Aanschaf

Rashond of kruising?

Hieronder staan wat verschillen tussen rashonden en kruisingen.

Aspect Rashond Kruising
Gezondheid In principe kunnen rashonden net zo gezond zijn als kruisingen en net zo oud worden. Sommige rassen hebben veel gezondheidsproblemen, andere nauwelijks. Bij verantwoord gefokte rashonden zijn de ouders doorgaans gecontroleerd op afwijkingen. Gemiddeld zijn kruisingen meestal toch wat sterker zijn en zullen ze minder erfelijke problemen hebben. Bij kruisingen zijn de ouders echter doorgaans niet gecontroleerd op afwijkingen en is het dus geheel onduidelijk wat de nakomelingen zullen doen.
Uiterlijk Bij rashonden weet je vrij nauwkeurig hoe groot ze worden en hoe ze eruit gaan zien. Bij kruisingen weet je meestal niet hoe deze eruit gaan zien en kun je dus voor verrassingen komen als de hond veel groter of kleiner wordt als je dacht.
Karakter Bij rashonden is meestal een algemene trend met betrekking tot karakter en gedrag aan te geven. Je kunt dan kiezen of dit bij je past. Hoewel kruisingen wel lijken op een of beide ouders, is moeilijk te voorspellen hoe het karakter zal zijn. Zeker als twee geheel afwijkende rassen gekruist worden of als de ouders onbekend zijn, is het afwachten wat het wordt.
Herkomst Als je een rashond bij een goede fokker vandaan haalt, weet je wat je in huis haalt en heeft de hond ook de nodige socialisatie, entingen etc. gehad. Er zijn geen regels voor mensen die een kruising fokken en je moet dus maar afwachten of ze het op een verantwoorde manier doen. Neem je een volwassen kruising, dan weet je vaak niet wat deze eerder in zijn leven heeft meegemaakt en dus met wat voor onaangename verrassingen (gezondheid, gedrag) je nog geconfronteerd wordt.
Werken/showen Met rashonden kun je naast allerlei hondensporten ook naar tentoonstellingen gaan. Kruisingen kun je soms op een rasloze show uitbrengen, maar dat zijn uitzonderingen. Doorgaans kun je er wel mee deelnemen aan hondensporten, mits de hond niet aan de staart of oren gecoupeerd is.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak