Neusproblemen

Gezonde neus

Een gezonde hond heeft een koele, vochtige neus. Soms kan de neus droog zijn en na inspanning kan hij ook warm zijn. Een natte neus is meestal een teken dat er iets mis is. Een hond met een warme neus, zonder dat hij zich heeft ingespannen, kan koorts hebben. Krabben aan de neus of de neus veelvuldig tegen iets aanwrijven moeten ook redenen zijn om de hond aan een nadere inspectie te onderwerpen.

Top

Ontstekingen / kennelhoest

Infecties met virussen en/of bacteriŽn kunnen ontstekingen veroorzaken, die niezen en neusuitvloeiing uit beide neusgaten geven. In de meeste gevallen is sprake van kennelhoest. Dit is een virale infectie die gecompliceerd kan raken door bacteriŽn. Enten kan dit probleem grotendeels voorkomen. Krijgt de hond desondanks toch kennelhoest, dan leveren antibiotica snel resultaat.
In sommige gevallen is er sprake van een allergie. Dit moet door een dierenarts vastgesteld worden. Krijgt een hond te eten uit een plastic bak, dan kan het ook helpen om deze te vervangen door een stenen bak. Sommige honden krijgen namelijk huidontstekingen door de uit het plastic vrijkomende antioxidanten.

Top

Vreemd voorwerp

Honden die veel loslopen in bossen, heide, weilanden en dergelijke kunnen soms een stukje tak of grasaar of iets dergelijks inademen door de neus, waarna dit vast blijft zitten tussen de neusschelpjes en daar een ernstige ontsteking veroorzaakt. Honden wrijven dan vaak met hun poten over hun neus, niezen erg veel en na verloop van tijd ontwikkelen ze een snotterige neusuitvloeiing aan de kant waar het vreemde voorwerpje zit. Als dit vreemde voorwerp nog voorin de neus zit, kan het vrij gemakkelijk onder anesthesie (verdoving) verwijderd worden. Maar als het dieper de neus inkruipt, is speciale apparatuur nodig om het te kunnen verwijderen.

Top

Schimmelinfectie

Een eenzijdige snotterige neusuitvloeiing kan, zeker bij volwassen Rottweilers en Golden Retrievers, veroorzaakt worden door een schimmelinfectie in de neus. De neusspiegel kan gaan ontkleuren en ontsteken en kan ook erg pijnlijk worden, evenals de hele neus zelf. (Overigens zijn er ook honden waarbij het ontkleuren van de neus normaal is) Antibiotica werken bij schimmels meestal slecht. Het aantonen van deze schimmel is niet eenvoudig. Het onderzoek en deze behandeling vinden meestal plaats bij een specialist.

Top

Gezwel (tumor)

Vooral bij oudere honden kan een gezwel ontstaan in de neus. Dit betreft bij de hond helaas bijna altijd een kwaadaardige vorm van kanker. Doordat het gezwel steeds groter wordt, zal de hond geleidelijk aan steeds slechter door de neus kunnen ademen, gaan snuiver of snurken en snotterige neusuitvloeiing krijgen. Soms zit er wat bloed bij de uitvloeiing of heeft de hond echte bloedneuzen. Het vaststellen van het type gezwel is belangrijk, omdat sommige vormen nog wel behandeld kunnen worden.

Top

Diversen

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak