Aanschaf

Reu of teef?

Hieronder staan wat karakteristieken voor reuen en teven.

Aspect Reu Teef
Uiterlijk Reuen zijn meestal groter en ook sterker. Meestal zien ze er imposanter uit en hebben een weelderige vacht. Teven zijn meestal kleiner en minder sterk. De vacht is meestal wat minder weelderig dan bij een reu.
Gedrag Reuen zijn vaak wat dominanter, waardoor het lastiger is om baas over ze te zijn. Ze willen zich meer laten gelden en vechten daardoor eerder met soortgenoten. Meestal ontstaat daarbij geen schade. Teven zijn meestal wat minder dominant en daardoor makkelijker gehoorzaam te krijgen. Ze vechten niet zo snel met soortgenoten, maar als het gebeurt, dan is het wel feller dan bij reuen en er ontstaat dan ook vaak schade.
Plassen Reuen willen graag overal tegenaan plassen, wat lastig kan zijn als je in de buurt van een kinderspeelplaats woont of als hij steeds tegen dat bankje in het bos wil plassen of tegen de nieuwe coniferen in de tuin van de buren. Teven plassen doorgaans één keer per wandeling. Meestal is dat in het begin. Naar de loopsheid toe kunnen teven wat vaker gaan plassen
Weglopen Reuen zijn minder gebonden aan eigen erf en gaan vooral als er loopse teven in de buurt zijn op onderzoek uit. Hebben ze dit eenmaal ontdekt, dan helpt castreren niet meer. Teven blijven over het algemeen beter op eigen erf. Loopse teven zullen echter eerder op onderzoek uitgaan.
Loopsheid Reuen kunnen flink vervelend worden als er een loopse teef in de buurt is: piepen, janken, niet meer eten, niet meer luisteren... Teven worden loops en dan moet je oppassen dat er geen ongewenste dekking plaatsvindt. Dat betekent: aan de riem uitlaten en loslopende reuen weren. Dat kan lastig zijn als reuen uit de omgeving voor je huis gaan posten.
Gezondheid Er zit weinig verschil in gezondheid tussen reuen en teven. Specifieke reuenklachten zijn: voorhuid-ontsteking ("puspiemel"), prostaatklachten op latere leeftijd. Er zit weinig verschil in gezondheid tussen reuen en teven. Specifieke tevenklachten zijn: schijnzwanger, baarmoederontsteking, tumoren aan de melkklieren op latere leeftijd, incontinentie na sterilisatie.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak