Aanschaf

Pup of oudere hond?

Hieronder staan wat verschillen tussen de aanschaf van puppen of oudere honden.

Aspect Pup Oudere hond
Zindelijkheid Een pup moet nog zindelijk gemaakt worden. Dat kost tijd, dus als je meerdere uren per dag werkt, is dat erg lastig/onmogelijk. Een volwassen hond is meestal zindelijk, zodat de hond in principe dus enkele uren alleen thuis kan blijven (zie volgende punt!).
Alleen zijn Puppen kun je mag je nog niet lang alleen thuis laten. Allereerst kan de pup zijn ontlasting nog niet zo lang ophouden, anderzijds is hij daar geestelijk nog te jong voor. Volwassen honden kunnen in principe meerdere uren alleen thuis zijn. Niet alle honden is dit echter goed aangeleerd, zodat er nogal wat honden zijn, die dit geestelijk niet aankunnen en je huis gaan slopen of de buurt bij elkaar gaan blaffen/huilen.
Opvoeding/
Gehoorzaamheid
Puppen kun je geheel naar eigen inzicht opvoeden. Doe je dit consequent, dan zal hij zich houden aan de regels die jij in je huis stelt. Je moet er echter wel tijd in steken. Puppen kennen nog geen enkel commando, dus alle basisgehoorzaamheid zul je zelf aan de hond moeten leren. Puppen en puberende honden kunnen behoorlijk sloperig zijn en dan flinke schade aan je huisraad veroorzaken. Volwassen honden hebben gewoontes, die wellicht niet altijd passen binnen wat jij acceptabel vindt. Wil jij de hond niet op de bank, maar is hij dat in zijn vorige huis gewend, dan wordt het zeer lastig hem dit af te leren. Hij weet immers al hoe lekker die bank is! Heb je een goed opgevoede volwassen hond, dan hoef je dit alleen maar te onderhouden en kost het dus weinig tijd om de hond gehoorzaam te houden. Is de hond echter niet of slecht opgevoed, dan kost het meer tijd dan bij een pup om de hond gehoorzaamheid bij te brengen. Je hebt immers niet alleen te maken met het aanleren van nieuwe dingen, maar ook met het afleren van slechte gewoontes.
Tijd Puppen vragen veel tijd: je moet ze zindelijk maken, je moet ze opvoeden en je moet ze socialiseren, wat betekent dat je er veel mee op stap moet. Wellicht ga je ook nog een gehoorzaamheidscursus volgen. Volwassen honden hoeven niet meer gesocialiseerd te worden en kunnen keurig opgevoed zijn. Zeker als de hond al wat ouder is, vraagt hij niet bijzonder veel tijd meer. Moet je echter met de hond op "heropvoeding" dan moet je erop rekenen dat je net zo druk bent als met een pup..
Gedrag Puppen moeten hun gedrag nog vormen en daar kun je dus goed de hand in houden. Dat kost echter inspanning. Verder gaat de pup nog een periode puberen, wat je geduld aardig op de proef kan stellen. Volwassen honden kunnen aanvankelijk heel timide zijn. Soms duurt het wel een half jaar voordat de ware aard van het beestje boven komt! Hoewel een volwassen hond dus niet veel meer in karakter zal veranderen, kan het lastig zijn om een goed beeld van de ware aard van de hond te krijgen. Dat geldt vooral voor asielhonden. Ken je de hond in zijn vorige omgeving, dan weet je aardig goed wat je in huis haalt..
Gezondheid Puppen moeten nog allerlei herhalings-entingen krijgen, wat kosten met zich meebrengt. Soms krijgen ze last van groeipijnen of andere ontwikkelingsstoornissen, waarvoor je dierenartskosten moet maken. Komt de hond bij een goed adres vandaan, dan zullen ze doorgaans wel gezond zijn. Meestal kun je je een aardig beeld vormen van de gezondheid van een volwassen honden. Als ze ouder worden/zijn, kunnen zich echter ouderdomskwaaltjes gaan voordoen..

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak