Ogen

Inhoud

Het gezichtsvermogen:

Top

Bouw van het oog

anatomie van het oog

Het oog is een bolvormig zintuig. De bol is gevuld met het glasachtig lichaam. Licht komt via de lens het oog binnen. De lens kan door spiertjes vervormd worden en zo de lichtbundel richten. De hoeveelheid licht die het oog binnenkomt wordt geregeld met de iris. Deze bedekt als het ware een deel van de lens. Licht kan alleen door het midden van de iris het oog in komen. Dit midden noemen we de pupil. Ter bescherming van het oog worden lens en iris afgeschermd door het hoornvlies.
Licht dat het oog binnenkomt, wordt door de lens gericht op het netvlies. Het netvlies bevat cellen, die licht waarnemen en dit via de zenuwen naar de hersenen doorgeven. Er zijn grofweg twee soorten cellen, die onderscheiden worden naar de vorm van de cel:

De staafjes en kegeltjes zijn verbonden met zenuwbanen, die gebundeld via één plek het oog verlaten: de oogzenuw. Op deze plaats zijn geen kegeltjes en staafjes. Dit wordt daarom ook wel de blinde vlek genoemd.

Top

Wat zien honden?

Honden zien niet hetzelfde als mensen. Dat heeft te maken met de opbouw van het oog en meer specifiek, het netvlies. Vergeleken met een mensen-oog zien we bij honden meer staafjes en minder (heel weinig) kegeltjes. Wat betekent dit voor de hond?

kleurenzicht van honden en mensen

Wat betekent dit nu voor een hond? In de figuur staat aangegeven welke kleuren de mens kan zien. De kleur van het licht wordt veroorzaakt door de golflengte die dat licht heeft. Erboven staat hoe honden dezelfde golflengtes waarnemen. Doordat ze geen rood en groen kunnen zien, wordt dit gebied egaal geel-achtig. Dit betekent dat een rode pylon voor een hond niet afsteekt tegen het groene gras. In de training kan een hond daardoor bepaalde fouten maken die wij als mens niet snappen. "Hij moet het toch zien!", wordt dan gezegd, maar hij ziet het dus niet!

Hoe zit dat nu met de "kleuren" wit, grijs en zwart? Dit zijn eigenlijk geen kleuren en waarschijnlijk spelen hierbij de kegeltjes een minder belangrijke rol. De staafjes zien geen kleuren, maar wel contrasten. Doordat een hond meer staafjes heeft, zal hij beter contrasten kunnen waarnemen dan een mens, zeker als het wat schemerig is. Dit is waarom een hond in het halfdonker nog in volle snelheid langs een boom kan razen, zonder er tegenaan te lopen! Dit is ook, waarom wij bij het roepen van een hond beter in beweging kunnen blijven. Veel honden herkennen hun baas aan de manier van bewegen. Sta je stil, dan ziet een hond je veel slechter.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak