringe reactie. Bij dit herhaalde contact met het zogenaamde allergeen reageert het afweerapparaat met de productie van stoffen, die leiden tot een ontstekingsreactie van de huid en het optreden van jeuk, oogontsteking, hoesten en niezen.

Het is goed mogelijk dat een hond jaren achtereen met een bepaalde stof in contact is geweest, voordat deze een overgevoeligheidsreactie ontwikkelt. Anderzijds kan een contact van enkele weken al voldoende zijn om de overgevoeligheidsreactie te laten ontstaan. Is de hond eenmaal allergisch, dan zijn slechts kleine hoeveelheden van het allergeen (de stof) nodig om een allergische reactie te laten optreden. Een allergie verdwijnt niet uit zichzelf.

De meest voorkomende allergieŽn zijn:

Bij huisdier kunnen ook meerdere allergieŽn naast elkaar voorkomen, bijvoorbeeld een vlooienallergie in combinatie met een voedselallergie of atopie.

Top

Voedsel-allergie

Een voedingsallergie is, net als andere allergieŽn, een overgevoeligheidsreactie. Bij deze allergie zijn het bepaalde onderdelen van het voer, meestal bepaalde (dierlijke) eiwitten, die de overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Vanuit de darmen worden deze onderdelen, allergenen genoemd, opgenomen in het bloed. Hier worden ze echter niet als voedsel herkend, maar als bedreigend ervaren, terwijl bij de meeste andere dieren niets fout gaat. Dit zorgt voor een afweerreactie, vaak in de darm of in de huid. Het gevolg hiervan is braken, diarree en/of jeuk. Vooral wanneer er een combinatie van diarree of braken met jeuk optreedt, wordt een dier verdacht van voedingsallergie.

Symptomen bij voedselallergie zijn:

Voordat met de behandeling begonnen kan worden is het belangrijk te weten dat een voedselallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde bestanddelen in het voer. Voedingstoffen die vaak de allergie veroorzaken zijn: melk, eieren, kip, schaaldieren, noten, tarwe, maÔs, pindaís, paardenvlees, sojabonen en chocola. Indien is aangetoond dat de allergie wordt veroorzaakt door een stof in het voedsel, moet als eerste deze stof niet meer gegeven worden. Dit lost meestal de aandoening niet op, maar kan een nieuwe allergische reactie voorkomen. Op het moment van de voedselallergie moet behalve het voorkomen van een nieuwe reactie ook parallel het afweersysteem behandeld worden. In principe kan een voedselallergie op alle leeftijden voorkomen, maar ze lijkt vaker voor te komen bij jonge dieren. Het kan voorkomen dat een dier jeuk krijgt, terwijl het al jaren hetzelfde voer krijgt. Dit kan door een plotseling optredende allergie, maar fabrikanten wisselen ook nog wel eens van receptuur.

Een voedselallergie kan klinisch lijken op een vlooienallergie of een huid-en luchtwegenallergie. De diagnose kan alleen worden gesteld met behulp van een eliminatiedieet. Dit dieet moet zelf worden bereid en bestaat uit een vleessoort die uw huisdier nooit eerder heeft gekregen (en er dus nog niet een allergie tegen kan hebben opgebouwd) en gekookte rijst of macaroni als koolhydraatbron. Het dieet moet minstens 6 weken worden verstrekt. Er mogen geen andere voedselbestanddelen worden gegeven, dus geen melk, snoepjes, worst en andere tussendoortjes. Ook moet voorkomen worden dat de hond buiten op straat iets opeet. Voor het aantonen van een voedselallergie is een commercieel hypoallergeen dieet niet betrouwbaar. Deze diŽten bevatten te veel voedselbestanddelen, waardoor een negatief testresultaat nog geen voedselallergie uitsluit. Indien vaststaat dat de hond inderdaad een voedselallergie heeft, kan een testperiode met verschillende hypoallergene voeders worden ingevoerd om te zien of hier een voer bij zit waarvoor het dier niet allergisch is.
Een symptomatische behandeling van de jeuk met corticosteroÔden heeft bij een voedselovergevoeligheid vaak geen effect.

Enkele regels en tips bij een mogelijke voedselallergie:

Top

Atopie

atopie

Een atopie is een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde allergenen uit de omgeving. Deze allergenen kunnen worden ingeademd of via het maagdarmkanaal of de huid het lichaam binnenkomen. Door de overgevoeligheidsreactie komen stoffen in het lichaam vrij die huidproblemen of in sommige gevallen problemen van de luchtwegen kunnen geven. Stoffen die vaak een allergie veroorzaken, zijn: gras- en boompollen, plotselinge kou, kunstmest, huishoudproducten, huisstofmijten, antibiotica, bloemen en planten of huidschilfers van dieren of mensen.

Het is geen geslacht- of rasgebonden aandoening. De eerste verschijnselen lijken vooral op jonge leeftijd voor te komen. Bij de mens en hond is een duidelijk genetische component aanwezig.

Bij de hond is er vaak sprake van een irritatie van de huid rond de ogen, rond de bek en van de onderpoten, wat zich uit in veel bijten aan de tenen. In sommige gevallen vertoont het dier echter een algemene huidontsteking, met een donkere verkleuring en verdikking van de huid in de oksels, de liezen en het halsgebied. Ooguitvloeiing en niesbuien behoren ook tot de symptomen.

De jeuk hoeft niet altijd goed zichtbaar te zijn voor de eigenaar, met name als er sprake is van kale plekken zonder dat de huid is aangetast. Indirecte tekenen van likken zijn: braken van haarballen, haren in de ontlasting, haren tussen de tanden of haarplukjes in de mand. De huidafwijkingen kunnen verschillen. Eventueel kunnen ook oogontsteking, hoesten en niezen worden gezien.

Een atopie kan klinisch lijken op een vlooienallergie, een voedselallergie, een mijteninfectie of likken als gevolg van stress. De diagnose is te stellen door uitsluiting van andere aandoeningen in combinatie met het aspect van de huidveranderingen en het ziekteverloop. De betrouwbaarheid van een huid of bloedtest is niet 100%, maar kan wel een goede hulp zijn.

Er zijn twee mogelijke behandelingen: Behandeling van het auto-immuunsysteem en behandeling van de allergie.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak