Bezig houden

Waarom bezig houden?

Honden worden meestal slechts een paar uurtjes per dag bezig gehouden. Veel honden komen niet aan twee uur per dag wandelen. Binnen krijgen ze een bak eten, een aai over de bol en soms een kort spelletje. En daar moeten ze het dan 24 uur mee doen. Zeker voor een actieve hond is dit heel weinig. De verveling slaat dan heel snel toe.

Honden die zich vervelen of die niets te doen hebben gaan iets zoeken om mee bezig te zijn. Het risico dat dit nu net iets is wat je niet graag ziet is levensgroot. Zeker bij puppies die nog niet weten wat wel en niet mag. Je let even niet op en ze hebben de veters uit je schoenen geknaagd. Of nog erger: de schoenen tot kauwbotje gereduceerd. Ook volwassen honden kunnen tot sloopgedrag overgaan als ze niets beters te doen hebben. Vaak gebeurt dit als je niet thuis bent, omdat de hond dan ook nog eens onrust in zijn lijf ervaart door het alleen zijn. Dit kan ook gaan leiden tot overmatig blafgedag.

Kortom, als je honden iets te doen geeft kan dat de volgende voordelen hebben:

Top

Hoe hou je hem bezig?

Je kunt je hond prima bezig houden door spelletjes met hem te doen. Die doe je echter samen. We beperken ons hier even tot de dingen die hij alleen kan doen, bijvoorbeeld als je niet thuis bent.

Speelgoed

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je hond speelgoed heeft. Welk speelgoed dat moet zijn is geheel afhankelijk van je hond. Sommige honden zijn helemaal weg van een pluche speeltje, terwijl andere daar niets beters mee weten te doen dan het in n minuut aan flarden sjorren. Sommige honden zijn gek van een bal, andere vinden een latex eend veel leuker. Zoek uit wat je hond leuk vindt. Het gaat er niet om dat jij het leuk vindt, maar dat hij het leuk vindt! Let er wel op dat het meeste speelgoed niet veilig is voor slopende honden. Pluche, latex, plastic, rubber, flostouwen, het kan allemaal kapot en het kan dan darmverstoppingen of darmperforaties opleveren. Kies dus iets uit wat je hond niet sloopt, maar wel leuk vindt. Je zou dit weg kunnen leggen en pas aan de hond kunnen geven als je weggaat. Dan is het speeltje weer "nieuw" en is hij er even mee bezig.

Kluif

Vervolgens kun je eens kijken of hij een bot of buffelhuidkluif leuk genoeg vindt om lang mee bezig te zijn. Denk er daarbij aan dat je geen splinterende botten geeft. Buffelhuidkluiven zijn veilig zolang ze groot genoeg zijn. Kleinere stukken zal de hond proberen door te slikken. Soms verkijkt hij zich daarop en zijn de stukken toch net iets te groot. Er zijn al honden op die manier gestikt. Laat je hond dus nooit alleen met een klein stuk of met een kluif die hij in jouw afwezigheid tot klein formaat kan wegkauwen.

Activity ball

Een andere mogelijkheid is een zogenaamde Activity Ball. Dit is een (kei)hard-plastic bal met enkele gaatjes erin. Je vult de bal met een of enkele handjes brokjes. Als de hond de bal met zijn neus of poten voortbeweegt, rolt er af en toe een brokje uit. Zodra hij dit door heeft, kan hij een flinke tijd bezig zijn met de bal. Doe een deel van zijn maaltijd erin, dan wordt hij niet dik van dit spelletje. Er zijn een paar aandachtspunten:

Kong

Een kong is een bijenkorf-vormig rubber speelgoed voor je hond. Je kunt ermee gooien en de hond het laten apporteren. Door de vorm springt de kong allerlei onverwachte kanten op, wat het erg leuk maakt voor je hond (maar wat voor jonge honden van zware rassen wat minder goed is).

Een andere spelmogelijkheid van de kong is om het als kauw-speeltje te laten gebruiken. De echte kong is van heel sterk rubber. De rode is voor normaal knagende honden, maar er is ook een zwarte voor de zware slopers.

De derde spelmogelijkheid van de kong is vooral geschikt als de hond alleen thuis moet blijven. De kong is namelijk hol en je kunt hem erg goed vullen met iets lekkers. De hond is dan uren bezig om dit uit de kong te peuteren en te likken. Een voordeel is, dat dit voor de buren geluidloos gaat (zolang het ding niet achter de kast verdwijnt, maar die kans is met simpele kauw-arbeid niet zo groot).

Waarmee kun je de kong volstoppen? Een paar ideen en tips:

Voor nog meer recepten, kijk in het zijmenu bij Alledag - Kong-recepten.

Top

Als bezig houden niet helpt

Als bezig houden niet helpt kunnen er meer dingen aan de hand zijn:

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak