Overige plagen of ziekteverwekkers

Inhoud:

Zandvliegje - Leishmania

Rond de Middellandse Zee komen stekende insecten voor, zandvliegjes genaamd, die bij de hond bloed zuigen. Ze kunnen dan bepaalde parasieten overbrengen op de hond. Deze behoren tot de groep van Leishmania-organismen en ze bevinden zich in de milt, het beenmerg en onder de huid.

Ziekteverschijnselen kunnen na één maand ontstaan, maar ook pas 8 maanden later. Symptomen zijn: ernstige huidaandoeningen, haaruitval, huidschilfers, open wonden, zweren. De afwijking ziet er ernstig uit en de hond is meestal ook ziek. Behandeling is mogelijk, maar deze is zeer langdurig en intensief.

Bescherming tegen de zandvliegjes kan verkregen worden met de Scalibor-band, een vlooien- en tekenband, die ook werkt tegen zandvliegen.

Top

Muggenbeten

Vooral kortharige honden kunnen door muggen gebeten worden. Veel meer dan wat bultjes en jeuk zullen ze er niet aan overhouden en meestal is het een dag later weer weg. Eventueel kan de hond met een muggenverjagend middel behandeld worden. Hou er echter rekening mee dat de meeste honden een grote hekel hebben aan citronella-geur!

Top

Brandnetels en Berenklauw

De meeste honden hebben weinig last van brandnetels, omdat hun vacht hen daartegen beschermd. De onbeschermde huid kan echter wel geprikkeld woerden. Berenklauw kan daarbij een flinke irritatie van de huid geven. Deze plant kan ook bij mensen forse huidirritaties geven.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak