Parasieten

Wormen

Lintworm Er zijn verschillende soorten wormen. Bij honden komen vooral spoelwormen en ook wel lintwormen voor. Lintwormen worden ook door vlooien overgebracht. Heeft een hond dus wormen, dan moet je ook altijd een vlooienbehandeling toepassen om herbesmetting te voorkomen. Lintwormen zijn vooral schadelijk voor de hond zelf. Je kunt zien dat je hond lintwormen heeft, doordat er rijstkorrel-achtige witte stukjes in de ontlasting of rondom de anus van de hond zitten. Dit zijn geledingen van de lintworm. Spoelwormen zijn niet alleen voor de hond schadelijk, maar kunnen ook gevolgen hebben voor de mens.

Koop ontwormingsmiddelen bij de dierenarts, dan weet je zeker dat je iets goeds hebt. Er zijn pasta's die je bij de hond in de bek spuit, maar meestal wordt een middel in pil-vorm gegeven. Het is vrij normaal dat de hond daarna wat dunne ontlasting heeft. Is je hond echter gevoelig voor ontwormingsmiddelen (braken, forse diarree) probeer dan eens het middel Drontal. Dit werkt goed en wordt bijna altijd goed verdragen.

Ontwormen tegen astma

Ten minste 16.000 gevallen van astma kunnen in Nederland worden voorkomen als honden- en kattenbezitters meer hygiŽne in acht stand zouden nemen en hun dieren twee keer per jaar zouden ontwormen. Uitwerpselen van honden en katten kunnen een besmettingsbron zijn van Toxocara, ofwel spoelwormen. De larven van deze wormen kunnen vooral bij kinderen inwerken op het immuunsysteem en astma veroorzaken.

Mensen (kinderen) die lijden aan allergisch astma hebben bepaalde kenmerken in hun bloed, zoals een verhoogde hoeveelheid afweerstof-fen en een vergroot aantal speciale witte bloedcellen. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het inademen van allergenen zoals pollenkorrels, huisstof (vooral poep van huisstofmijten) of huidschilfers van huisdieren. Bij een infectie door Toxocara-larven ontstaat precies dezelfde reactie met dezelfde kenmerken in het bloed als bij astma. Onderzoek bij kinderen heeft aangetoond dat een doorgemaakte infectie met Toxocara de verschijnselen van astma verergert. Tien procent van de bevolking heeft aanleg voor een Iuchtwegaandoening, zoals astma. Eťn procent van de astma-gevallen valt aan Toxocara toe te schrijven! Het niet-ontwormen van honden en katten heeft dus grote consequenties voor de volksgezondheid. De faculteit diergeneeskunde in Utrecht creŽerde op internet zelfs een speciale site (www.toxocaraplein.org) voor informatie over spoelwormen.

Spoelworm

Honden en katten hebben vaak spoelwormen. Pups worden al via de moedermelk besmet. Ook al zijn pups ontwormd, ze worden snel weer opnieuw besmet. Vooral jonge dieren zijn vatbaar, maar ook volwassen honden en katten kunnen gemakkelijk een nieuwe infectie met spoelwormen oplopen. Je ontkomt er dus niet aan om regelmatig te ontwormen. Denk er verder aan: niet alle ontwormingsmiddelen werken even goed. Ga voor een goed middel naar je dierenarts.

Bestrijdingsmiddelen moet je altijd afstemmen op de leeftijd en het gewicht van de hond. Niet alle middelen zijn geschikt voor een pup. Vraag advies aan de dierenarts.

Spoelwormen zorgen voor een enorme eiproductie die met de ontlasting naar buiten komt. Een volwassen vrouwtje produceert al gauw 200.000 eitjes per dag. Deze eitjes komen terecht in onze leefomgeving. Infectieuze eitjes in de grond, op trapveldjes, aan speelgoed, op groenten, aan de vacht van de bemodderde hond, in zandbakken, aan schoenen, op de deurmat enzovoorts, zijn een potentiŽle bron voor een Toxocara-infectie bij de mens. Zorg dus voor een goede hygiŽne en ontworm je huisdier regelmatig!

Adviezen ter preventie van Toxocara-infecties bij de mens:

Adviezen voor ontworming van honden en katten:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak