Loopsheid

De cyclus van de teef

De cyclus van een teef bestaat uit 4 fasen. De eerste twee (Pro-oestrus en Oestrus) vormen tesamen de periode van loopsheid. In het diagram hiernaast staat de cyclus van de teef grafisch weergegeven. Deze cyclus wordt doorgaans in ongeveer een half jaar doorlopen, maar afhankelijk van de teef kan dit variŽren van 4 maanden tot 1 jaar.

In onderstaande tabel worden de verschillende perioden nader toegelicht:

Periode Duur Beschrijving
Pro-oestrus 9-10 dagen De teef heeft een bloedige afscheiding uit de vulva en deze is ook opgezwollen en rood. Dit is het begin van de loopsheid. In huis kun je de hond een speciaal hondenbroekje aan doen, zodat ze de vloer niet bevuilt. Dit is niet bij alle teven nodig, omdat een aantal zichzelf goed schoon houdt. Als het niet hoeft is het beter geen broekje te gebruiken. Het broekje creŽert immers een wat broeierige omgeving waar bacterieŽn goed in kunnen groeien. Bovendien kan de teef zich niet goed schoon kan houden.
Veel teefjes laten zich in deze periode nog niet dekken, maar een aantal wel. Let dus nu al op dat ze niet toevallig gedekt kan worden (aan de lijn houden of los op veilige plaats).
Oestrus 9-10 dagen De afscheiding wordt lichter en helderder. Nu is de teef willig en laat ze de reu toe. Reuen ruiken ook dat ze op haar hoogtepunt is en zullen dus zeer gemotiveerd zijn om haar te dekken! (Mocht de teef per ongeluk gedekt worden, wacht dan rustig tot de reu zelf loskomt van de teef en ga naar de dierenarts voor een anti-zwangerschaps-behandeling.)
Na afloop van de Oestrus-periode is de teef niet meer willig en is de loopsheid afgelopen.
Met-oestrus Ī2 maanden Deze tijd heeft de teef nodig om het lichaam weer tot rust te laten komen en de hormonen dalen weer tot rustniveau. Dit is ook de periode waarin de bevruchte teef drachtig is. Niet bevruchte teven kunnen schijnzwanger zijn. De teef gedraagt zich alsof ze zwanger is, ze maakt een nest, verzamelt allerlei zachte dingen om zich heen (kleding, sloffen, etc.) en er kan melk uit de tepels komen. Dit kan enkele weken duren. Er zijn goede homeopathische medicijnen tegen te krijgen. Het kan ook helpen als de teef veel afleiding krijgt (b.v. veel wandelen).
An-oestrus Ī3 maanden Dit is de rustperiode. Het begin hiervan is de beste periode voor een eventuele sterilisatie van de teef.

Top

Loopsheid

De eerste keer

Algemeen

Steriliseren? Kijk onder "Voortplanting - Castratie"

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak