Wel of geen nestje fokken?

Veel mensen met een teef vragen zich af of het niet een keer leuk is om een nestje te fokken. Voordat je besluit om een nestje te fokken is het goed om enkele zaken in overweging te nemen.

Inhoud:

Een nestje fokken is prachtig, maar bezint eerdat je begint!
En als je fokt, neem je verantwoordelijkheid en doe het goed!

Kennis

Om een nestje te fokken op een verantwoorde manier zul je enige kennis van zaken moeten hebben. Een dekking is zo gebeurd, maar hoe weet je of de zwangerschap goed gaat? Wanneer komen de pups? Wat moet je daarvoor allemaal in huis halen? Hoe begeleid je de bevalling van je hond? Hoe verzorg je jonge pups? Hoe zorg je ervoor dat ze goed gesocialiseerd zijn, zodat de nieuwe eigenaren een stabiele, prettige huisgenoot krijgen?

Top

Tijd en aandacht

Vanaf ca. 3 weken leeftijd zul je de pups moeten gaan bijvoeren en zal je de werpkist steeds vaker moeten schoonmaken. Daarnaast moet je de puppies voorbereiden op de "grote wereld". Ze moeten veel in de hand genomen worden om goed op mensen gericht te zijn, ze moeten met veel verschillende mensen en kinderen kennis maken, ze moeten leren lopen aan de riem, leren meerijden in de auto, wennen aan allerlei gelui-den in en rondom huis, ze moeten al een paar keer mee naar winkels of andere openbare ruimtes. Dit moet al voordat de pups naar hun nieuwe baasjes gaan! Dan komen de nieuwe eigenaren diverse keren naar de pups kijken en die zijn ook niet binnen een uurtje weer weg. Puppies kosten dus heel veel tijd en aandacht. Heb je die? Wil je die eraan besteden?

Top

Geld

Allereerst moet je de ouderdieren laten testen op erfelijke afwijkingen. Een hond die gezond lijkt, kan best heel slechte heupen hebben of een erfelijke oogafwijking hebben. Die testen zijn duur. Dan moet je er rekening mee houden dat er veel dierenartskosten bij een nestje komen kijken: controle van de moederhond, controle van de pups, entingen, ont-wormingen, etc. Verder kun je de pech hebben dat er iets mis gaat, waardoor je voor nog veel grotere kosten komt. Die worden niet gecompenseerd door de opbrengst van de pups!

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak