Parasieten

Vlooien

vloVeel huidklachten worden veroorzaakt door vlooien. Een goede bestrijding is daarom noodzakelijk. Hiervoor zijn diverse middelen in de handel (shampoos, sprays, druppels, poeders, tabletten). Let op: niet alle middelen die verkocht worden, zijn goed werkzaam. Als je bij de dierenarts een middel koopt, is het meestal wel goed werkend. Als je in een streek zit waar veel teken voorkomen, dan is het te overwegen om een vlooienmiddel te kiezen dat ook tegen teken werkt.

De meeste vlooien zitten niet op de hond, maar in huis. Een heel belangrijke bestrijding is daarom het regelmatig stofzuigen van het huis. Om te voorkomen dat je een vlooiencircus aantreft als je van vakantie terugkomt, is een zorgvuldige behandeling van je huis een must. Hiervoor zijn omgevingssprays te krijgen, die ervoor zorgen dat vlooien zich niet kunnen ontwikkelen. De betere en werkzame middelen zijn duur.

Om te voorkomen dat een hond vlooien krijgt, wordt ook wel aangeraden om knoflook te geven. Dit kan in tabletvorm en de hond gaat er niet door stinken. Wel kan het ervoor zorgen dat de hond minder aantrekkelijk is voor vlooien. Heeft de vlo keuze, dan zal hij niet jouw hond uitkiezen. Is jouw hond echter de enige in de buurt, dan zal de vlo toch op je hond terecht komen en werkt de knoflook dus niet.

Bestrijdingsmiddelen moet je altijd afstemmen op de leeftijd en het gewicht van de hond. Niet alle middelen zijn geschikt voor een pup. Vraag advies aan de dierenarts.

Er zijn vrij veel honden allergisch voor vlooien. Al na één beet van een vlo kunnen ze huidklachten ontwikkelen. Voor nadere info: kies via het zijmenu Gezondheid - huid - parasieten of klik hier.

Onderstaand een schematisch overzicht op grond van de informatie van de fabrikant in of op de verpakking en op grond van ervaringen van gebruikers. Meer, vaker of een combinatie van bestrijdingsmiddelen wordt in alle gevallen afgeraden. Als de gebruikelijke toepassing niet voldoende werkt is er een ander probleem, dat éérst opgelost moet worden.

Klik hier voor een overzicht van vlooien- en tekenmiddelen en hun te verwachten werking.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak