Seksueel gedrag

Teven-plasjes

Als een teef tegen de loopsheid aan zit, verandert haar plasgedrag. Door meerdere kleine plasjes te doen verspreidt ze de boodschap: reuen opgelet. De reuen die dergelijke plasjes vinden, gaan er meestal helemaal in op: ze likken eraan, gaan helemaal schuimbekken en soms ook klappertanden. Commando's van de baas dringen dan nauwelijks tot ze door. Vooral reuen die al eens gedekt hebben zijn erg gevoelig voor signalen van (bijna) loopse teven.

Top

Weglopen

Zowel een loopse teef als de in de buurt wonende reuen kunnen wegloopgedrag gaan vertonen. De natuur vergroot op deze manier de kans dat ze elkaar ontmoeten en de soort zich kan voortplanten.

Top

Seksueel gedrag en dominantie

Elementen uit het seksuele gedrag worden ook in andere omstandigheden gebruikt. Reeds bij puppen zien we het op elkaar rijen. Dit is veelal een teken van dominantie. Zowel teven als reuen vertonen het. Het rijen op mensen moet daarom altijd verboden worden. Bij volwassen honden kan het rij-gedrag ook voortkomen uit oversekstheid. Castreren van de reu zal hier meestal de oplossing bieden. Er zijn echter ook teven die dit gedrag vertonen, waarbij de grens met dominant gedrag zeer onduidelijk is.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak