Aanschaf

Waar vandaan?

Er zijn verschillende manieren om aan een hond te komen. Hieronder geven we wat opties met de verwachting die je erbij moet hebben.

Herkomst Wat kun je verwachten
Fokker Een goede fokker is doorgaans aangesloten bij de rasvereniging en fokt via de regels van die club. Dat wil zeggen dat hij zich ook houdt aan de verplichte testen van ouderdieren. Dat geeft wat garantie omtrent de gebruikte ouderdieren, maar het geeft geen garantie op een gezonde pup. Wel is de kans op een gezonde pup groter bij gezonde ouders. Een bij de rasvereniging aangesloten fokker hoeft nog niet altijd een goede fokker te zijn. Een goede fokker doet meer. De pups worden in huis geboren en blijven daar minimaal 2 weken, zodat ze wennen aan alle huiselijke geluiden. De pups worden al vanaf 3 weken leeftijd actief gesocialiseerd. Dat wil zeggen dat ze langzaamaan al met van alles kennismaken: visite, naar buiten, in de auto, naar het dorp, aan de lijn lopen, kennismaken met andere dieren, etc. Tot 2 ŗ 3 weken leeftijd van de pups zijn fokkers (terecht) doorgaans terughoudend met bezoek, omdat dit beter is voor de pups. Echter, een fokker waarbij je vanaf 3 weken leeftijd van de pups niet binnen mag komen of waarbij je de moederhond niet kunt zien, is geen goede fokker! Kijk ook naar de hygiŽne: een goede fokker houdt het nest en de jongen goed schoon.
Asiel In het asiel zitten erg leuke honden, maar ook erg verknipte exemplaren. De achtergrondinformatie van de honden is vaak niet bekend of wordt niet gegeven. De kennis van het asiel-personeel is vaak niet hoog, waardoor ze lang niet altijd juiste adviezen geven. Voordat je een hond uit het asiel neemt, ga er dan eerst een paar keer mee wandelen, zodat je iets beter weet wat je in huis haalt. Probeer zoveel mogelijk van de herkomst te weten te komen en de reden dat het dier in het asiel terecht is gekomen. Bedenk: vaak worden smoezen gebruikt, zoals "bijt de kinderen" of "allergie van huisgenoot" terwijl dit in werkelijkheid niet is. Wel zitten er veel honden in het asiel die slecht alleen thuis kunnen zijn of om andere problemen gebracht zijn. Wordt het je eerste hond, neem dan geen hond met een gedragsprobleem! Heeft de hond een lichamelijk probleem, dan hoeft dat geen bezwaar te zijn. Hou er dan wel rekening mee dat er eventueel extra kosten gemaakt moeten worden voor de hond voor medicijnen, dieetvoer o.i.d.
Krant De honden die in de krant worden aangeboden kunnen goed zijn, maar ook erg slecht. Er is geen enkele controle op en garanties krijg je meestal niet. Het beste is om een hond niet via de krant te kopen. Mocht je dit wel willen doen, let dan op de volgende zaken:
  • Als je een leuke advertentie vindt, kijk dan eerst of hetzelfde telefoonnummer vaker voorkomt. Zo ja, dan gaat het om een handelaar en daarmee bijna altijd om slecht gesocialiseerde dieren of dieren in slechte gezondheid. Niet doen dus!
  • Vraag goed waarom de hond weg moet en probeer te achterhalen of het verhaal klopt door door te vragen.
  • Vraag of je de hond eerst even mag komen bekijken. Proberen ze smoezen te verzinnen, ga dan met deze verkoper niet verder!
Internet Internet is ondertussen het meest gebruikte medium om een hond aan te schaffen. Er zijn diverse mogelijkheden:
  • Websites van rasverenigingen en fokkers: hiervoor geldt hetgeen hierboven bij Fokker genoemd staat
  • Algemene pupbemiddelings-sites: deze kunnen zeer sterk variŽren in kwaliteit. Sommige plaatsen alles en anderen zijn wat selectiever. De kwaliteit is dus moeilijk aan te geven en je zult dus zelf hier enig onderzoek naar moeten doen. Als er links geplaatst zijn naar fokkers, kijk dan of die aangesloten zijn bij een rasverenging en kijk naar de gezondheidsuitslagen van de ouderdieren. Let ook op de aanbieders van de puppen: als er bij verschillende nesten dezelfde personen of telefoonnummers staan, gaat het wellicht om broodfokkers, waar je beter geen pup kunt kopen.
  • Marktplaats, speurders, etc.: ook gerenommeerde fokkers adverteren tegenwoordig op marktplaats, dus puppen die daar aangeboden worden hoeven niet verkeerd te zijn. Maar ook de broodfokkers adverteren er. het is dus zaak om zeer selectief te zijn. Let ook op de tips bij Fokker en Krant. Bij Speurders.nl worden handelaren zoveel mogelijk geweerd, maar wees er toch alert op. Ontdek je er een, geef dit dan aan de helpdesk door!
Buitenland Een (zwerf)hond van vakantie meenemen is eigenlijk altijd een emotionele keuze en zelden een verstandige keuze. Afgezien van het feit dat deze honden vaak ziek of zwak zijn, zijn ze een leven als huishond totaal niet gewend en vertonen veel aanpassingsproblemen. Met veel liefde en geduld kun je de hond wel redelijk op weg helpen, maar dit is geen werk voor beginners! Tegenwoordig zijn er stichtingen die buitenlandse honden importeren. Dit zijn verschoppelingen waarvoor een nieuw bestaan gezocht wordt. Bedenk ook hier dat deze honden een voorgeschiedenis hebben, die een leven als onbekommerde huishond vaak in de weg staan. Je poetst zijn opgelopen trauma's niet zomaar weg! Bezint dus eer ge begint!
Gelegenheidsnestje kennissen Doorgaans wordt een dergelijk nestje met veel liefde gefokt. Helaas ontbreekt het echter vaak aan kennis omtrent de juiste manier van het grootbrengen en socialiseren van pups. Dit hoeft niet te leiden tot problemen, maar kan wel onbedoeld de oorzaak zijn van afwijkend gedrag van de pup op latere leeftijd. Bedenk dat die leuke hond van de buren niet per definitie puppen krijgt die net zo leuk zijn. Welke reu is gebruikt? Hoe gezond zijn de ouderdieren? Zijn die eigenlijk wel getest? En mocht de hond een probleem hebben, dan zal dit de relatie met de kennissen zeker onder druk zetten. Zorg dus tenminste voor goede afspraken!

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak