Opvoeding

Een hond kan alleen in onze samenleving functioneren als hem wat omgangsvormen zijn bijgebracht. Dit heeft niet alleen voor ons mensen voordelen, maar zeker ook voor de hond zelf. Een goed opgevoede hond kun je gemakkelijker meenemen en kun je ook gemakkelijker ergens los laten lopen.

Bij de opvoeding van een hond komen veel dingen kijken. Het begint al met zindelijkheids-training. Verder moet de hond ook leren hoe hij zich in onze maatschappij moet gedragen. Via de knoppen hiernaast worden verschillende aspecten van opvoeding belicht.

Bij de opvoeding van de hond hoort ook het aanleren van bepaalde commando's. Ook bij training van de hond wordt dit gedaan. Het verschil zit hem in het soort commando's wat je de hond leert. Bij opvoeding leer je die dingen aan, die voor in en rondom huis van nut zijn. Bij training ga je verder en leer je ook dingen aan, die niet direct thuis van nut zijn. Hiernaast vind je de knop "GH", die staat voor Gehoorzame Huishond. Dit is een lesprogramma, dat bij veel hondenscholen te volgen is. Het is vooral gericht op opvoeding.

Opvoeden van een hond doe je zodra je de pup (of volwassen hond) in huis hebt. Hoe eerder je begint, hoe makkelijker het is om de hond vaste (goede) gewoontes aan te leren.
Bedenk wel: de opvoeding van de hond eindigt niet na een bepaalde periode. Je zult altijd alert moeten zijn. Enerzijds testen honden de regels regelmatig uit om te kijken of ze nog wel gelden. Anderzijds kom je met je hond in de loop van zijn leven steeds nieuwe dingen tegen.