Kind & hond

Honden en kinderen zijn een prachtige combinatie. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het veel voordelen heeft om kinderen met een huisdier te laten opgroeien. Zo zal het kind minder snel allergieŽn en infecties hebben. Ook is aangetoond dat kinderen socialer zijn en zich beter kunnen uiten als ze met een huisdier opgroeien. Dit komt omdat ze het dier als hun maatje kunnen gebruiken, waar ze al hun geheimen en verdrietjes aan kunnen vertellen. Een hond kan dan heel geduldig alles aanhoren en het kind echt het gevoel geven dat hij het begrijpt.

Er is echter een keerzijde aan dit verhaal. Elk jaar worden er in Nederland 50.000 mensen medisch behandeld i.v.m. een hondenbeet. Een kwart daarvan betreft jonge kinderen. Helaas zijn bij deze kinderen de gevolgen veel erger, simpelweg omdat ze kleiner zijn en dus meestal recht in het gezicht gebeten worden. Dit veroorzaakt niet alleen lichamelijke schade, maar ook de psychische gevolgen kunnen veel problemen geven.
De oorzaak van bijtincidenten ligt vaak in een slecht begrip van wat een hond eigenlijk is. Een hond is geen speelgoed, maar een levend wezen met eigen gevoelens en een eigen belevingswereld. Een hond is ook een dier met een stevig gebit, dat hij zal gebruiken om zijn "hondse" rechten te verdedigen. Respect voor het wezen van de hond en kennis van zijn belevingswereld kan veel problemen voorkomen.

In dit onderdeel van de site proberen we uit te leggen wat wel en niet van een hond verwacht kan worden in de relatie met kinderen. Om dit te kunnen begrijpen vertellen we eerst iets over de ontwikkeling van kinderen ťn de ontwikkeling van honden.

Kinderen en honden: twee werelden komen samen. Zorg ervoor dat deze werelden niet met elkaar in botsing komen, maar dat ze naadloos samensmelten!

Kinderen en honden, ook al gaan ze nog zo goed met elkaar om, er blijft altijd een risico bestaan. Door de tips op deze site op te volgen kun je het risico wel verminderen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak