Vachtverzorging

Inhoud:

Waarom borstelen?

Borstelen is goed voor de vacht en voor de huid. Waarom?

Hoe vaak een hond geborsteld moet worden is sterk afhankelijk van het ras. Een langharige hond zal meestal vaker geborsteld moeten worden dan een kortharige.

Top

Kammen of borstelen?

Bij kortharige honden kun je volstaan met een borstelbeurt. Gebruik een rubbernoppen-borstel of een harenborstel met stevige haren.

Bij langharige honden wrijf je met borstels vaak over de vacht, zonder dat je er goed in komt. Zo ga je over klitten en dergelijke heen. Je ontkomt dan dus vaak niet aan het gebruik van een kam of pinnenborstel. Gebruik een groftandige kam voor het grove werk. Voor het fijne werk kun je een fijnere kam nemen of een pinnenborstel.

Let op: sommige honden hebben een heel dichte ondervacht, die je snel kunt verpesten met een te drastische borstel- of kambeurt. Je trekt dan namelijk de ondervacht eruit, terwijl die er nog niet aan toe was. Dat zijn eigenlijk levende, nog goede haren. Door die eruit te trekken kan de huid als reactie de erom liggende (levende) haren ook gaan loslaten. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer haren los gaan zitten en de hond dus steeds meer gaat verharen. Als reactie ga je nog meer borstelen en kammen, waardoor de hond nog meer haren "loslaat". Zo creer je een probleem dat er eerst niet was! Om dit weer op te lossen, moet je een tijdlang zo min mogelijk borstelen, liefst alleen voorzichtig klitten verwijderen. De huid komt zo tot rust, waarna de vacht langzaamaan weer tot een normaal verharingsritme overgaat.

Via de button "Index" kun je in de rubriek "Diversen - Uitrusting" wat voorbeelden vinden van kammen en borstels met een algemene uitleg over het gebruik ervan. Wil je weten hoe de vacht van jouw hond verzorgd moet worden, vraag dan vooraf advies aan je fokker of aan een trimster. Dit is beter dan in de dierenwinkel om advies vragen, omdat het personeel in zo'n zaak op dit punt meestal onvoldoende kennis heeft.

Pinnenborstels zijn goed om tijdens de rui het vele losse haar te verwijderen. Buiten de rui-periodes kun je ze echter beter niet of met mate gebruiken. Het gevaar bestaat namelijk dat je teveel haar uittrekt, waardoor de hond juist meer gaat verharen.

Op de foto enkele voorbeelden van borstels die bij verkeerd gebruik echte "haar-uittrekkers" zijn. Met name de pinnenborstel met kromme pinnen (rechtsonder op de foto) kan de vacht aldus veel schade doen.

Top

Trimmen

Bepaalde rassen, zoals de bouvier, de Westie en de poedel MOETEN regelmatig getrimd worden. Een goede trimster plukt de dode haren uit de vacht. Trimmen is dus iets anders dan scheren, hoewel dit laatste wel onderdeel kan uitmaken van een trimbeurt.

Een goede trimster is een aantal uren met je hond bezig. Trimmen is daarom niet goedkoop. Om de kosten te drukken, kun je je fokker of de trimster laten uitleggen hoe je je hond moet plukken. Door het zelf te doen wordt het een stuk goedkoper. Wel heb je dan nog geen mooi model in de vacht. Dat is echter voor de gezondheid van de hond niet het belangrijkste. Wordt je hond niet op tijd geplukt of wordt hij ten onrechte geschoren (waardoor de dode haarpunten in de huid achterblijven), dan kan dit niet alleen de vacht verpesten, maar ook allerlei huidproblemen veroorzaken.

Top

Verharen

Honden verharen normaal gesproken in het voorjaar en najaar. De haren laten dan massaal los en je kunt blijven borstelen, maar het lijkt nooit op te houden. Dit is normaal. Meestal begint de verharing als de temperatuur omslaat, dus als het klimaat een beetje gek doet, reageren de honden er vaak op door te gaan ruien. Probeer niet in n borstelbeurt van de ellende af te zijn, dat lukt niet. Borstel gewoon wat regelmatiger en grondiger dan anders.

Buiten "het seizoen" ruien kan voorkomen bij jonge honden die wisselen van puppyvacht naar volwassen vacht. Verder kan het ook gebeuren bij honden die ziek zijn. Als reactie kunnen ze dan hun vacht verliezen.

Een veel gehoorde klacht bij honden is het overmatig of voortdurend verharen. Er kunnen hiervoor een aantal oorzaken worden aangewezen:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak