Aanschaf

Problemen en hoe die te voorkomen

Als je een hond koopt die achteraf niet blijkt te voldoen of niet gezond is, dan heb je een probleem. Dat wil je graag opgelost hebben. Een deel van de problemen kun je voorkomen door vooraf goede keuzes én goede afspraken te maken. We geven een paar tips:

Aspect Hoe voorkom je problemen
Keuze Door vooraf weloverwogen een keuze te maken en niet in één weekend, of nog erger, binnen één dag een hond te willen hebben, kun je veel problemen voorkomen. Ga eerst eens kijken, ga dan weer naar huis en denk goed over alle voor- en nadelen na. Overleg met andere huisgenoten en neem dan weloverwogen een besluit. Blijf je twijfelen? Doe het dan niet!
Type hond Kies vooral een type hond dat bij je past, dat voorkomt veel problemen. Verdiep je dus eerst goed in het ras. Let erop: rasloze Staffordshire Terriërs zijn in Nederland verboden en kunnen dus in beslag genomen worden en afgemaakt worden. Deze honden worden vaak in de krant of op internet aangeboden, maar ook asiels bieden ze vaak aan zonder erbij te zeggen dat je deze hond helemaal niet mag houden! Een dergelijke hond mag je alleen houden als het een rashond is of als er een brief van een officiële schouwer bij zit, waarin staat dat de hond geen pitbullachtige is.
Koopcontract Zorg ten alle tijden voor een degelijk koopcontract. De diverse rasverenigingen hebben ze op hun site staan. Een goed koopcontract dekt de meeste situaties af waarbij je problemen met de verkoper zou kunnen krijgen.
Informatie vragen Schaam je niet om de verkoper om informatie te vragen, ook al is het een officiële fokker. Een goede fokker zal je alle gegevens van de ouderdieren laten zien. Een fokker die boos wordt om jouw vraag naar de test-uitslagen van de ouderdieren heeft blijkbaar wat te verbergen!
Niet goed, pup terug Laat een pup door een dierenarts controleren zodra je hem in huis hebt. Blijkt er dan wat mis, dan kun je de pup terugbrengen en je geld terugvragen. Je hebt je dan nog niet zo gehecht aan het beestje. Blijkt er niets fout te zijn met de hond, maar krijgt hij later toch problemen, dan heb je meestal geen recht op verhaal, tenzij je aan kunt tonen dat de fokker informatie heeft achtergehouden. Vaak maken fokkers de afspraak dat je een nieuwe pup krijgt als er iets fout is met de geleverde pup. Dat is een sympathieke afspraak, maar als je de slechte pup dan moet inleveren, wordt het vaak moeilijk, omdat je je daaraan gehecht hebt. Een goede fokker zal je de slechte pup laten houden als je dat wilt en je eventueel korting bieden op een nieuw pup. Bedenk dan wel goed of je van die fokker weer een pup wilt. Zelfs bij de beste fokkers zitten er slechte pups tussen, dus als je denkt dat de fokker ter goeder trouw is, is er niets op tegen om opnieuw daar een pup te halen. Heb je je bedenkingen, ga dan naar een ander.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak