Oren

Verzorging

Tot de verzorging van de oren van een hond behoort het regelmatig controleren van de binnenkant. Normaal wordt door de klieren in de huid van de gehoorgang oorsmeer aangemaakt. Dit is kleverig en zacht en wordt door kauwbewegingen van de hond naar buiten gebracht. Vuil, zoals zand, wordt daarin mee naar buiten genomen. Onder normale omstandigheden zal een oor dus niet zo vaak gereinigd hoeven te worden. Als de hond met veel vuil in aanraking is geweest, is het raadzaam om de oren schoon te maken met een prop zachte watten (stuk keukenrol om de vinger gaat ook goed) .
Sommige honden hebben last van overmatige haargroei in het oor. Dit kan ontstekingen veroorzaken. In dat geval zal regelmatig wat van dit haar verwijderd moeten worden. Hierdoor krijgt het oor meer lucht en word het minder snel broeierig.

Welke oorzaken kunnen een hondenoor irriteren?

 1. Schoonmaken van de gehoorgang met wattenstokjes en/of agressieve oorcleaners.
 2. Veel haren in de gehoorgang.
 3. Te smalle gehoorgang.
 4. Sterk hangende oren (zoals bij Cocker Spaniel).
 5. Een grasaar (= oorkruiper) in de gehoorgang.
 6. AllergieŽn, zoals hooikoorts of voedselallergie. Of een allergische reactie op medicijnen.
 7. Water, dat met het zwemmen de gehoorgang is binnen gekomen.
 8. Lichaamsvreemde stoffen zoals shampoo of verkeerde geneesmiddelen.
 9. Oormijt.
 10. Poliepen of een tumor in het oor.
 11. Middenoor ontsteking.
 12. Auto-immuunziekten.
 13. Sarcoptesmijt.
 14. Demodexmijt.
 15. Schimmels en gisten.
 16. Primair idiopatische seborroe (= afwijkende talgklierproductie ten gevolge van een onbekende oorzaak). Bekend bij onder anderen de SpaniŽl.
 17. Kou bij heel dun behaarde oren. Zoals bij de Weimaraner.
 18. Tocht, b.v. als de hond de kop uit het autoraam steekt bij een rijdende auto.

Wat kunnen de gevolgen zijn als de oorzaak van de irritatie niet afdoende wordt behandeld?

Wat te doen bij problemen?

Als je problemen vermoedt, laat dan eerst door de dierenarts de gehoorgang inspecteren met een otoscoop (= oorspiegel), zodat de oorzaak van de irritatie vastgesteld kan worden. Vervolgens wordt afhankelijk van de oorzaak een behandelingsadvies gegeven. Indien een behandeling gestart wordt, is na bijvoorbeeld 2 weken met behulp van een otoscoop controle van het effect nodig.

Een gezond hondenoor is reukloos en schoon. In onderstaande tabel staan een aantal afwijkingen weergegeven met daarbij de behandeling.

Oorzaak Oorsmeer Jeuk/pijn Behandeling
Teveel oorsmeer Smeerbaar donkerbruin Lichte jeuk Oorcleaner
Oormijt Zwarte korrels Heftige jeuk Dierenarts
Bacterie Smeerbaar donkerbruin of waterig tot etterig Jeuk en pijn Dierenarts
Gist Geen of donkerbruin Pijn Dierenarts
Pseudomonas 'Nieuwe of afgewerkte motorolie' Jeuk, zeer pijnlijk Dierenarts !
Grasaar o.i.d. Geen tot gering Acuut heftige pijn, kop extreem scheef Verwijderen, indien dit niet lukt: dierenarts

Wat moet je niet doen:

 1. Schoonmaken van de gehoorgang met wattenstokjes en/of agressieve oorcleaners. Wattenstaafjes duwen het aanwezige vuil nog dieper de gehoorgang in. Hierdoor en ook door te agressieve oorreinigers kan de binnenkant van het oor, die hier erg dun is, heel gemakkelijk beschadigd worden zodat we de situatie erger maken in plaats van beter.
 2. Masseren van de oren, hoe fijn de hond dit ook vindt. Hierdoor kan het kraakbeen van de gehoorgang geirriteerd raken.

Wat moet je wel doen:

 1. Geef je hond iets om op te kauwen zodat door kauwbewegingen het oorsmeer (met het vuil) op een natuurlijke manier naar buiten wordt gebracht.
 2. Bij honden die gevoelig zijn voor oorontstekingen kan het nuttig zijn de oren van de hond regelmatig te reinigen met een (milde) oorreiniger specifiek voor honden. Men laat de oorreiniger op kamertemperatuur in het oor lopen. Dit wordt zachtjes ingemasseerd door op de gehoorgang te duwen die voelbaar is door de huid. Hierdoor wordt het eventueel aanwezige vuil opgelost en zacht. Als de hond nu zijn hoofd schudt komt het losgeweekte vuil automatisch naar buiten. Een goede oorreiniger is bij iedere dierenarts of apotheek te verkrijgen.
 3. Zichtbare vuil in de oorschelp mag met zachte watten weggeveegd worden. Deze behandeling eventueel herhalen.

Top

Preventie

In aantal gevallen, vooral bij honden met een natuurlijke aanleg voor oorontsteking, zal het regelmatig schoonhouden van de oren veel narigheid kunnen voorkomen. Er zijn verschillende oorcleaners in de handel. Belangrijk is echter om erop verdacht te zijn, dat oorzalven, maar ook oorcleaners een overgevoeligheidsreactie kunnen veroorzaken en dan dus een ontsteking verergeren in plaats van genezen! Behalve de reguliere oorcleaners zijn er ook homeopathische oordruppels verkrijgbaar.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak