Schijnzwanger

Schijnzwangerschap is het verschijnsel dat teven zo'n 2 tot 3 maanden na de loopsheid verschijnselen vertonen van zwangerschap, maar dit niet zijn. Veel teven zullen nooit schijnzwanger worden, maar er zijn teven die zeer frequent schijnzwanger zijn. De symptomen verschillen per teef: sommigen hebben slechts lichte verschijnselen, andere hebben zeer langdurige en zeer heftige effecten. Enkele verschijnselen kunnen zijn:

Schijnzwangerschap heeft in de natuur een belangrijke functie. In de natuur zijn de loopsheden van de teven in een roedel gesynchroniseerd. Hoewel ze allemaal tegelijk loops worden, zullen er maar n of twee teven werkelijk gedekt worden en pups krijgen. Schijnzwangerschap treedt op het moment op, dat werkelijk zwangere teven hun pups gekregen hebben. Indien nu een van deze teven zou komen te overlijden, dan kan een schijnzwangere teef hetnest overnemen en voeden. Zo zorgt de natuur ervoor dat de pups een betere kans hebben om te overleven. Schijnzwangerschap is dus eigenlijk een heel natuurlijk fenomeen.

Juiste diagnose

Het is belangrijk om te controleren of er geen andere problemen aan de orde zijn. Schijnzwangerschap kan veel gelijkenis vertonen met baarmoederontsteking: in beide gevallen kan de teef erg lusteloos zijn. Het verschil zit erin,dat bij schijnzwangerschap de teef buiten doorgaans wel actief en vrolijk is. Een teef met baarmoederontsteking zal ook buiten sloom zijn.

Remedies

De meeste schijnzwangerschappen verlopen vrij mild. Ingrijpen van de mens is dan niet nodig. Door wat meer te gaan wandelen met de teef zal ze eerder door de schijnzwangerschap heen zijn.
Voor sommige teven is dit echter niet de oplossing en zal er medisch moeten worden ingegrepen. De volgende mogelijkheden zijn er:

Vervolg

Als een teef schijnzwanger geweest is, hoeft ze dat na de volgende loopsheid niet per definitie weer te worden. Er zijn echter wel teven die er erg gevoelig voor zijn en het steeds weer krijgen.
Schijnzwangerschap benvloedt niet de vruchtbaarheid van de teef. Omgekeerd zal een nestje de kans op schijnzwangerschap bij de volgende loopsheid niet verlagen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak