Kind en Hond in huis

Spelen met je hond

Kinderen en honden zijn een prima combinatie, als je het maar goed begeleidt! Voor de ontwikkeling van zowel hond als kind is het uitstekend als ze samen spelen. Zorg er wel voor dat dit rustige spelletjes zijn. Dus geen trekspelletjes, maar wel zoekspelletjes. Ook trainingsoefeningen kunnen gedaan worden, maar zorg er daarbij voor dat het kind de hond niet dwingt. Blijf er als ouder bij, wil de hond de oefening niet doen, grijp dan zelf als ouder in en laat de hond het commando uitvoeren. Ook kun je kijken of de hond het commando wel wil doen als het kind het met een brokje probeert. Zolang er geen dwang is, zal de hond zich niet tegen het kind verzetten en blijft de situatie veilig.

Kinderen en honden kunnen dus prima met elkaar spelen, mits dit volgens duidelijke regels gebeurt. De regels zijn: geen trekspelletjes, geen verplichtingen voor de hond en geen lichamelijke inwerking op de hond.

Welke spelletjes kan een kind dan doen met de hond? We geven een rijtje voorbeelden. Bij een deel van de onderstaande spelletjes wordt gebruik gemaakt van voer of speeltjes. Deze spelletjes kunnen niet gedaan worden als de hond erg fel op voer of speeltjes is, omdat het risico voor de kinderen dan te groot is.

Top

Zoekspelletje:

Laat het kind een speeltje van de hond verstoppen in huis. Laat vervolgens de hond het speeltje gaan zoeken. In het begin ligt het speeltje op een makkelijke plek (om de hoek van een deur, achter de bank, etc.). Laat in het begin het kind met de hond meelopen en laat het kind de hond helpen om het speeltje te vinden. Zodra de hond het speeltje heeft, moet het kind ervan af blijven! Roep de hond terug en ruil het speeltje voor iets lekkers. Dan kan het kind het speeltje weer verstoppen.

Zoek je ?

Een variatie op bovenstaande is het leren van de namen van de verschillende speeltjes. Leg een aantal speeltjes van de hond neer, bijvoorbeeld: bal, flos, lap, bot, piepspeeltje. Neem de hond naast je. Zeg: zoek je bal. Ga samen met je hond naar de speeltjes en geef je hond de bal aan. Dan is hij braaf. Doe hetzelfde met de andere speeltjes en herhaal dit vaak. Het gaat erom dat je hond bij de juiste benaming het juiste speeltje pakt. Kinderen kunnen bij dit spelletje prima helpen door de hond het juiste speeltje aan te wijzen. Iets oudere kinderen kunnen dit spelletje zelf met de hond spelen.

Vang de bal of brok

Laat de hond zitten of staan en ga twee meter voor hem staan. Gooi de bal naar hem toe met het commando Vang of Catch. Na wat oefening lukt het de hond steeds beter om de bal uit de lucht te vangen en kun je de afstand vergroten of de bal wat moeilijker gooien. Bij honden die ballen niet leuk vinden, kun je brokjes gebruiken (neem hiervoor een deel van zijn maaltijd, dan wordt hij er ook niet dikker van).

Waar is ..?

Leer je hond alle namen van de gezinsleden. Ga in een kring staan met het hele gezin. Laten we zeggen dat het gezin uit Papa, mamma, dochter Anne en zoon Tom bestaat. En persoon, bijvoorbeeld Pa houdt de hond vast. Vervolgens zegt Pa: Waar is Anne? Meteen roept Anne de hond bij zich en beloont hem met een knuffel of iets lekkers. Dan zegt Anne: Waar is Tom? Meteen begint Tom te roepen en beloont de hond als hij komt. Dan zegt Tom: Waar is mamma? Mamma roept de hond etc. Als je dit regelmatig doet, gaat de hond op de vraag Waar is al naar de juiste persoon toe zonder dat deze hoeft te roepen.

Zoek de baas

En van de baasjes of kinderen verstopt zich in het bos. De hond en de andere gezinsleden gaan hem of haar zoeken. De hond mag natuurlijk voorop. Snapt hij het niet helemaal, laat dan het baasje dat zich verstopt heeft even roepen.

Dr

Ga met gespreide benen staan en zorg dat de hond ergens voor je is. Hou een speeltje of iets lekkers achter je, maar zodanig dat de hond het tussen je benen door kan zien. Roep dan Dr en geef de hond het speeltje of het lekkers als hij tussen je benen door loopt. Het speeltje of het lekkers kun je afbouwen en je kunt hem dan gewoon met een vrolijke aai belonen voor het dr. Kent hij dit commando goed, dan kun je variaties inbouwen: ga met twee of drie gezinsleden wijdbeens achter elkaar staan en laat de hond in n keer door dit "tunneltje" van benen gaan. Een leuke oefening voor de kinderen en een prima oefening voor als je later Agility wilt gaan doen!

High Five en low five

Iedereen weet wat pootje geven is, maar als je met je tijd meegaat, maak je er een high en low five van. Leer je hond eerst pootje geven: Zeg Poot en til zijn rechterpoot even op. Dan een beloning en binnen een week weet je hond wat dat betekent en tilt hij zelf zijn poot op. Hou dan je hand op, zodat hij zijn poot op je hand kan leggen. Dat heet dan geen poot meer, maar "Low five". Kent hij dat goed, hou je hand dan verticaal en laat je hond zijn poot ertegenaan zetten. Dat is dan "High five". Snapt je hond dit, dan kun je die hand steeds hoger houden en er dus een echte "High five" van maken. Een topper voor de kinderen om aan de hond te leren!

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak