Kind en Hond

Voorbereidingen bij de komst van een hond

Joepie, we krijgen een hond

Dat is wat kinderen meestal vooraf roepen. Vaak hebben ze flink gezeurd bij hun ouders om zo'n lief hondje in huis te nemen. Als de ouders dan eindelijk zwichten is het feest voor het kind. Het kan niet wachten tot de viervoeter er is en het verwacht meteen een zeer innige band met het dier. De hond is zich daar niet van bewust. Hij komt in een nieuw omgeving, moet wennen, is vaak zelf nog in ontwikkeling en kan dus niet ineens een innige band met het kind hebben. Dat zal moeten groeien. Of die band er inderdaad komt, hangt in grote mate af van de ouders.

Top

De rol van de ouders

Ouders zullen in eerste instantie hun kinderen respect voor levende wezens bij moeten brengen. Alleen dan zal een kind op een respectvolle manier met een hond om kunnen gaan. Respect voor een dier betekent: het zien als een levend wezen met een eigen persoonlijkheid en eigen gevoelens, rekening houden met zijn behoeften (eten, rust, verzorging, activiteiten) en het niet zien als speelgoed.

Voordat een dier in huis komt, zullen de ouders zich moeten realiseren dat ze ten alle tijden verantwoordelijk voor het dier en zijn welzijn blijven. Zelfs al wordt het dier voor de kinderen gekocht. Kinderen zijn meestal te jong om verantwoordelijk gesteld te kunnen worden voor het dier. Dit betekent niet dat een kind zonder verantwoordelijk met een dier mag omgaan. Nee, de ouders zullen het kind moeten begeleiden en moeten leren hoe je op een verantwoordelijke manier met het dier omgaat. Het kind staat daarbij dus onder begeleiding van de ouders. Dit betekent dat een dier een investering van de ouders vereist. Ouders moeten dus alleen een dier in huis nemen als ze er zelf achter staan en als ze bereid zijn die investering te plegen. Dit betekent: zorgen voor zowel de verzorging van het dier als voor de begeleiding van het kind in de omgang met het dier.

Top

De voorbereiding

Voordat de pup in huis komt, ligt er al een grote "taak" voor de kinderen. Ze helpen mee om een mooie naam voor de hond te verzinnen. Ze gaan mee naar de dierenwinkel en kiezen samen met de ouders alles wat de pup nodig heeft: bench, dekentje, riem, halsband, voerbak, speeltjes.

De ouders praten vr de komst van de pup al met de kinderen over hoe ze met de hond om moeten gaan. Er zijn prima boeken waarin het gedrag van een hond uitgelegd wordt aan de hand van mooie foto's en plaatjes. Ook zijn er speciale boekjes voor kinderen over hoe ze met een hond om moeten gaan. Hier ligt een belangrijke taak voor de ouders om niet alleen zichzelf, maar ook de kinderen goed voor te bereiden. Zeker als de kinderen ouder dan 4 zijn, is dit goed mogelijk. Samen met de kinderen worden de regels voor de omgang met de nieuwe huisgenoot alvast geoefend.

Tegen de tijd dat de pup in huis komt, weten de kinderen precies hoe ze ermee om moeten gaan. Ze kunnen dan ook aan hun vriendjes en vriendinnetjes uitleggen hoe alles zit. Dit vinden ze vaak nog interessant ook!

Top

De eerste dag

Dan breekt de grote dag aan dat ouders en kinderen samen de pup gaan ophalen bij de fokker. Dit is een hele spannende, maar ook hele zware dag voor de kinderen! Ze hebben zich zo verheugd op de komst van de pup. Het liefst knuffelen ze de pup de hele dag door en nemen ze hem overal mee naar toe om hem aan iedereen te laten zien. Ook willen ze de pup al hun favoriete plekjes laten zien. Het is immers hun nieuwe maatje en die wil je zo snel mogelijk in alle geheimen inwijden. Helaas voor hen is dit niet mogelijk. De pup verlaat voor het eerst van zijn leven zijn moeder, komt in een vreemd huis en ontmoet allemaal nieuwe mensen en dingen. Dat is al bijna teveel voor hem. Als hij dan ook nog op sleeptouw genomen wordt door de kinderen, dan is dat teveel van het goede.

De eerste dagen is het voor de pup beter om rustig de gelegenheid te krijgen om te wennen aan zijn nieuwe situatie. Bij een goede voorbereiding hebben de ouders al samen met de kinderen bedacht hoe de pup zich die eerste dag voelt en wat ze het beste wel en niet kunnen doen. Natuurlijk is de verleiding voor de kinderen groot om de pup toch een stevige knuffel te geven als hij ligt te slapen. Als ouder hou je echter de zaken goed in de gaten en herinner je de kinderen aan de afspraken die je samen gemaakt hebt.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak