Clickertraining

Hoe gaat clickertraining in zijn werk?

Top

Stap 1: aanleren van de clicker

Pas op met geluidsgevoelige honden
Deze kunnen erg schrikken van het scherpe geluid van de clicker. Begin eerst met de clicker in je jas- of broekzak te houden als je clickt. Zodra hij de click begrijpt, kun je eerst achter je rug clicken en dan gewoon voor je. Er zijn ook clickers met een zachter of regelbaar geluid.

Bij clickertraining leer je eerst je hond dat het click-geluid betekent dat hij voer krijgt. Pak de clicker in je rechterhand en een handje brokjes in je linkerhand. De hond is voor je, houding onbelangrijk. Aandacht krijgt hij vanzelf, dus die hoef je eerst nog niet te vragen. Click nu en zorg dat je binnen dezelfde halve seconde een brokje aan je hond geeft. Herhaal dit 5 tot 10 keer: click-brok, click-brok, click-brok, etc. Test nu een keer of de hond de clicker begrijpt: click en wacht even op de reactie van de hond. Spitst hij zijn oortjes? Kijkt hij verwachtingsvol op? Dan begrijpt hij het.

Alleen bij het aanleren van de clicker hebben we de brokjes in de linkerhand. Zodra de hond de clicker kent, gaan de brokjes naar de rechterhand. Daar heb je dan dus clicker n brokjes. Als de hond iets goeds doet, click je, pakt met links een brokje uit je rechterhand en geeft dit aan de hond. Dit kun je rechtstreeks doen, maar je kunt het brokje ook een stukje weggooien.

Top

Stap 2: aanleren van het clicker-spelletje

Verschil traditionele en clickertraining
Bij traditionele (ook positieve) training wacht de hond tot de baas hem vertelt wat er moet gebeuren. Bij clickertraining gaat de hond op onderzoek uit en gaat hij actief uitzoeken wat er van hem verlangd wordt. Eigenlijk: wat hij moet doen om die baas zover te krijgen dat hij hem brokjes geeft. Doordat de hond het idee heeft dat hij de baas manipuleert, ervaart hij dit niet als iets wat hij moet doen, maar meer als slimmigheid van hemzelf om de baas te manipuleren. Dat vindt zelfs de meest eigenwijze hond leuk!

De volgende stap is om je hond te leren dat hij met zijn eigen gedrag jou kan laten clicken en dus de beloning bij je kan "lospeuteren". Dit is een belangrijk verschil met traditionele training. Zeker voor een hond die gewend is om af te wachten, is dit moeilijk en soms ook wel eng. Begin dus met een hele makkelijke oefening, liefst iets dat niet lijkt op oefeningen die de hond al eerder geleerd heeft.
Een makkelijke oefening is de hand-touch. Leer je hond om met zijn neus je hand aan te raken. Heb je een kleine hond, dan kun je ook een target-stick gebruiken (dit is een stokje met een duidelijk herkenbaar puntje, bijvoorbeeld een stokje met een wit geschilderd puntje of een bolletje op een stokje).

Neem zowel clicker als brokjes in de rechterhand. Hou je linkerhand op neushoogte van de hond, hand open, handpalm naar je hond. Beide handen niet te dicht bij elkaar. Beweeg de linkerhand niet naar de hond toe, hou hem bij je. Kijk nadrukkelijk naar die hand, dat zal de hond het idee geven dat er iets mee is. Kijkt de hond na enige tijd nog steeds niet, beweeg je hand eens lichtjes heen en weer. Zodra je hond kijkt naar je linkerhand click je. Vervolgens pak je met de linkerhand een brokje uit je rechterhand en geeft dit aan de hond of gooit het weg (zie ook het kader hiernaast!). Gaat hij er met zijn neus naar toe? Nog mooier, click! Op deze manier ga je steeds een stapje verder tot je hond je hand aanraakt. Dan geef je hem een "jackpot". Dit is een extra grote beloning, dus twee of drie brokjes tegelijk of iets wat nog lekkerder is dan de brokjes.

Negeer "wroet-neuzen"
Veel honden zullen snel doorhebben in welke hand je de brokjes hebt en dus flink gaan duwen en wroeten aan die hand. Hou je hand goed dicht, zodat de hond niet bij de brokjes kan komen, ook niet met zijn tong. Hou desnoods de hand stevig tegen je lichaam. Zeg niets, hij komt er vanzelf achter dat dit niks oplevert. Let er verder op dat je de brokjes in de rechterhand houdt, ze met de linkerhand eruit haalt en ze dan op enige afstand van de rechterhand aan de hond geeft. Je kunt ze ook een eindje van je af gooien. Zo leert hij dat in de buurt van de clickerhand niets te halen is.

Bouw de hand-touch in enkele sessies op totdat de hond zonder aarzelen je hand aanraakt. Hij heeft nu geleerd om uit eigen beweging je hand aan te raken. Hij heeft dus de principes van clickertraining toegepast in een simpele oefening. Deze oefening is wel handig, want je kunt hem later gebruiken om je hond bijvoorbeeld te leren volgen of een apporteerblok te laten aanraken.

Andere simpele oefeningen om mee te beginnen zijn: hond laten zitten, met zijn neus een voorwerp laten raken of ergens heen laten lopen. Een hele leuke is de oefening met een grote doos. Neem een doos met een formaat waar de hond bij voorkeur helemaal in past. Ga vervolgens allerlei trucs met de doos doen. Met welke truc je begint kun je laten afhangen van hoe de hond op de doos reageert. Een eerste aanzet tot iets kun je gaan uitbouwen. Gebruik je fantasie! Voorbeelden: hond kijkt naar de doos, duwt met neus tegen doos, hapt in doos, steekt zijn kop in de doos, zet een poot in de doos. Dit laatste kun je uitbouwen tot: hond zet twee poten in de doos, gaat helemaal in de doos, springt in de doos, gaat in de doos zitten of liggen. Allemaal vrij nutteloze dingen, maar wel leuk om samen ontspannen mee bezig te gaan n goed om de hond het principe van clickeren bij te brengen.

Alleen praten n de click
Zolang de hond bezig is te ontdekken wat je van hem wil, zeg je niets tegen je hond. Alles wat je zegt, ook aanmoedigingen, doorbreken zijn gedachten en werken verstorend. Elke goedbedoelde stemhulp zal verlammend werken op het denkproces van de hond. Hij leert dan niet om zelf na te denken, maar zal altijd blijven wachten op jouw aanwijzingen. Dus: wees geduldig!! De enige hulp die je af en toe mag bieden als je ziet dat je hond er niet uitkomt, is teruggaan naar een simpeler niveau van de oefening. Zodra de hond doet wat je wilt, click je en dan mag je ook praten tegen je hond "goed zo, braaf". Zeker een hond die gewend is dat je tegen hem praat zal dit fijn vinden. Maar dus alleen na de click.


Let er wel op: click = einde oefening. Dus zodra je geclickt hebt, mag de hond de oefening afbreken om zijn brok te halen.Top

Stap 3: commando aan de oefening koppelen

Click-brok
Na de click geef je altijd een brokje. Dit wordt in het engels wel "click & treat" genoemd, ook wel afgekort tot CT. In deze tekst wordt het afgekort tot Click-brok.
Na de click komt altijd een brok. Afbouwen doe je door minder te clicken. Maar als je clickt geldt de ijzeren regel: dan geef je altijd een brok.

Er komt een moment waarop de hond zonder aarzeling zijn neus tegen je hand aandrukt en je dan aankijkt met een blik van "hier met die click en die brok". Dat is het moment waarop je er een commando aan gaat koppelen. Steek je hand uit, zeg "touch" en click-brok als de hond je hand aanraakt. Doe dit een aantal keren. Als je denkt dat de hond het snapt, gooi dan eens een brokje weg. Daar gaat hij achteraan, waardoor hij even uit je buurt is. Terwijl hij zijn brokje opzoekt, breng je alvast je linkerhand in de "touch-positie". Als de hond het brokje op heeft, zeg je "touch". Loopt hij direct naar je hand, dan snapt hij het commando. Staat hij te aarzelen, dan kent hij het commando nog niet of onvoldoende.
Denk eraan: koppel pas een commando aan een oefening als die volgens jouw normen helemaal netjes wordt uitgevoerd. Wil je bijvoorbeeld de hond "Naast" gaan aanleren, koppel dan pas het commando aan de oefening als de hond netjes recht naast kan zitten. Doe dan dus eerst stap 4a en daarna pas deze stap.

Top

Stap 4a: oefening bijschaven / uitbouwen

Als je bijvoorbeeld een zit-oefening aangeleerd hebt, dan mag de hond die opheffen na de click. Click is immers einde oefening. Hoe leer je nu de hond om langer te blijven zitten? Simpel door steeds iets langer te wachten voordat je de click-brok geeft. Bouw dit wel hl rustig uit, want als je ineens te lang wacht met je click, dan denkt de hond dat hij iets verkeerd doet en gaat hij iets anders proberen. Bij het uitbouwen van de tijd click-brok je altijd. Je bent namelijk met een nieuw aspect van de oefening bezig en nieuwe dingen moet je 100% belonen met click-brok.
Een ander aspect is het bijschaven, verbeteren of verder uitbouwen van een oefening. Je wilt bijvoorbeeld dat de hond niet zomaar zit, maar netjes recht naast je. De hond zit echter de ene keer heel scheef en de volgende keer wat minder scheef, maar dus altijd scheef. Ga dan steeds de minst scheve zit belonen. Bij de meest scheve zit zeg je alleen braaf. Op deze manier leert de hond welke zit wel een click-brok oplevert en welke niet.

Korte trainingssessies
Clickertraining is geestelijk heel inspannend voor een hond. De trainingssessies moeten daarom korter zijn dan bij traditionele trainingen. Als de hond een superdag heeft, maak dan niet de fout door te lang door te willen gaan. Breek de training af voordat hij opgebrand is. Zelfs als je denkt dat het genoeg is, maar de hond wil nog door gaan, kun je beter stoppen. Beter te kort dan te lang! Eventueel gooi je even met een balletje en doe je daarna nog een korte sessie. De hond kan zich op die manier even ontspannen.

Zolang je de oefening aan het uitbouwen of bijschaven bent (dus tijd uitbouwen of netter zitten o.i.d.), dan ben je met een nieuw aspect van de oefening bezig (nl. steeds een langere tijd, een rechtere zit). En zolang je met nieuwe aspecten bezig bent, kun je dus nog niet afbouwen met click-brok. Nieuwe aspecten zijn tijdsduur oefening, netheid oefening, maar bijvoorbeeld ook de plaats waar de oefening uitgevoerd wordt. Heb je een af-blijf thuis geoefend, dan is dezelfde af-blijf op het trainingsveld toch weer een nieuwe oefening. De omgeving is immers anders.

Top

Wanneer naar de volgende stap?
Dat ligt aan je hond. De ene hond is slimmer dan de andere. De ene hond is ondernemender dan de andere. Verder heeft een hond ook goede en slechte dagen. Op een goede dag kan hij ineens een reuzenstap voorwaarts maken, maar op een slechte dag heeft je hond misschien zelfs een terugval. Ga mee met je hond: pas je trainingsniveau zodanig aan, dat hij er moeite voor moet doen om het te blijven begrijpen. Soms betekent dat een stap overslaan, soms betekent het een stapje terug. Waar het om gaat is dat de oefening uitdagend en daardoor leuk blijft.

Stap 4b: afbouwen click-brok

Pas als de hond de oefening zonder aarzelen op commando uitvoert, ga je de click-brok afbouwen. Geef dan afwisselend wel en niet click-brok. De keren dat je geen click-brok geeft, zeg je wel "braaf" en geeft de hond eventueel een rustige aai (als hij daarvan houdt).
Na engie tijd ga je de click-brok verder afbouwen. Daarbij kun je het beste een onregelmatig interval gebruiken: n-W-n-n-W-n- W-n-n-n-W-n-W-n-n-W-n-n-n-W-n-n-W-n-W-n-n-n-n-W (n = niet belonen; W = wel belonen). Uiteindelijk kun je op deze manier de click-brok weglaten.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak