Voeten

Inhoud

Top

Anatomie

Wat wij de voeten van een hond noemen, zijn eigenlijk zijn vingers en tenen. Een hond loopt immers niet zoals een mens op de hele voet. Anatomisch ziet de hondenvoet er als volgt uit (nummers corresponderen met de afbeelding):

  1. Hand- of voetwortelbeentjes: dit zijn twee rijen kleine botjes die het polsgewricht (voorvoet) of enkelgewricht (achtervoet) vormen. Deze laatste wordt ook wel spronggewricht genoemd. Anatomisch gezien is dit hetzelfde als de hiel of hak van de mens.
  2. Middenvoetsbeentjes: dit zijn er vier voor elke teen en een vijfde voor het "duimpje"
  3. Teenkootjes: elke teen heeft in principe 3 kootjes, behalve bij het "duimpje"dat slechts 2 kootjes heeft.
  4. Teenkussens: elke teen heeft een teenkussen, wat dus 4 afdrukken op de grond geeft (de duim heeft geen kussentje)
  5. Grote voetkussen: dit is het centrale steunpunt van de voet.
  6. Sesambeentjes: deze vormen gewrichtjes die ervoor zorgen dat de teenkootjes kunnen bewegen ten opzichte van de middenvoetsbeentjes.
  7. Remkussen (of carpaalkussen): dit komt alleen op de grond als de hond hard remt of na een sprong als de pols sterk doorbuigt.

Elke voet heeft vier teenkussentjes op de grond, elke met zijn eigen teennagel. Aan de voorpoten hebben honden nog een "duimpje" dat iets hoger zit en de grond niet raakt. Sommige rassen (alle Franse herdershonden) hebben wolfsklauwen. Dit is een vijfde teen aan de binnenkant van de achterpoot, die de grond niet raakt. Wolfsklauwen komen soms ook wel voor bij rassen waarbij dit niet gewenst is. Ze worden dan verwijderd als de pups enkele dagen oud zijn. Op die leeftijd zijn de zenuwbanen nog niet volgroeid, waardoor de behandeling nauwelijks pijnlijk voor de pup is.

De voetkussens van de hond bestaan uit een dikke en haarloze opperhuid, die het zichtbare voetkussen vormt. In deze opperhuid monden zweetklieren uit. Vermoedelijk dient dit meer om geur af te scheiden dan om werkelijk verkoeling via zweten te krijgen.

De functies van de voet zijn:

Top

Verschillende voeten voor verschillende honden

Hoewel alle hondenvoeten global dezelfde bouw hebben, zijn er wel detailverschillen. Deze zijn vaak rasspecifiek. De volgende soorten voeten onderscheiden we:

Top

Teennagels

Hondennagels groeien net als vinger- en teennagels van mensen. Als de hond veel over verharde oppervlakken loopt, slijten de nagels vanzelf. Loopt de hond weinig (oude honden) of loopt hij veel over zachte grond, dan kunnen de nagels te lang worden als er niets aan gedaan wordt. Te lange nagels kunnen ervoor zorgen dat de hond teveel achter op de voet gaat leunen, wat ten koste kan gaan van zijn gangwerk. Andersom kan een hond die teveel op de achterkant van de tenen staat (oude honden) eerder last krijgen van doorgroeiende nagels, omdat deze de grond niet meer raken. Tenslotte zullen hubertusklauwtjes of de nagels van de "duimpjes" aan de voorpoten snel te lang worden, omdat deze de grond helemaal niet raken en dus ongehinderd door kunnen groeien. Zijn de nagels te lang, dan moeten ze geknipt worden.
Hondennagels zijn tot een bepaalde lengte doorbloed en gevoelig. Het laatste stukje is echter dood weefsel en kan geknipt worden zonder dat de hond hier last van heeft. Bij licht gekleurde nagels is goed te zien waar het leven begint. Bij het knippen van de nagels moet hier enkele milimeters vandaan gebleven worden om flinke bloedingen te voorkomen. Bij zwarte nagels is niet te zien tot waar men kan knippen. In dat geval is de enige oplossing om vaak kleine stukjes te verwijderen.
De ideale lengte van de nagels is zodanig dat een briefkaart onder de nagel doorgehaald kan worden als de hond gewoon op de voeten staat. Nagels die te lang gegroeid zijn, hebben vaak ook een langer gedeelte waarin leven zit. Om deze nagels op ideale lengte te krijgen kan men dus niet in één keer een deel van de nagel afknippen, omdat men dan in het leven zit. Het beste is dan om elke week een stukje te verwijderen tot vlak tegen het leven aan. Het leven zal zich dan langzaamaan terugtrekken. Dit houdt men vol tot de gewenste lengte bereikt is.
Het beste kan men voor het knippen van nagels een goede scherpe nageltang gebruiken, die speciaal voor hondennagels is. Deze zal de nagel niet pletten en de nagel zal daardoor ook bijna niet splijten. Bij de verkeerde nageltang of bij een botte nageltang kan de nagel splijten en kan het leven hierdoor alsnog beschadigd raken. Dit is zeer pijnlijk voor een hond, waardoor hij enige tijd niet goed zal lopen.
Heeft de hond regelmatig last van gescheurde duimnagels dan kunnen deze nagels operatief verwijderd worden. Preventief wordt dit soms al gedaan bij puppies.
Nagelbedonstekingen komen meer voor bij oudere honden en worden zelden veroorzaakt door trauma, maar meestal door bacteriële of schimmelinfectie. In zeldzame gevallen kan deze kwaal ook veroorzaakt worden door een autoimmuunziekte (phemphiqus) of door een parasiet (demodex).

Als je zelf de nagels van je hond niet durft te knippen, kun je dit ook door een dierenarts laten doen of in een trimsalon. Je kunt hen ook vragen je voor te doen hoe het voet, zodat je het later zelf kunt.

Top

Verzorging

De verzorging van de voeten bestaat niet alleen uit het bijhouden van de lengte van de nagels. Beharing en voetzolen vergen ook de nodige zorg:
Beharing: Overmatige haargroei tussen de tenen kan problemen geven in de winter, als sneeuw aan de haren klontert en ijsballen vormt. Dit is voor de hond zeer pijnlijk. Door de haren kort te houden kan dit probleem voorkómen worden.
Tenen: Deze dient men regelmatig te controleren op eventuele ongeregeldheden, die ertussen zitten. Grasaren kunnen dan op tijd verwijderd worden en eventuele irritaties worden dan vroegtijdig opgemerkt.
Voetzolen harden: Vooral als men lange afstanden loopt of fietst of veel in ruig terrein loopt moeten de voetzolen regelmatig gecontroleerd worden op slijtage. Door de afstanden rustig op te bouwen harden de voetzolen af en slijten ze minder snel. Men kan de voetzolen harden door ze dagelijks in te smeren met kamferspiritus. Let er in de zomer op dat met name asfaltwegen nog tot 's avonds laat erg warm kunnen zijn, wat de hond veel hinder geeft.
Voetzolen in de winter:In de winter kunnen de voetzolen ingesmeerd worden met vaseline, waardoor sneeuw en ijs er minder makkelijk aan blijft hangen. Let ook op pekel, dit kan kloofjes in de hondenzolen veroorzaken en zeer pijnlijk zijn. Thuis direct afspoelen met lauw-koud water is de beste remedie. Ontstaan er toch kloofjes dan kunnen die het beste ingesmeerd worden met uierzalf. Sommige honden hebben zulke gevoelige voeten, dat ze al aan de tenen gaan knagen als ze over bevroren grond (zonder pekel) gelopen hebben. Ook dan kan het helpen om de voeten met water goed af te spelen en ze daarna met een schone handdoek goed af te drogen.
Voetzool-verwondingen: deze zijn erg lastig, omdat de hond wel elke dag een paar keer uit moet en er dan dus op loopt. Tegenwoordig zijn allerlei schoentjes verkrijgbaar, ook waterdichte. Verband blijft hierdoor goed droog en schoon. Let goed op wat je koopt, want er zitten nogal wat prijsverschillen én kwaliteitsverschillen in. Ook blijven lang niet alle schoentjes goed zitten. De juiste maat én een goed fabrikaat is dan belangrijk, hoewel sommige honden er een sport van maken om schoenen uit te trekken.
Ontstekingen: Juist doordat de hond met de voeten overal doorheen loopt, komt er snel vuil in wondjes. Als deze worndjes gaan ontsteken kunnen deze schoon gehouden worden door de voet elke dag even in een badje met biotex of soda te houden. Ideaal is om de voet er 10 minuten in te houden, maar dit is bij energieke honden erg lastig.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak