Kind en Hond

Vriendjes en vriendinnetjes over de vloer

Het is goed voor een hond als er regelmatig vreemde kinderen in huis komen. Zo leert hij dat dit erbij hoort en hij zal er steeds gemakkelijker mee omgaan. Wel is het zaak om dit goed te begeleiden. Als de kinderen uit school komen en zich met een horde vriendjes op de hond storten, kan dit erg bedreigend voor de hond zijn. Hoe goed de bedoelingen van de kinderen ook zijn, de hond kan flink van zich afbijten als hij het gevoel heeft door de kinderen ingesloten te worden. Stel dus duidelijke regels:

Na de eerste begroeting gaan de kinderen met elkaar spelen. Dit kan er flink rumoerig aan toe gaan. Zorg ervoor dat de hond een rustige plek kan zoeken als hij dat wil. Let goed op dat de hond zich niet met het spel van de kinderen bemoeit. Hij snapt de spelregels niet en voor je het weet gaat hij zijn eigen spelregels stellen. Pas op voor ruzinde kinderen: de hond kan zich dan wel eens genoodzaakt voelen om de eigen kinderen te beschermen. Dit doet hij op hondse wijze, dus door de buurkinderen aan te vallen!

Een goede optie is om de hond vr thuiskomst van de kinderen eerst goed uit te laten en dan in een bench op te sluiten. Als de kinderen thuis komen, mogen ze de hond begroeten en een koekje geven, maar de hond blijft in de bench. Op deze manier associeert de hond de opsluiting in de bench niet met de kinderen n creer je een veilige situatie, waarin de kinderen rustig kunnen spelen en rennen. Let er wel op dat de bench in een rustige hoek staat. Na de eerste begroeting mogen de kinderen zich niet meer met de hond of de bench bemoeien.

Thuiskomst met koekjes
Stel een veilig begroetingsritueel in voor als de kinderen uit school komen. Zet ergens een pot met hondenkoekjes neer, bijvoorbeeld in een gangkastje of in de keuken. Als de kinderen thuis komen, mogen ze allemaal een koekje aan de hond geven. Ze moeten met het koekje echter bij de koekjespot blijven staan en de hond moet naar hen toekomen om het koekje in ontvangst te nemen. Laat de kinderen n voor n een koekje aanbieden aan de hond. Zo hebben de kinderen iets leuks om naar uit te kijken en de hond ook!
Heb je de hond in de bench opgesloten, laat dan de kinderen n voor n naar de bench toelopen en de hond een koekje aanbieden. Laat ze vooral niet allemaal om de bench staan, want dit kan erg bedreigend op de hond over komen (hij kan immers niet weg en wordt aan alle kanten ingesloten)

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak