Uitrusting - Training

Inhoud

Top

Apporteerblokken

houten apporteerblokken Apporteerblokken zijn er in veel verschillende materialen. Houten apporteerblokken zijn er van heel klein tot blokken van enkele kilo's. Op de foto zijn twee blokken met verschillende vormgevingen zichtbaar. De onderste komt het meest voor. Voordeel is dat de hond deze goed van de grond kan oppakken. Nadeel kan zijn dat het blok van links naar rechts schuift in de bek, waardoor de hond gestimuleerd wordt om te kauwen. Een blok van de juiste maat heeft in principe een tussenstuk dat net zo breed is als de bek van de hond, waardoor het blok niet snel zal schuiven in de bek. In de praktijk valt het echter niet altijd mee een blok van het juiste gewicht én de juiste afmetingen te krijgen. Het bovenste blok zal niet zo snel schuiven in de bek, maar is iets lastiger op te pakken voor de hond.

kunststof apporteerblokken Tegenwoordig worden vaak kunststof blokken gebruikt. Het voordeel is dat de honden er minder snel op gaan kauwen. Ook zijn ze in kleine maatjes en licht van gewicht te krijgen, zodat ook de minder gepassioneerde apporteurs het willen dragen. Het rechter blokje is een echt "beginners-blokje" waarmee een jonge hond goed het apporteren aangeleerd kan worden. Het is licht van gewicht. Als de hond het op de tenen laat vallen, zal hij niet zo snel onder de indruk zijn. Kleine tip: de gele zijn beter zichtbaar voor de hond dan de rode of roze varianten.
Het middelste witte blok heeft hoge zijkanten, waardoor het voor de hond heel gemakkelijk op te rapen is. Sommige honden vinden de zijkanten echter te dicht bij de ogen komen en rapen dit apport dus niet graag op.
Het meest linkse blok is een plastic blok met afschroefbare verzwaring aan de zijkant. Zonder verzwaring is het blok licht en goed geschikt voor beginnende honden. Later kan dan gewicht worden toegevoegd. Ook kan bij een hond die veel kauwt geprobeerd worden of dit minder wordt als het gewicht slechts aan één zijkant wordt geschroefd, waardoor het blok dus opzij kantelt als de hond het niet goed vast heeft.

metaal-apport Voor G&G2 en G&G3 is een metalen apporteerblok vereist. Dit mag maximaal 200 gram zijn, zodat het tegenwoordig meestal van aluminium gemaakt wordt. Veel honden vinden het niet prettig om metaal in de bek te nemen en aluminium vinden ze vaak nog minder smakelijk. Bij andere takken van sport mag het metaal-apport zwaarder zijn en kan met andere materialen gewerkt worden.

Een belangrijk aspect waar op gelet moet worden bij het gebruik van een metalen apport is de temperatuur. Zeker bij een beginnende hond mag het apport niet te koud zijn, omdat de eerste kennismaking dan voor de hond erg onaangenaam is. Echter, ook een te warm blok is bijzonder onprettig. Dit laatste kan gemakkelijk gebeuren als het apport een tijdje in de zon gelegen heeft.


Top

Pylonnen

eenvoudige pylon officiële pylon Pylonnen, ook wel pionnen genoemd, worden gebruikt ter markering. Dit kan een beginpunt van een oefening zijn, maar het kan ook een punt zijn waar de hond heen gestuurd moet worden (pylonsturen) of een vierkant, het zogenaamde vak, kan met vier pylonnen gemarkeerd worden.
Pylonnen zijn meestal oranje, maar ook rode en oranje met een horizontale witte band komt voor. De maat is wisselend, maar varieert tussen 15 en ca. 30 cm. De goedkope variant die in veel speelgoedwinkels te koop is, is ca. 18 cm hoog (foto links).

Recent is het Internationale Obedience reglement gewijzigd, waardoor nu pylonnen van 15 cm voorgeschreven zijn. Op de rechter foto staat een voorbeeld van een pylon, die aan de internationale eisen voldoet. Deze is tevens vrij zwaar, zodat hij niet snel wegwaait.Top

Bollen

Halve bollen

Halve bollen, ook wel bollen genoemd, worden in de G&G gebruikt als markering van startpunten, als markering van een punt waar de hond heen moet en als markering van een parcours, zoals een vierkant of een slalom.
De kleur is meestal geel, maar is niet voorgeschreven. Er zijn ook rode, oranje, witte en blauwe bollen.


Top

Vak met linten

Vak

In de G&G wordt een vierkant van 3 bij 3 meter gebruikt voor het plaats-sturen (waarbij de riem in het vak ligt) en het vaksturen (waarbij er niets in het vak ligt). De hoeken van het vierkant worden gemarkeerd door pylonnen. Vaak wordt niet meer dan dat gebruikt, maar het is toegestaan om het vak ook met linten te markeren. Recentelijk is dit voor G&G3-wedstrijden als verplicht ingesteld. De linten mogen maximaal 3 cm breed zijn. Met betrekking tot de kleur is niets voorgeschreven. In wedstrijden worden verschillende kleuren gebruikt, b.v. wit, zwart, oranje, geel.

Op de foto is een dergelijk vak afgebeeld. De linten zijn in dit voorbeeld aan gordijnringen bevestigd, die met tentharingen in de grond zijn vastgezet. De pylonnen staan vervolgens over deze haringen.Top

Sorteerhoutjes

Sorteerhoutjes Bij G&G 2 en G&G3 worden houtjes gebruikt voor het sorteren (d.w.z.: de hond dient van 6 houtjes die met de geur van de baas er tussen uit te halen en terug te brengen naar de baas). Deze houtjes zijn 10 cm lang en 2x2 cm dik. De houtjes mogen geen scherpe randen hebben en moeten van niet-splinterend hout gemaakt zijn. Hardhout is niet toegestaan.

In wedstrijden wordt vaak een markering op de zijkant aangebracht om onderscheid te maken tussen de "blanco" houtjes en die met de geur van de baas. Bij de G&G2 en bij G&G3-examens krijgt een combinatie het houtje bij aanvang van het individuele programma (bij examens) of bij aanvang van het individuele middagprogramma (bij wedstrijden). Het sorteren wordt dan als laatste of een-na-laatste oefening gedaan.

In navolging van de wijzigingen in het Internationale Obedience Reglement is bij G&G3-wedstrijden sinds 2006 ingesteld dat de geleider slechts ca. 5 seconde het houtje mag vastpakken.

Top

Clicker

verschillende modellen clickers Clicker De clicker is een trainingsattribuut, waarmee je je hond op een leuke manier iets kunt aanleren. Hij wordt tegenwoordig veel gebruikt, maar helaas ook veel misbruikt. De meeste mensen kennen slechts de beginselen van het clickeren en weten niet hoe ze het moeten afbouwen. Honden worden daardoor suf-geclickerd en reageren er steeds minder fel op.

De clicker is een klein "doosje" met een metalen plaatje erin. Als je erop duwt, maakt het een kort klik-geluid. Eerst leer je je hond dat dit geluid betekent dat hij iets krijgt, meestal iets lekkers. Als de hond het geluid eenmaal kent, kun je dus de hond op precies het juiste moment belonen, ook al is de hond op dat moment niet dichtbij je. De klik betekent immers: "je doet het goed, je krijgt zometeen een beloning". De klik betekent altijd het einde van de oefening. Ook betekent een klik altijd dat de hond iets krijgt.

Top

Alley-oop

Alley-oop

De Alley-oop is een trainingsattribuut, wat bij clickertraining gebruikt wordt om de hond van je af in een bepaalde richting te krijgen. Het is bestaat uit een zware gele bal met een rubber rand. Hierop staat een stok en op die stok zit weer een klein geel balletje. Het geheel werkt als een duikelaar, hij komt dus steeds weer rechtop te staan als de hond hem heeft aangeraakt.

De hond wordt geleerd om het kleine gele balletje bovenop aan te raken. Doet hij dit, dan krijgt hij van de baas een beloning. Vervolgens wordt de Alley-oop op het veld gezet en wordt langzaamaan afstand opgebouwd. Het voordeel van een Alley-oop is, dat de hond hem in volle vaart kan aanraken zonder zich te bezeren. Ook zal de hond nooit in de verleiding komen om bij de Alley-oop naar voedsel te gaan zoeken.Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak