Kind en Hond

Gezondheid

Ten minste 16.000 gevallen van astma kunnen in Nederland worden voorkomen als honden- en kattenbezitters meer hygiŽne in acht stand zouden nemen en hun dieren twee keer per jaar zouden ontwormen. Uitwerpselen van honden en katten kunnen een besmettingsbron zijn van Toxocara, ofwel spoelwormen. De larven van deze wormen kunnen vooral bij kinderen inwerken op het immuunsysteem en astma veroorzaken.

Mensen (kinderen) die lijden aan allergisch astma hebben bepaalde kenmerken in hun bloed, zoals een verhoogde hoeveelheid afweerstoffen en een vergroot aantal speciale witte bloedcellen. Dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het inademen van allergenen zoals pollenkorrels, huisstof (vooral poep van huisstofmijten) of huidschilfers van huisdieren. Bij een infectie door spoelworm-larven ontstaat precies dezelfde reactie met dezelfde kenmerken in het bloed als bij astma. Onderzoek bij kinderen heeft aangetoond dat een doorgemaakte infectie met spoelwormen de verschijnselen van astma verergert. Eťn procent van de astma-gevallen valt aan spoelwormen toe te schrijven! Het niet-ontwormen van honden en katten heeft dus grote consequenties voor de volksgezondheid.

Honden en katten hebben vaak spoelwormen. Deze zorgen voor een enorme eiproductie die met de ontlasting naar buiten komt. Een volwassen vrouwtje produceert al gauw 200.000 eitjes per dag. Deze eitjes komen terecht in onze leefomgeving: in de grond, op trapveldjes, aan speelgoed, op groenten, aan de vacht van de bemodderde hond, in zandbakken, aan schoenen, op de deurmat enzovoorts. Dit zijn allemaal potentiŽle bronnen voor een spoelworm-infectie bij de mens. Zorg dus voor een goede hygiŽne en ontworm je huisdier regelmatig! Denk er verder aan: niet alle ontwormingsmiddelen werken even goed. Ga voor een goed middel naar je dierenarts.

Behalve spoelwormen kan een hond ook een lintworm hebben. Deze worden vaak overgebracht door vlooien en kunnen op deze manier ook je kind besmetten. Ook andere infecties bij honden kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Enkele algemene richtlijnen om de gezondheid van zowel de hond als de kinderen optimaal te houden zijn daarom:

Als je de hond en zijn ligplaats behandelt tegen vlooien, zorg dan dat kinderen zo min mogelijk met de anti-vlooienmiddelen in aanraking komen. Al deze middelen zijn immers een soort gif. Heb je de hond gesprayd, gewassen of in de nek gedruppeld met dit middel, zorg er dan voor dat de kinderen de hond tenminste een dag niet op de behandelde plek aaien. In dit kader is het gebruik van een vlooienband af te raden, omdat het haast niet te vermijden is dat de kinderen daarmee in aanraking komen.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak