Voeding

Inhoud

Wat voeren we onze hond?

Vroeger aten honden met de pot mee. De gezonde, sterke honden werden daar oud mee. Wat minder sterke broeders legden het lootje. Men deed daar niet moeilijk over, want de meeste honden werden als erfhond gehouden en de binding met het dier was meestal minder hecht als tegenwoordig. Ook was men meer vertrouwd met de dood, omdat er nou eenmaal niet de medische zorg was die tegenwoordig voor zowel mens als dier beschikbaar is.

Tegenwoordig stellen we meer eisen aan het voer. De hond moet er niet alleen op kunnen overleven, maar hij moet er ook nog mooi uitzien, met een stralend glanzende vacht. Verder moeten ook de snel groeiende rassen er groot en sterk mee kunnen worden.

Via de dierenwinkel zijn diverse kant-en-klaar voeders te krijgen, die volledig afgestemd zijn op de behoefte van het dier. Hondenvoer is er in verschillende vormen: brokken, diners, halfdroogvoer, blikvoer, ingevroren producten. Elk zichzelf respecterend merk heeft tegenwoordig verschillende voeders voor jonge, volwassen en oude honden. Ook zijn er meestal ook voeders voor kleine, middelgrote en grote honden. Niet alleen het formaat van de brokjes is dan anders, maar ook de samenstelling ervan, omdat grote honden nu eenmaal een wat andere botgroei hebben. Tenslotte zijn er ook speciale voerders voor bepaalde rassen. Zo zijn er bijvoorbeld speciale brokken voor Duitse Herders. Dit is niet altijd onzin, omdat bijvoobeeld Duitse Herders snel huidklachten hebben en snel allergieën voor bepaalde voerbestanddelen hebben. De meeste rassen hebben echter geen specifiek voer nodig. Wordt voor een dergelijk ras toch een bepaald voer aangeboden, dan is dit meer op commerciele gronden.

Zelf samenstellen van het voer kan, maar om het goed te doen vereist kennis en je zult je er dus in moeten verdiepen. Wil je dit niet, dan kun je het beste kant-en-klaar voer van een goed merk krijgen. Dit is precies afgestemd op de behoeften van de hond.

Top

Diverse varianten

De eenvoudigste manier om je hond te voeren is met brokken, diners, half droge producten en blikvoeders. Deze zijn kant-en-klaar, snel in het gebruik en de houdbaarheid is lang. (zie verder submenu "Brokken ed")

Iets lastiger worden diepvriesproducten, omdat die enige planning vragen om ze op tijd te ontdooien. Daarnaast is de houdbaarheid na ontdooien beperkt. Er zijn divers diepvriesproducten voor honden te krijgen. Deels vallen ze onder de noemer Compleet Vers Vlees en het zijn dan volwaardige maaltijden voor de hond. Niet altijd is de samenstelling echter compleet, waardoor ze niet als volwaardige maaltijd gezien kunnen worden. Voorbeeld hiervan zijn hart en (vuile) pens. Conservering wordt bereikt door het invriezen, zodat doorgaans in deze producten geen antioxidanten o.i.d. toegevoegd worden. Dergelijke producten kunnen gebruikt worden in zelf samen te stellen voedingen of af en toe als extraatje gegeven worden.

De moeilijkste manier van voeren is zelf samenstellen van de voeding. Doorgaans wordt dit met vers vlees gedaan. Er zijn verschillende zienswijzen van hoe de samenstelling het beste kan zijn. Zie verder submenu "Vers vlees".

Top

Prijs - kwaliteit

Een zak hondenvoer kan sterk in prijs variëren. Dit heeft vooral te maken met de samenstelling en het merk. Voor een bekend merk betaal je ook voor de merknaam. Deze fabrikanten hebben echter ook wat te verliezen, dus zullen ze meestal wel zorgen dat het voer in orde is. De samenstelling, zoals op de zak vermeld staat, zegt nog weinig over de kwaliteit van het voer. Een bepaald percentage eiwit kan verkregen worden via hoogwaardige grondstoffen (echt vlees) of via rommel (ook in behangplaksel zit eiwit!). Staat er op de zak dat er een bepaald percentage vlees gebruikt is, dan moet dit ook zo zijn, maar het zegt nog niets over het soort vlees: is het slachtafval (darmen, vel, etc) of is het echt vlees. Zogenaamde Premium-voeders pretenderen altijd een gegarandeerde kwaliteit grondstof te gebruiken en zijn daardoor meestal flink duurder dan de gewone voeders.
Uiteindelijk gaat het erom hoe je hond eruit ziet en hoe hij "het doet". Sommige honden doet het fantastisch op goedkoop voer, andere moeten echt wat duurders hebben.

Doe bij volledige voeders nooit extra kalk of zo. Dit brengt het voer uit balans en kan dan zelfs averechts werken, d.w.z. het doet de botopbouw dan eerder kwaad dan goed. In uitzonderingsgevallen (na ziekte, bij hele sterke rui o.i.d.) kunnen eventueel extra vitaminen toegevoegd worden. Doe dit echter niet zonder overleg met de dierenarts.

Top

Hoeveel en hoe vaak?

De hoeveelheid voer is afhankelijk van veel factoren: leeftijd van de hond, activiteit, buitentemperatuur, isolerende werking van de vacht, natuurlijke aanleg, wel of niet gecastreerd.
Begin altijd met de hoeveelheid die op de zak voer staat aangegeven. Hou vervolgens je hond in de gaten. Wordt hij magerder, dan geef je hem wat meer, wordt hij dikker, dan geef je wat minder. Varieer vervolgens met de hoeveelheid al naar gelang seizoen en inspanningsniveau van je hond.

Een jonge pup krijgt 4 à 5 maal eten per dag. Vanaf zo'n 12 weken kun je dit terugbrengen naar 3 à 4 keer per dag. Dit kan per ras verschillen en een goede fokker geeft hierover advies mee.
Vanaf 6 tot 9 maanden (afhankelijk van het ras; kleine rassen op 6 maanden, grote rassen later) zullen de meeste honden nog maar twee keer per dag eten krijgen. Hou het hierop en ga niet naar minder dan twee maaltijden. Geef je namelijk alles in één keer, dan is dat erg veel en neemt het risico op maagdraaiingen toe. Hieraan gaan bijna alle honden dood. Heb jij een ras dat gevoelig is voor maagdraaiingen, dan kan het verstandig zijn om de hond zijn hele leven 3 of 4 kleine maaltijden per dag te geven.

Top

Extraatjes

Er zijn vele gezonde en lekkere extraatjes voor honden. Gebruik ze als extraatje en geef er niet teveel per dag van. Het gaat bij honden vaak niet om de hoeveelheid, maar om het idee. Met een klein koekje is hij net zo blij als met een grote. Zeker honden die de neiging hebben om te dik te worden, moeten niet teveel extraatjes krijgen. Ook kun je deze honden fruit als extraatje geven. Een stukje appel zijn de meeste honden dol op!

Sommige extraatjes zijn goed voor de tanden van de hond. Buffelhuidkluiven en botten houden de tanden prima schoon. Er zijn voor dit doel ook speciale kluifjes in de handel, maar bij grote honden zijn die zeer snel weg en is het dus een dure aangelegenheid.

Top

Van merk verwisselen

Als je van merk voer gaat verwisselen, kan dit op twee manieren: ofwel in één keer ofwel geleideljik. Met name bij honden met gevoelige darmen kan men beter geleideljk overschakelen. Honden die een premium-voer krijgen kan men meestal vrij gemakkelijk in één keer op een ander kwaliteitsvoer overzetten. Bij het in één keer overschakelen naar een nieuw voer, kan de hond aan de diarree raken. Om dat te voorkómen kun je geleidelijk overschakelen. Geef eerst twee dagen 1/4 van het nieuwe voer en 3/4 oud voer. Geef dan twee dagen half nieuw en half oud. Vervolgens nog twee dagen 3/4 nieuw en 1/4 oud en dan kun je helemaal op het nieuwe voer over. Bij makkelijke honden kun je dit stappenplan wat sneller doorlopen, bij moeilijke honden moet je wellicht nog langzamer overschakelen.
Overschakelen van droogvoer op vers vlees kan eigenlijk het beste in één keer gebeuren, omdat het mengen van brokken en vlees niet aangeraden wordt.

Als je van merk wisselt, verwacht dan geen wonderen. Het nieuwe voer heeft tijd nodig om zijn werk te doen en het oude voer moet langzaamaan "uit het systeem" van je hond verdwijnen. Pas na een week of 6 kun je beoordelen hoe het nieuwe voer bevalt.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak