Voeding

Inhoud

Brokken

De eenvoudigste manier om je hond te voeren is met brokken. Deze zijn er in vele varianten. Globaal zijn er geperste brokken (b.v. van FarmFood of Cavom) en geŽxpandeerde brokken (b.v. ProPlan, Royal Canin, Eucanuba, Hill's, Bento-Kronen). De geexpandeerde bokken zijn luchtig en bros en kunnen allerlei vormen hebben, de geperste brokken zijn niet luchtig en hebben meestal een tonvorm (stukjes van een sliert).
Een groot voordeel van brokken is dat ze lang houdbaar zijn, geen koeling vereisen en makkelijk mee te nemen zijn op vakantie o.i.d. Belangrijk is om altijd vers water beschikbaar te stellen. De brokken zijn immers droog en voor de vertering zal de hond er toch eerst in de maag een brei van moeten maken. Vooral bij puppen is dit een aandachtspuntje. Vaak wordt aangeraden om de pup 's avonds geen water meer te geven in verband met de zindelijkheid 's nachts. Als de pup 's avonds echter wel een bak brokken gekregen heeft, moet daarna wel degelijk ook water verstrekt worden.
Een nadeel van brokken is, dat de tanden van de honden snel aanslag vertonen. Vaak wordt door de fabrikanten aangegeven dat de honden door te kauwen op de brokjes de tanden schoon schuren. Dit is echter meestal niet het geval. Veel honden kauwen niet of nauwelijks op de brokken. Zie voor tandverzorging de rubriek Gezondheid - Tanden - Verzorging.

Wel of geen puppybrokken voeren?
Er is een directe relatie vastgelegd tussen groeipijn en een verkeerde verhouding calcium - vitamine D. Met name de hoeveelheid in grammen per energie-eenheid is van belang. Vaak wordt geadviseerd om over te gaan op voeding voor volwassen honden, omdat daar relatief minder calcium en vitamine D in zit. De energiehoeveelheid per 100 gram is echter ook lager. Als de hond dus gewoon zijn portie benodigde energie binnen krijgt, neemt hij misschien nog wel meer calcium en vitamine D op. De problemen nemen dan eerder toe dan af! Een teveel aan calcium en vitamine D kan bovendien OCD en andere gewrichtsaandoeningen veroorzaken. Beter is het dus om een puppy-/jonge-honden voeding te voeren die speciaal bedoeld is voor grote snelgroeiende rassen. Deze kan gegeven worden tot de meeste groei geweest is. Bij middelgrote rassen zal de meeste groei op een maand of 9 leeftijd wel geweest zijn, maar bij grote rassen kan dat dus betekenen dat je tot ruim een jaar puppy-/jonge-honden-voeding geeft! Een BARF- of vers-vlees dieet zou naar zeggen groeipijnen ook kunnen voorkomen, omdat de calciumbronnen in deze voeders uitermate goed afgestemd zijn op de behoefte van het dier.

Per leeftijdsfase zijn brokken met verschillende samenstelling beschikbaar. Puppen krijgen aanvankelijk puppybrokken. Er bestaat enige discussie over de noodzaak van deze verschillen in samenstelling. In de natuur krijgen wolven immers hun hele leven maar ťťn soort voer. Ook wordt nogal eens gesuggereerd dat puppybrokken ervoor zorgen dat jonge honden te snel groeien met groeipijnen tot gevolg. Dit hangt echte sterk af van de samenstelling van de brok, met name de verhouding calcium - vitamine D (zie kader). Een puppybrok voeren is goed, mits met een brok van een goede samenstelling neemt. Koop dus voor een pup van een groot ras een puppybrok voor grote rassen.

Senior brokken hebben een andere eiwitsamenstelling en zullen minder belastend zijn voor de nieren. Ze kunnen voor oudere honden daarom nuttig zijn.

Er zijn speciale brokken in de handel voor honden die een of andere allergie hebben. Dit kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld rundvlees, maar ook voor graanproducten. De zogenaamde hypoallergene brokken bevatten daarom vaak lamsvlees en rijst. Niet alle hypoallergene brokken zijn volledig vrij van graanproducten of bepaalde vleessoorten, waardoor ze bij de echt allergische honden vaak niet werken. Denk dit echter niet te snel, want het kan wel 6 weken duren voordat de werking van deze brokken volledig duidelijk is. Vaak kan een overgevoeligheid voor brokken trouwens beter verholpen worden door de hond op vers vlees over te zetten.

Met name honden die vaak darmproblemen hebben of huidklachten, kunnen overgevoelig zijn voor de gramen in brokken. Brokken bestaan slechts voor zo'n 20 % uit vlees, de rest zijn vaak granen of andere plantaardige voedingsbestanddelen. In de natuur zal het aandeel vlees in voeding van wolven veel hoger zijn. Anatomisch lijken spijsverteringskanaal en gebit van honden nog zoveel op dat van wolven, dat het aannemelijk is, dat ze eenzelfde vertering hebben. Aan de andere kant leven honden al heel lang samen met de mens en hebben ze zich aangeleerd om het afval van de mens te eten. Daarbij zal de verhouding vlees-granen zeker niet altijd ideaal voor de hond geweest zijn. Het is daardoor aannemelijk dat er een zekere selectie heeft plaatsgevonden onder honden, waarbij die met het meest tolerante darmgestel overleefden. Vanuit dat perspectief is te verwachten dat honden een breder scala aan voeding kunnen verdragen dan wolven.

Top

Brokken slecht?

Sinds enkele jaren is er een sterke toename in het voeren van vlees (b.v. KVV, BARF) in plaats van brokken. Er is daarbij ook een sterke anti-brokken lobby ontstaan, waarbij het voeren van brokken zelfs vergeleken wordt met het vergiftigen van de hond. Een aantal feiten op een rij:

Zijn brokken slecht? Vooralsnog zijn er onvoldoende bewijzen voor. Veel argumenten die aangevoerd worden kunnen weerlegd worden. Ze berusten op emoties of achterhaalde feiten. Het is duidelijk dat brokvoeding niet vergelijkbaar is met wat een wolf in de natuur eet. Het merendeel van de honden lijkt zich echter goed aan deze voeding aan te passen.

Veel informatie over verschillende soorten brokken en vers vlees is te vinden op de website van de Voedingswijzer

Top

Overige complete droog- en halfdroge voeders

Diners worden met warm water nat gemaakt en zijn daardoor vaak wat smakelijker, waardoor ook slechte eters het naar binnen werken.
Half droge producten en blikvoerders zijn duurder, maar ze worden door de hond vaak als smakelijker ervaren en dus goed gegeten. Je betaalt ook voor het water dat in het voer zit en dat kan bij blikvoer oplopen tot 80%! Deze producten hebben verder dezelfde kenmerken als brokken.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak