Hond erbij

Hond erbij: wanneer en wat wordt het?

Hond erbij

Veel mensen vinden een hond zo leuk, dat ze overwegen een tweede hond erbij te nemen. Als beide honden het goed met elkaar kunnen vinden is dit inderdaad erg leuk. Maar het gaat niet altijd goed, soms klikt het gewoon niet tussen beide honden. En het valt ook niet altijd mee om over beide honden baas te zijn. Samen voelen ze zich immers sterk.
Een juiste keuze én een juiste start is dus van cruciaal belang.

Top

Het juiste moment

Wat is nu het juiste moment om er een tweede hond bij te nemen? Een exact moment is moeilijk te geven. Belangrijk is dat de eerste hond goed onder appèl staat. De tweede zal vaak het gedrag van de eerste overnemen. Dat kan zowel goed als verkeerd gedrag zijn! Hoe meer goed gedrag de eerste hond dus vertoont, hoe gemakkelijker het wordt om de tweede hond ook gehoorzaam te maken. Om deze reden is het dus zeer af te raden om twee pups tegelijk in huis te nemen.

Top

Reu of teef?

Zowel twee teven als twee reuen kunnen met elkaar gaan vechten. Teven zullen niet zo snel tot vechten overgaan, maar als dit gebeurt, zullen ze elkaar zeker schade toebrengen. Twee reuen zullen eerder gaan vechten, maar vaak is het niet zo ernstig. Als men zich er niet mee bemoeid, lost het zichzelf op. De schade is meestal beperkt.
Vaak wordt gedacht dat de ideale combinatie een reu en een teef is. Het komt inderdaad zelden voor dat die met elkaar vechten. Een nadeel van deze combinatie kan echter zijn, dat de reu buiten "zijn" teef extra verdedigt tegen andere honden.

Top

Pup of volwassen hond?

Een normale volwassen hond zal een pup niets doen. De introductie verloopt daardoor vaak vrij gemakkelijk. Oudere honden vinden pups vaak niet leuk en negeren ze.
Een volwassen hond erbij nemen is iets lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Bij het introduceren van een volwassen hond kan men het beste beide honden op vreemd terrein met elkaar kennis laten maken. Het is een goed idee om beide honden een aantal keren samen mee uit wandelen te nemen. Ze leren elkaar dan wat kennen en de introductie in huis zal dan gemakkelijker verlopen. Hou er rekening mee dat het wel tot een half jaar kan duren voordat de nieuwkomer zich helemaal thuis voelt. In dat half jaar zal langzamerhand de ware aard van de hond steeds meer boven komen. Dat kan uiteindelijk zelfs leiden tot rangordegevechten.
Om rangordeconflicten te voorkomen kan men het beste kiezen voor een tweede hond die niet zo bazig is. Met een pup is dat niet altijd goed te zien, maar een goede fokker kan hier wel informatie over geven. Bij een volwassen hond is het ook niet altijd zichtbaar hoe deze zich zal manifesteren. Een asielhond kan zo onder de indruk zijn van het asiel, dat hij zich timide toont, maar het uiteindelijk niet blijkt te zijn. De hond een aantal keren mee uit wandelen nemen geeft wel informatie, maar ondanks dat kan men voor verrassingen komen te staan.

Top

Wie is de nummer één?

Twee honden kunnen meestal prima samenleven. Laat ze echter zelf hun onderlinge regels opstellen. Daarvoor is het van belang om je zo min mogelijk met de onderlinge conflicten te bemoeien. Als de pup door de oudere hond gecorrigeerd wordt, negeer dit dan. De correctie zal zeer waarschijnlijk terecht zijn. Ook al komt de kleine steun zoeken, negeer dit. Alleen zo zal de pup leren wat zijn plaats in de roedel is.
Voor een stabiele roedel is het verder belangrijk dat je goed kijkt welke van de honden de ranghoogste is. Die moet je dus ook als zodanig behandelen, ongeacht of dit nu de nieuwkomer is of de eerste hond. Hij of zij krijgt het eerste eten en krijgt het eerste een aai.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak