Zindelijkheid

Honden zijn van nature zindelijk, wat inhoudt dat ze hun eigen nest in principe niet bevuilen. Wij maken van deze eigenschap gebruikt om de hond te leren zindelijk in huis te zijn.
Bij kleine pups is het eigen nest alleen het plaatsje waar ze liggen. Later breiden ze dit uit. Je kunt in het nest al zien dat sommige honden al "krantzindelijk" zijn. Dit wil niet zeggen dat de pups ook al zindelijk zijn als ze bij de nieuwe eigenaar komen. Ze moeten daar helemaal ontdekken wat bij "het eigen nest" hoort en wat niet. Ook kan het in het begin zijn dat ze niet graag naar buiten gaan en dan dus een schuilhoekje binnen zoeken om zich te ontlasten. Uiteindelijk leren ze waar ze wel en niet mogen plassen en poepen. Gun ze de tijd om dit te ontdekken en heb begrip voor de geestelijke ontwikkeling die een pup moet doormaken om het concept Zindelijkheid te begrijpen.

Top

Zindelijkheidstraining

Om een hond zindelijk te maken ga je als volgt te werk:

 1. leer de hond waar ij zijn behoefte mag doen door daar heel vaak (1x per uur) met hem heen te gaan en hem te belonen als hij zijn behoefte doet. Die beloning kan een aai of vriendelijk woord zijn, maar je kunt ook een hondenkoekje geven.
 2. Voorkom dat de hond in huis zijn behoefte kan doen door hem veel naar buiten te nemen én hem naar buiten te nemen op de momenten dat de kans het grootst is dat hij wat moet doen.
 3. Ga met de hond naar buiten nadat hij gegeten heeft, nadat hij gespeeld heeft en zodra hij wakker wordt.
 4. Een plassende hond stopt als hem optilt. Als je hem dus op heterdaad betrapt, zeg op boze toon "Foei", til hem dan op en neem hem mee naar buiten.
 5. Wanhoop niet: niet alle honden zijn even snel zindelijk en het kan dus best een aantal weekjes duren. Daarna kan een jonge hond best nog af en toe een ongelukje hebben. Uiteindelijk worden ze allemaal zindelijk!

Wat je vooral niet moet doen is de hond met zijn neus door zijn uitwerpselen halen. De hond snapt dit niet en er bestaat een grote kans dat zijn vertrouwen in jouw geschaad wordt.

Top

Nachtelijke zindelijkheid

Om een hond 's nachts zindelijk te maken kun je hem het beste in een bench of stevige doos doen. Zoals gezegd bevuilt hij zijn eigen ligplaats niet snel en als de bench dus niet al te groot is, zal hij het droog houden. Bedenk wel dat een kleine pup zijn behoefte meestal nog niet een hele nacht kan ophouden. Hij wil wel, maar kan het niet en dan is de bench dus toch nog bevuild. Je zult er 's nachts dus een keer uit moeten. Schuif dit moment langzaam naar achteren tot de pup de hele nacht kan overbruggen.

Top

Krantzindelijk

Fokkers gebruiken in de werpkist vaak kranten om de bodem te bedekken. Deze zijn immers goed voorradig, goedkoop en gemakkelijk te verschonen. Pups plassen dus van jongsaf aan op kranten en hier kun je gebruik van maken bij de zindelijkheidstraining. Leg in het begin op diverse plekken kranten in huis op de grond. Veel pups zullen hier hun behoefte op doen. Langzaamaan verminder je het aantal kranten tot je er één overhoudt. Die verplaats je langzaam naar de voordeur. Dan maak je hem steeds kleiner. Uiteindelijk kun je hem weglaten.
Dit is een hulpmiddel, wat vooral bij kleine of zieke honden van gemak kan zijn of als je zelf slecht ter been bent. Je moet natuurlijk wel de gewone zindelijkheidstraining doen: de hond veel naar buiten nemen en proberen te voorkómen dat hij zijn behoefte binnen doet. uiteindelijk moet hij immers leren om buiten zijn behoefte te doen.

Top

Problemen

Bij de zindelijkheidstraining kunnen zich diverse problemen voordoen. We noemen er een aantal met enkele mogelijke oorzaken:

 1. Niet zindelijk in de bench: De bench is te groot (hond heeft WC-hoekje), dus scherm een deel af. Wellicht is de pup nog te klein om het zo lang op te houden. Sluit een medisch probleem uit. Is de pup extreem paniekerig? Zet dan de bench naast je bed.
 2. Opeten eigen uitwerpselen: Dit kan komen door een gebrek aan hygiëne bij de fokker (pup heeft in eigen uitwerpselen gespeeld) of juist een hele zindelijke teef (pup heeft de moederhond de uitwerpselen van de pups zien eten en doet dit na); De enige oplossing is om consequent te voorkomen dat de pup uitwerpselen eet.
 3. Maar steeds niet zindelijk worden: Geduld! Het is vrij normaal als een hond tot 12 weken leeftijd nog niet zindelijk is. Sommige rassen zijn later zindelijk dan anderen. Tot 1 jaar leeftijd hebben alle honden wel eens een ongelukje. Laat de pup eventueel door de dierenarts controleren.
 4. Stiekem in huis plassen: Dit is het begin van zindelijkheid! Hou de pup goed in de gaten en neem hem mee naar buiten als hij op zoek gaat naar stiekeme plekjes.
 5. Aandacht trekken met plassen: De enige oplossing is om de hond volkomen te negeren, ook als je hem ziet plassen! Loop gewoon weg en ruim de rommel op als de hond het niet ziet. Geef de hond genoeg aandacht als hij wel braaf is.
 6. Hij plast niet buiten en alleen in huis: De pup heeft een verkeerd gevoel van zindelijkheid. Ga vaak met hem naar buiten en hou hem heel goed in de gaten als je weer binnen bent. Dan meteen weer naar buiten als hij iets binnen wil doen.
 7. Hij plast alleen in de tuin: De pup heeft dit geleerd omdat je hem daar altijd liet plassen. Laat hem niet meer in de tuin plassen, maar neem hem consequent naar diverse andere plaatsen mee uit. Beloon daar uitbundig als hij wat doet. Zorg dat de hond de omgeving buiten de tuin ook vertrouwd gaat vinden.

Bedenk dat onzindelijkheid ook een medische reden kan hebben. Drinkt je pup erg veel? Plast hij erg veel? Laat hem dan door de dierenarts nakijken.

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak