Huid - BacteriŽle huidaandoeningen

Inhoud:

Top

Algemene kenmerken bacteriŽle huidaandoeningen

BacteriŽle huidaandoeningen worden ook wel PyodermieŽn genoemd. Bij katten komen dergelijke aandoeningen veel minder voor dan bij honden. Enerzijds denkt men dat dit komt doordat de kat zichzelf meer wast en poetst. Anderzijds is de structuur van de huid bij een hond anders, waardoor bacteriŽn makkelijker in de haarfollikels kunnen doordringen.

Voordat bacteriŽn problemen kunnen veroorzaken, moeten ze eerst door diverse natuurlijke barriŤres heen. Allereerst is dat de vacht, die de huid beschermt tegen beschadigingen en bovendien een microklimaat op het huidoppervlak creŽert. In dit micromilieu komt van nature een bepaalde kolonie bacteriŽn voor, die echter niet schadelijk zijn voor de hond. Verstoring van het micromilieu kan de "goede" bacteriŽn doen afsterven en de "slechte" bacteriŽn stimuleren. Een normale talgproductie en normale hoornlaag op de huid voorkomen dat verkeerde bacteriŽn kunnen doordringen in de huid. Gebeurt dit desondanks toch, dan moeten de normale bacteriŽle afweermechanismen van het lichaam eraan te pas komen om de bacteriŽn te lijf te gaan.

Verstoring van de natuurlijke bacterie-balans op de huid kan veroorzaakt worden door:

De belangrijkste schadelijke bacteriŽn zijn: Staphylococcus intermedius (80% en Staphylococcus aureus (20%).

Men onderscheidt twee soorten bacteriŽle huidontstekingen:

Top

Oppervlakkige pyodermie

Hiertoe behoren de volgende aandoeningen: hotspot

Top

Diepe pyodermie

Dit zijn bacteriele infecties, die in en rond de haarfollikels zitten en zich kunnen uitbreiden tot en met het onderhuids bindweefsel. Diepe pyodermieŽn komen minder vaak voor dan de oppervlakkige, maar het verloop is ernstiger en hardnekkiger. Behalve dat ze zich uit oppervlakkige aandoeningen van de haarfollikens kunnen ontwikkelen, kunnen ze ook het resultaat zijn van andere aandoeningen, zoals jonge honden schurft (Demodex) of immuundeficiŽnties. De belangrijkste bacteriŽn die een rol spelen zijn: Staphylococcus spp., Proteus spp., E. Coli en Pseudomonas spp.
Hiertoe behoren de volgende aandoeningen:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak