Spelletjes

Inhoud:

Waarom spelletjes?

Honden worden meestal slechts een paar uurtjes per dag bezig gehouden. Veel honden komen niet aan twee uur per dag wandelen. Binnen krijgen ze een bak eten, een aai over de bol en soms een kort spelletje. En daar moeten ze het dan 24 uur mee doen. Zeker voor een actieve hond is dit heel weinig. De verveling slaat dan heel snel toe.

Vooral jonge honden hebben veel energie. Als ze te weinig uitdaging in hun leven hebben , gaan ze die zoeken. Dat kan zich uiten in zeur-gedrag bij de baas: eindeloos met speeltjes komen aandragen, constant geaaid willen worden, steeds de neus onder je arm, als een gek naar de buitendeur rennen zodra je maar een teen beweegt. Kortom, de hond is duidelijk toe aan iets leuks. Dat kan een flinke wandeling zijn, maar vaak zijn ze dan snel weer topfit.

Honden met veel energie worden vaak als zenuwpezen betiteld, omdat ze zo onrustig zijn in huis. Dat is eigenlijk onterecht. De hond heeft gewoon veel energie en blijkbaar weinig te doen. De beste manier om dat op te lossen is:

Heb je aan de eerste twee punten voldaan, dan heeft hij geen recht van zeuren. Zeurt hij toch, stuur hem dan rustig naar zijn mand. Dit is waar het laatste punt op slaat: de baas bepaalt de gang van zaken en dus ook wanneer er gerust wordt. Ben je duidelijk baas over je hond, dan zal hij dit accepteren. Op die manier zal een zenuwpees veranderen in een gezonde, actieve hond, die zich in huis normaal gedraagt.

Maar hoe kun je je hond geestelijk moe maken? Hieronder volgen wat spelletjes die je met je hond kunt doen en die een beroep doen op zijn denkvermogen. Kies er een of meerdere uit die jij, maar ook je hond leuk vindt. Denk eraan, de hond gaat het pas zichtbaar leuk vinden als hij door krijgt wat de bedoeling is. Geef dus niet te snel op.

Top

Vang de bal of brok

Laat de hond zitten of staan en ga twee meter voor hem staan. Gooi de bal naar hem toe met het commando Vang of Catch. Na wat oefening lukt het de hond steeds beter om de bal uit de lucht te vangen en kun je de afstand vergroten of de bal wat moeilijker gooien. Bij honden die ballen niet leuk vinden, kun je brokjes gebruiken (neem hiervoor een deel van zijn maaltijd, dan wordt hij er ook niet dikker van).

Top

Doodliggen

Ligt je hond lekker lui? Rol hem dan eens rustig door op zijn rug en geef hier een commando aan, bijvoorbeeld Dood. Of maak er helemaal een film van door met je hand te doen alsof je schiet: "Poef" en de hond ligt op zijn rug. Geen nut, maar wel plezier en dus positieve aandacht voor je hond.

Top

Waar is ..?

Leer je hond alle namen van de gezinsleden. Ga in een kring staan met het hele gezin. Laten we zeggen dat het gezin uit Papa, mamma, dochter Anne en zoon Tom bestaat. En persoon, bijvoorbeeld Pa houdt de hond vast. Vervolgens zegt Pa: Waar is Anne? Meteen roept Anne de hond bij zich en beloont hem met een knuffel of iets lekkers. Dan zegt Anne: Waar is Tom? Meteen begint Tom te roepen en beloont de hond als hij komt. Dan zegt Tom: Waar is mamma? Mamma roept de hond etc. Als je dit regelmatig doet, gaat de hond op de vraag Waar is al naar de juiste persoon toe zonder dat deze hoeft te roepen.

Top

Zoek je ...?

Een variatie op bovenstaande is het leren van de namen van de verschillende speeltjes, bijvoorbeeld: bal, flos, lap, bot, piepspeeltje. Leg om te beginnen twee speeltjes neer, bijvoorbeeld een bal en een flos. Neem de hond naast je. Zeg: zoek je bal. Ga samen met je hond naar de speeltjes en geef je hond de bal aan. Dan is hij braaf. Doe hetzelfde met de flos en wissel dit af. Het gaat erom dat je hond bij de juiste benaming het juiste speeltje pakt. Als je hond het door krijgt, kun je het moeilijker maken door er een derde speeltje bij te nemen. En een vierde, en een vijfde, etc.

Top

Zoek je ..., deel 2

Behalve het leren van de namen van de speeltjes, kun je je hond ook leren om een verstopt speeltje te zoeken en te vinden. Begin simpel. Leg een speeltje net achter een deur of tafelpoot of zo, terwijl de hond toekijkt. Laat de hond dan met het commando Zoek het speeltje gaan zoeken. Als dat goed gaat, maak het dan wat moeilijker, doordat hij niet meer mag zien waar je het legt. Hou het nog simpel door het speeltje op een makkelijke plek te leggen. Als hij het snel genoeg vindt, maak de verstopplekjes dan moeilijker: in een hoekje van de kamer, achter de prullenmand, onder een kussen. Wees creatief. Hoe meer kamers je in het spelletje betrekt, hoe moeilijker het wordt en hoe vermoeider je hond er van wordt.

Top

Zoek je ..., deel 3

Een variant van het vorige spelletje is het zoeken naar een speeltje of stokje buiten. Een kort stokje van bijvoorbeeld 10 cm is altijd wel ergens te vinden en kun je hier prima voor gebruiken. Hou het even stevig in je handen.Gooi het dan ergens in de bosrand tussen andere stokjes. Laat je hond zoeken en beloon hem heel enthousiast als hij het stokje vindt, ook al is het toevallig. Na enige tijd zal hij het doorkrijgen en precies jouw stokje eruit vissen. Dan kun je het moeilijker maken. Laat hem bijvoorbeeld even blijven zitten en gooi het stokje zodanig, dat hij niet direct de exacte plaats weet (gooi bijvoorbeeld als je 5 of 10 meter van de hond af staat). Met een bal kun je dit spelletje ook doen. Gooi de bal in hoog gras of ander terrein, waar hij niet direct opvalt. Laat je hond er dan naar zoeken. Een extra moeilijke plek is als je de bal op een paaltje legt. De hond was gewend op de grond te zoeken en nu komt er ineens een dimensie bij! Heb je een bal aan een touw, dan kun je hem ook eens laag in een struik hangen.

Top

Dr

Ga met gespreide benen staan en zorg dat de hond ergens voor je is. Hou een speeltje of iets lekkers achter je, maar zodanig dat de hond het tussen je benen door kan zien. Roep dan Dr en geef de hond het speeltje of het lekkers als hij tussen je benen door loopt. Het speeltje of het lekkers kun je afbouwen en je kunt hem dan gewoon met een vrolijke aai belonen voor het dr. Kent hij dit commando goed, dan kun je variaties inbouwen: ga met twee of drie gezinsleden wijdbeens achter elkaar staan en laat de hond in n keer door dit "tunneltje" van benen gaan. Een leuke oefening voor de kinderen en een prima oefening voor als je later Agility wilt gaan doen!

Top

Doggydance

Zoals je de hond bij het bovenstaande "dr" leert om tussen je benen door te lopen, zo kun je je hond ook leren om een 8-tje om je benen te maken. Ook kun je hem leren om slalom tussen je benen door te doen terwijl je loopt. Dat gaat zo: zet je rechterbeen voor en laat de hond van links naar rechts tussen je benen doorlopen. Zet dan je linkerbeen voor en laat hem van rechts naar links tussen je benen doorlopen. Enzovoorts. Het wordt dan echt al een beetje doggydance.

Top

Zoek de baas

En van de baasjes verstopt zich in het bos. De hond en de andere gezinsleden gaan hem of haar zoeken. De hond mag natuurlijk voorop. Snapt hij het niet helemaal, laat dan het baasje dat zich verstopt heeft even roepen.

Top

High Five en low five

Iedereen weet wat pootje geven is, maar als je met je tijd meegaat, maak je er een high en low five van. Leer je hond eerst pootje geven: Zeg Poot en til zijn rechterpoot even op. Dan een beloning en binnen een week weet je hond wat dat betekent en tilt hij zelf zijn poot op. Hou dan je hand op, zodat hij zijn poot op je hand kan leggen. Dat heet dan geen poot meer, maar "Low five". Kent hij dat goed, hou je hand dan verticaal en laat je hond zijn poot ertegenaan zetten. Dat is dan "High five". Snapt je hond dit, dan kun je die hand steeds hoger houden en er dus een echte "High five" van maken. Een topper voor de kinderen om aan de hond te leren. Zo wordt die hond "Vet-cool" en kunnen ze ermee pronken naar hun vriendjes!

Top

Denk- en snuffelspeelgoed

Er is veel honden-speelgoed op de markt, dat speciaal bedoeld is om de hond aan het denken te zetten. Allereerst zijn er de hondenpuzzels, waarbij de honden moeten uitzoeken hoe ze bij de beloning moeten komen. Daarvoor moeten ze bijvoorbeeld blokjes verwijderen (zie foto) of schijven draaien. Er zijn vele varianten op de markt. Google eens op 'hondenpuzzels'.
Puzzels kun je ook zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld een doos vullen met proppen, lege toiletpapier-rolletjes e.d. en ertussen brokjes verstoppen. Een matje oprollen met ertussen brokjes is ook een leuke. Een ingewikkeldere om te maken is bijvoorbeeld een rek met plastic flessen, die aan een horizontale spies geregen zijn. Door de flessen te draaien vallen de brokjes eruit.
Tenslotte zijn er nog de snuffelkleden en snuffelmatjes. Snuffelkleden zijn stoffen kleden, waarop allerlei vakjes en lapjes genaaid zijn, waarin/onder je brokjes kunt verstoppen. De hond is er een tijd mee bezig om alles te vinden en eruit te peuteren. Een snuffelmat is vergelijkbaar, maar hierbij zijn repen stof (meestal repen fleece) vastgeknoopt aan een ondergrond, waardoor een soort hoogpolig kleed ontstaat, waartussen je brokjes kunt verstoppen. Zo'n mat kun je maken met behulp van een gooststeenmatje of, als je een grote wilt, een rubberen deurmat. Je knoopt daar stroken aan vast van ca. 25 cm lang en circa 3-4 cm breed (afhankelijk van hoe groot de gaatjes van de mat en de dikte van de stof). Vouw de stroken dubbel, haal ze met de vouw omlaag door gat 1, weer omhoog door gat 2 en haal dan de losse stukjes dan door de lus. Losjes aantrekken (anders trekt het matje krom) en doorgaan met de volgende tot alle gaatjes opgevuld zijn.
De meeste denkspelletjes kun je niet zomaar aan je hond geven. Vaak werkt het beter als je de denkspelletjes van eenvoudig naar moeilijk opbouwt. Help desnoods je hond in het begin een beetje. Als hij het eenmaal door heeft, kun je hem zijn gang laten gaan. Hou wel toezicht, zodat hij de onderdelen van het spel niet kapot gaat kauwen. Ook bij de snuffelkleden is enig toezicht wel gewenst, om te zorgen dat ze het niet kapot maken.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak