Tanden

Wat kun je doen om gebitsproblemen te voorkomen?

Voeding

Zachte voeding, zoals blikvoer en diners, zorgt eerder voor tandplaque. Van brokken wordt gezegd dat ze de tanden schoon houden, omdat ze bij het kauwen een schurende werking hebben. Er zijn zelfs speciale brokken met een slijtlaagje aan de buitenkant. De schurende werking van de brokken is echter dubieus. Veel honden kauwen niet op brokken en ook de honden die wel kauwen kunnen snel aanslag krijgen.

Tandplaquevorming kan ook te maken hebben met de zuurgraad in de mond. Een ander voer kan hier invloed op hebben. Bij honden die snel last hebben van tandplaque kan het dus de moeite lonen om eens een ander voer te proberen.

Honden die alleen compleet vers vlees te eten krijgen of volgens het BARF-principe (of vergelijkbaar) te eten krijgen, ontwikkelen doorgaans zeer weinig tot geen tandplaque.

Top

Kauwmateriaal

Knagen en kauwen kan de hoeveelheid tandplaque flink verminderen. Dit kauwen kan gestimuleerd worden door de hond iets te geven waar hij graag op kauwt, bijvoorbeeld buffelhuidkluiven of botten. Ook zijn er speciale kauwstaven op de markt die de tanden schoon houden. Grote honden hebben deze echter heel snel weggewerkt en de werking is twijfelachtig. Het is dan meer een dure snack.

Kanttekening bij voeren van verse botten aan "brokken"-honden
Voor het verteren van botten moet de pH in de maag 1,2 zijn. Honden die altijd (compleet) vers vlees gevoerd krijgen, hebben doorgaans deze lage pH in de maag en kunnen dus probleemloos botten verteren. Honden die brokken gevoerd krijgen, hebben doorgaans een pH van 5-6 in de maag. Hierdoor zullen botten NIET verteerd kunnen worden. Ze komen er dus weer uit zoals ze erin gegaan zijn. Bij een "brokken-hond" moet men daarom zorgen dat deze niet teveel tegelijk kan opeten. Een beetje fanatieke hond zal de wat kleinere botten (b.v. ribben) in één keer opeten. Er komen dan zeer veel kleine botstukjes in de maag en de hond zal dit niet kunnen verdragen. Beter is dus om deze honden niet of niet teveel van dergelijke botten te geven.

Er zijn ook speeltjes op de markt, die een gebitsreinigende werking kunnen hebben. Flostouwen worden ervoor aangeboden, maar die zijn niet aan te raden. De touwtjes die de hond daar uittrekt en opeet, kunnen darmverstoppingen veroorzaken. Er zijn echter ook rubber speeltjes met diverse vreemde vormen. Zolang de hond hier geen stukken vanaf kauwt, masseren deze het tandvlees en poetsen ze de tanden schoon.

Wil men de hond echt via kauwen schone tanden laten krijgen, dan is zijn verse runderbotten de beste keus. Kook deze botten niet, maar geef ze rauw. Het is een misverstand dat deze botten zouden splinteren. Ze zijn bros en kunnen zonder gevaar door de honden worden opgegeten. Honden die hier fanatiek op kauwen hebben snel de tanden schoon. Zorg dat ze in het begin niet teveel tegelijk opeten, omdat hun maag niet gewend is om dit te verteren. Zijn ze het eenmaal gewend, dan kan het geen kwaad als ze er redelijk veel van eten. Wel zal de ontlasting dan hard en wit zijn.

Top

Tanden poetsen

Indien verse botten of ander kauwmateriaal geen optie zijn, kan men het gebit van de hond regelmatig poetsen. Het beste is om er zo jong mogelijk (dus bij pup) mee te beginnen, maar ook een oudere hond kan het nog leren om de tanden te laten poetsen. Het is niet verstandig om ermee te beginnen als het kwaad al geschied is. Op het moment dat er al sprake is van ontstoken en dus gemakkelijk bloedend en pijnlijk tandvlees, zullen de meeste dieren het niet zonder protest toelaten dat je de tanden poetst!

Aanleren tandenpoetsen

Poets-gereedschap

Het poetsen

Top

Gebitsreiniging

Als zich al tandsteen gevormd heeft, zal dit door poetsen niet meer weggaan. Je kutn dan een speciaal haakje gebruiken om deze laag te verwijderen (zie foto bij poetsgereedschap). Zet het haakje zo dicht mogelijk bij het tandvlees tegen rand van het tandsteen en duw ermee tegen de laag tandsteen (van het tandvlees af). Vaak springt het er dan in stukjes vanaf. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk krast over de tanden, dit kan beschadigingen van het glazuur geven. Werk niet naar het tandvlees toe. Hierdoor kun je vuil eronder duwen of het tandvlees beschadigen als je uitschiet. Om bij de binnenste kiezen van je hond te komen kun je hem een bal of balletje in zijn bek geven en de snuit vervolgens rustig dicht houden. Zorg dat de hond hierbij rustig blijft, anders moet dit eerst geleidelijk aangeleerd worden.

Overmatig tandsteen moet verwijderd worden door de dierenarts: detartratie. Dit wordt onder lichte verdoving gedaan en met een ultrasonapparaat wordt het tandplak verwijderd. Daarna worden de tanden gepolijst. Eventueel los zittende tanden worden getrokken en bij infecties wordt er een poosje antibiotica gegeven -en dit liefst al een paar dagen- vooraleer de detartratie wordt uitgevoerd.

(veel informatie komt van: Dierenkliniek Westerhuis)

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak