Uitrusting - Verzorging

Inhoud

Top

Halsband

diverse halsbanden Halsbanden zijn er in allerlei materialen , kleuren en uitvoeringen. Voor kortharige honden is een vaste halsband met een gesp of kliksluiting ideaal. Maak hem zodanig vast dat de halsband niet over de kop van de hond kan schuiven. Zolang er twee vingers tussen de nek van de hond en de band kunnen, zit hij niet te strak.

Voor langharige honden is het vaak handiger om een half slippende halsband te gebruiken (zie voorbeeld op de foto: de blauwe halsband rechtsboven). Stel deze ook zodanig in, dan hij in meest geslote toestand niet over de kop van de hond kan schieten, maar nog zoveel ruimte heeft dat er twee vingers tussen nek en band kunnen.

Slipkettingen zijn uit de tijd. In sommige gevallen kan het een oplossing zijn als de hond erg trekt en de baas onvoldoende kracht heeft om de hond te houden. Meestal wordt de slipketting echter verkeerd gebruikt en werkt daardoor na enige tijd niet meer.

Top

Riem

diverse riemen Ook riemen zijn er in allerlei materialen , kleuren en uitvoeringen. Het prettigst in de hand liggend, vooral bij een sterke hond die nogal eens trekt, is een leren riem. Hoe breder, hoe minder hij in de vingers snijdt. Voor het trainen moet de riem niet langer dan 1,20 1,50m zijn. Metalen kettingen zijn handig om te voorkomen dat de hond de riem doorbijt. In de training snijden ze echter in de vingers, rammelen, slaan tegen de kop van de hond, kortom zijn hopeloos.

Om de hond tijdens het uitlaatrondje wat extra ruimte te geven is een flexilijn handig. Pas wel op bij drukke wegen: als je de hond veel ruimte geeft op het grasveld ernaast, kan hij ineens ook de weg op rennen. Voor de training zijn flexilijnen super-onhandig.

Een kleine tip: met een sleutelring aan het handvat van de riem, kun je hem snel en gemakkelijk om je schouder slaan en de musketon eraan vastmaken.

Top

Speeltje

ideale speeltjes voor de training Niet alle hondenspeeltjes zijn veilig voor honden! Pluche of plastic speeltjes kunnen stuk gebeten worden en ernstige gevolgen hebben voor de darmen van de hond. Flostouwen kunnen de darmen verstoppen. Het laatste stukje van een buffelhuidkluif kan de hond doen stikken..

Let dus goed op wat je de hond geeft. Laat hij het heel, dan is er niks aan de hand. Maakt hij het kapot, zoek dan iets anders.

Voor de training kun je het beste een speeltje nemen dat baas en hond beiden kunnen vasthouden, dat snel in de jaszak kan en dat geen geluid maakt. Een bal aan een touw of een knooptouwtje zijn ideaal.

Top

Tekentang

tekentangen Sommige mensen kunnen teken met de nagels verwijderen, maar de kans dat de kop afbreekt is vrij groot. Met een tekentang kun je de teek goed vasthouden en dan gemakkelijk draaien tot de teek los komt..

Op de foto zijn twee soorten tekentangen te zien. De plastic tang is algemeen verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken en is klein en gemakkelijk mee te nemen. De metalen is wat verouderd en minder ideaal. Als je met deze tang de teek vasthoudt, wordt druk op het lijf van de teek uitgeoefend en kan de maaginhoud van de teek in de hond terecht komen. De nieuwere versies van deze tang hebben een holte in de bekjes, waardoor dit voorkomen wordt. Er bestaat ook nog een tekentang met een lusje, dat je rond de teek doet en aantrekt, waarna je kunt draaien. Deze schijnt ook goed te werken. Ook bij apotheken zijn tekentangen te verkrijgen.

Top

Kammen

Kammen

Voor de vachtverzorging van de hond zijn kammen en borstels onmisbaar. Bij langharige honden dringen borstels meestal niet goed genoeg in de vacht door. Met een kam kun je klitten dan beter verwijderen. Gebruik eerst een grove kam en later pas een fijnere. Vooral de broek, staart, oksels, oren en achter de oren zijn plekjes die je moet kammen.

Op de foto zijn verschillende kammen te zien. De houten zijn een grove en normale kam. De andere zijn fijnere kammen voor het hele fijne haar of om vlooien te verwijderen.

Top

Borstels

Borstels Grofweg zijn er drie typen borstels: met metalen pinnen, met rubber nopjes en met haren. De rubber noppen zijn ideaal voor kortharige honden. Ze verwijderen vuil en loszittend haar en masseren de huid. De harenborstels doen in principe hetzelfde, maar afhankelijk van de stugheid van de borstel hebben ze een meer of minder goede werking. Voor puppen zijn ze zeer geschikt om de dieren te wennen aan borstelen.

Metalen borstels kunnen hun nut hebben om grote hoeveelheden loszittend haar te verwijderen. Vooral de "pinnenmatjes" zijn hier onovertroffen in. De pinnen zijn echter erg scherp en de borstels trekken hard aan de vacht. Voor puppen en gevoelige honden zijn ze dus ongeschikt. Verder kunnen ze bij veelvuldig gebruik de vacht veel schade doen. Ze trekken namelijk niet alleen loszittend haar eruit, maar ook gezond haar. Hierdoor wordt het verharen alleen maar erger.

Top

Schoenen

Schoenen Schoenen voor honden worden eigenlijk nauwelijks gebruikt, terwijl ze bijzonder handig zijn. Elke hond heeft immers wel eens een keer een snee in zijn voetzool. Als de hond met zijn verbonden poot naar buiten gaat, dan is het verband bijna altijd vuil en nat als hij weer thuis komt. Met een schoen om het verband hou je het zaakje netjes.

Een ander nut van schoenen kan zijn als je veel met je hond fietst. Heeft hij onverhoopt een keer een voetzool iets te dun gelopen, dan kun je hem een schoen omdoen en voorzichtig je weg naar huis vervolgen. Let wel: alleen als de zool wat dun is geworden kun je dit doen. Heeft de hond zijn voetzool kapot, dan kun je beter hulptroepen inschakelen. Als je gaat fietsen met je hond, is het dan ook zeer aan te raden om een mobiele telefoon mee te nemen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak