Clickertraining

Nog enkele zaken over clickertraining

Top

Beloning

Top

Het leerproces

Top

De riem

Het mooiste is om gewoon zonder riem te oefenen. Bij oefenen in een besloten ruimte kan dat heel goed. Bij oefenen op een trainingsveld kan dat een probleem zijn als je hond de neiging heeft om weg te lopen. Hou hem dan aan de riem, maar doe verder absoluut niets met die riem!! Elke ruk die je geeft of elke keer dat je de hond naar je toetrekt verpest je je trainingssessie. Hou de riem onder je voet of bevestig het handvat aan een riem om je middel.

Top

Twee manieren van clickertraining

Er zijn twee manieren van clickertrainen. De klassieke manier gaat uit van het principe "wachten tot je gedrag ziet dat je wilt stimuleren". Hierbij wordt de hond maximaal gestimuleerd om zelf op onderzoek uit te gaan. Deze manier wordt ook wel "freestyle clickeren" genoemd.
Bij de andere manier van clickeren probeer je het gewenste gedrag een beetje uit te lokken (bijvoorbeeld: hou het apporteerblok voor zijn neus, dan is de kans groter dat hij er met zijn neus naar toe gaat). Dit wordt manipulerend clickeren genoemd. Het gevaar van manipulerend clickeren is dat de hond gaat wachten tot je een hint geeft en niet meer zelf probeert te denken. Lok je teveel uit, dan ben je eigenlijk gewoon weer traditioneel aan het trainen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak