Parasieten

Teken

volgezogen teek Teken zijn kleine bloedzuigende beestjes. Ze komen vooral in bossen voor en op plaatsen waar veel schapen zijn. Ze zijn minder onschuldig dan ze eruit zien, want ze kunnen een aantal ziekten overbrengen.

Teken brengen ziekten over

Top

Teken zijn ook voor mensen een gevaar

Als je met je hond in het bos loopt, kun je zelf ook teken oplopen en op die manier een besmetting met de ziekte van Lyme oplopen. Aangeraden wordt om met hooggesloten, lichtgekleurde kleding (waarop teken dus goed zichtbaar zijn) het bos in te gaan. Dat advies is in een warme zomer echter niet zo praktisch. Voor meer informatie over Lymeziekte, het aanvragen van een gratis brochure of het bestellen van een tekenverwijderset kun je contact opnemen met: Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG), Postbus 804, 1440 AV Purmerend, tel.:0299-660068; e-mail: info@saag.nl; internet: www.saag.nl

LET OP: veel tekenbeten bij mensen blijven onopgemerkt. Blijkbaar heeft de teek alweer losgelaten voordat we gemerkt hebben dat hij in onze huid zat. Krijg je dus een vreemde rode plek (zie verderop beschreven), maar heb je nooit een teek opgemerkt, ga dan toch naar je huisarts!

Top

Preventie

Er zijn diverse teken-bestrijdingsmiddelen op de markt, die je voor je hond kunt gebruiken:

Bestrijdingsmiddelen moet je altijd afstemmen op de leeftijd en het gewicht van de hond. Niet alle middelen zijn geschikt voor een pup. Vraag advies aan de dierenarts.

Let op: geen enkel middel is 100% afdoende, dus vaak controleren op teken en ze verwijderen blijft noodzakelijk. De meeste middelen doden de teken binnen 24 uur, maar ze vallen niet acuut dood van je hond af. Het kan dus voorkomen dat je levende teken vindt.

Ter preventie van tekenbeten bij mensen, kunnen middelen die 30% DEET (diëthyl toluamide) bevatten op het lichaam worden aangebracht. Anti-muggenmiddelen bevatten meestal minder dan 30% DEET, waardoor ze niet voldoende werkzaam zijn. Verder is het mogelijk om de kleding te behandelen met permetrine. Voorzichtigheid met het gebruik is geboden omdat overgevoeligheid voor deze middelen voorkomt. Er bestaat (nog) geen enting tegen Lyme.

Om een besmetting met Babesiosis bij je hond te voorkomen bestaat wel een enting. Deze is duur, slechts kort werkzaam en niet 100% afdoende. Het kan echter een waardevolle aanvulling zijn als je met je hond naar het zuiden gaat.

Top

Tijdens de wandeling

Top

Na de wandeling

Controleer het hele gezin op teken na een wandeling of kamperen in een natuurgebied. Kijk bij de hond vooral bij de kop en borst, achter de oren en in de oksels en liezen. Let op: teken kunnen vanuit je kleding ook later op de dag op je huid terecht komen.

Top

Teken verwijderen

Vooral NIET doen:

Top

Nazorg

Ben jij of een huisgenoot gebeten door een teek, hou dit dan even in de gaten:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak