Gevorderden training

Aanleren apporteren met behulp van de clicker

Aanleren van apporteren met behulp van de clicker heeft grote voordelen bij honden die van nature geen apporteurs zijn. Via de klassieke methodes moet je dan vaak toch wat dwang gebruiken en daardoor wordt het apporteren niet leuker. Bovendien werkt dat vaak averechts bij gevoelige honden. Aanleren van apporteren met behulp van de clicker is dan de oplossing. Voordat je daadwerkelijk hiermee begint, is het wel handig om je wat in de clicker te verdiepen en de hond al wat eenvoudige dingetjes aan te leren met de clicker. Dat kan bijvoorbeeld een hand-touch zijn. Waar het om gaat is dat de hond in alle rust de clicker kan aanleren. Weet hij hoe dat spelletje werkt, dan kun je hem iets moeilijks als het apporteren aanleren.
(deze pagina is nog zeer summier en zal t.z.t. uitgebreid worden)

Welk blok?

Aangeraden wordt om met een plastic blok te werken, omdat de honden hier niet zo snel op gaan kauwen. Bovendien heeft het als voordeel dat honden die dit eenmaal apporteren ook andere materialen snel zullen leren. Hout zal geen enkel probleem vormen. Om een metaal-apport aan te leren moet je dan weer even kort de onderstaande stappen doorlopen. Dat zal echter vrij snel gaan.

De stappen

Begin met manipulerend clickeren:

Dit wissel je af met freestype clickeren:

Voordeel van het freestype gedeelte is, dat de hond het blok goed leert vasthouden. Voordeel van het manipulerende clickeren is dat je de hond goed kan leren het midden te pakken en dat het sneller gaat dan freestyle.

Koppelen van een commando

Als de hond het blok enige tijd kan vasthouden, dan ga je daar het commando Vast of Apport aan koppelen. Let er wel op, dat je dit commando alleen geeft als de hond niet kauwt. Kauwt hij wel, ga dan nog niet over tot het koppelen van een commando, maar leer eerst het kauwen af. Click dan alleen voor die momenten dat de hond niet kauwt en bouw die momenten langzaam uit.

Te snel inspringen bij apporteren

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak