Spelen met puppen

Waarom spelen?

Spelen met je pup is een leuke manier om met hem bezig te zijn. Hij kan er veel energie in kwijt Ún je kunt er een goede band met je hond mee opbouwen. Een baas die speelt is voor de hond veel leuker dan een baas die niks met hem doet en hij zal dus eerder contact zoeken met een spelende baas.

Maar het is meer dan dat. Er zit grote opvoedkundige waarde in het spel, mits je je aan de spelregels houdt.

Spelen klinkt voor ons mensen als iets vrijblijvends. Dit is het echter niet voor honden. Die zien spelen als een serieuze oefening, waarmee ze de voorbereidingen treffen voor het "echte leven". Wat ze in het spel mogen, beschouwen ze als iets dat ze in het echt ook mogen. Dus als ze in het spel hard mogen bijten, zullen ze dit in andere, niet-spelsituaties, ook doen. En in hun ogen is de winnaar van het spel ook in het echt de baas! het is dus heel belangrijk dat je via het spel de juiste boodschap aan je hond geeft.

Het is dus belangrijk dat je je realiseert dat spelen voor een hond een voorzichtige manier is van uitproberen van de baas. Je kunt hier handig gebruik van maken door via het spel je hond duidelijk te maken dat je ook inderdaad baas bent. Door je goed aan de spelregels te houden leer je je hond op een leuke manier dat jij de baas bent.

Top

Wat zijn de spelregels?

Bij het spel is het belangrijk dat je je gedraagt als de leider van het spel. Je houdt dus altijd het initiatief. Jij bepaalt wat er gebeurt, niet de hond. Dit geldt voor alle spelletjes. Deze regels zijn echter vooral belangrijk als er trekspelletjes gespeeld worden. Dit zijn spelletjes waarbij baas en hond samen een voorwerp vasthouden en er samen aan trekken. Concreet gaat het dan om de volgende regels:

Voor andere spelletjes kun je natuurlijk andere commando's gebruiken, bijvoorbeeld het commando "Zoek" bij zoekspelletjes (waarbij je iets verstopt en de hond het moet vinden).

Top

Problemen

De hond laat niet los Hou iets lekkers voor zijn neus. Zodra hij loslaat, geef je het lekkers. Je ruilt het speeltje voor het lekkers. Op deze manier leert de hond dat loslaten niet betekent dat hij iets kwijt is, maar dat hij er iets anders voor terug krijgt dat ook heel waardevol is.
De hond bijt hard in je vingers Roep hard "Au" en stop het spel. Op deze manier leert de hond dat hard bijten niets oplevert en zal hij beter opletten. Let wel: sommige honden kunnen vrij hardleers zijn. Wees consequent, laat hem nooit hard bijten.
De hond wil niet spelen Kijk eens of hij een ander speeltje wel leuk vindt. Leg het speeltje eens een tijdje weg, zodat het weer "nieuw" is. Leg het speeltje eens een tijdje in de voorraad brokken, zodat het naar voer gaat ruiken. Hou eens een sterk ruikend voertje tezamen met het speeltje vast en kijk of hij dan wel wil spelen. Doe eens een pensstaafje in een oude sok en kijk of hij daarmee wil spelen. Bedenk wel: sommige honden hebben wat tijd nodig voordat ze begrijpen wat je van ze wil. Ook zijn er sommige honden die gewoon niet tot spelen te krijgen zijn.
De hond gaat er met het speeltje vandoor en wil niet terug komen Hou het speeltje altijd vast! Ben je hem toch kwijt en staat je hond op afstand, dan negeer je hem gewoon en loopt weg. Vaak is de lol van het uitdagen er dan af en komt de hond wel weer terug. Niet meteen een duik naar het speeltje nemen, maar iets lekkers voor de neus van de hond houden en het speeltje ruilen. De volgende keer weet je dat je de hond aan de riem moet houden.
De hond komt eindeloos met zijn speeltje aanzetten, negeren helpt niet, dan dringt hij alleen harder aan. Dit komt vaak voor bij balgekke honden, die de bal steeds maar weer bij je brengen. Ben je het zat, dan leg je de bal gewoon weg op een plaats waar de hond niet bij kan (b.v. op of in de kast).

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak