Territoriumgedrag

Verdedigen territorium

Honden hebben evenals wolven een territorium. Dit bakenen ze af. Vooral de reuen doen dit middels geurvlaggen (plasjes tegen verticale objecten). Ook wordt het territorium verdedigd tegen indringers. Honden doen dit door luid te blaffen. Komen de indringers te dichtbij, dan kan de hond gevaarlijk gaan grauwen en desnoods tot de aanval over gaan. Dit waakse gedrag is rasafhankelijk: niet alle honden vertonen het. Verder zijn pups meestal nog niet waaks, maar worden dit pas rond 3 - 6 maanden.

Top

Wat is een territorium?

Een territorium van de hond bestaat natuurlijk uit zijn huis met, indien aanwezig de tuin. Sommige honden vinden echter dat hun bekende uitlaatrondje ook tot hun territorium hoort. Ook zijn er honden die het uiteinde van de riem beschouwen als een onzichtbare, maar zeer reŽle territoriumgrens. Zodra de baas de riem loslaat of laat vieren, dan is deze grens verdwenen en daarmee vaak ook het waakse gedrag van de hond.

Top

Waken is een vak apart

Veel honden die er niet voor opgeleid zijn, zijn slechte wakers. Ze blaffen weliswaar vervaarlijk, maar als het erop aan komt (als de indringer zelfbewust doorloopt), trekken ze zich terug en zijn dus niet in staat om te voorkomen dat iemand op hun terrein komt. Het komt ook voor dat honden de indringer wel binnenlaten, maar diens aftocht verhinderen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak