Breitensport

Inhoud:

Top

Wat is Breitensport?

De letterlijke betekenis van het woord Breitensport is 'Breedtesport', zo genoemd omdat deze sport zoveel verschillende facetten omvat. Je zou het een combinatie kunnen noemen van gehoorzaamheid en behendigheid. De Breitensport komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het al veel langer bestaat en wijder verspreid is dan hier. Vijftien jaar geleden is deze sport in Nederland geïntroduceerd en sindsdien neemt de belangstelling voor deze bezigheid langzaam maar zeker toe.

De hierna volgende informatie komt voornamelijk van de site van de Stichting Breitensport Nederland.

Breitensport is een wedstrijdsport die je ook heel goed recreatief kunt beoefenen. Het bestaat uit 4 verplichte onderdelen:

Daarnaast is er één niet-verplicht onderdeel:

Voor alle onderdelen geldt dat de afstand tussen hond en geleider niet meer dan 2 meter mag zijn. In ieder onderdeel zijn een aantal punten te behalen en naar gelang het aantal fouten worden er strafpunten afgetrokken. Verder moet ieder onderdeel, behalve de gehoorzaamheid, zo snel mogelijk worden afgelegd.
Er zijn verschillende klassen nl. de aspirant-klasse, de VK1 klasse en de VK2 klasse. Van alle onderdelen samen worden de punten opgeteld, deze punten samen geven de uiteindelijk de totaalscore.

Top

Voor wie geschikt?

Breitensport is opgezet voor iedereen die in de ruimste zin van het woord sportief bezig wil zijn met z´n hond. Doordat de basis eenvoudig van opzet is, zijn baas en hond al snel vertrouwd met het programma. Doordat de geleiders worden ingedeeld in leeftijdsgroepen kan iedereen op een eerlijke en gelijkwaardige wijze deelnemen aan wedstrijden. Ook mannelijke en vrouwelijke geleiders worden gesplitst in twee groepen. Het spreekt voor zich dat er regelmatig getraind moet worden als je wilt deelnemen aan wedstrijden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon recreatief meedoen. De mogelijkheden zijn dus gevarieerd. Bijna alle honden (mits gezond) kunnen deelnemen aan de breitensport. Men heeft de honden in twee klassen ingedeeld. Groep een voor honden met een schofthoogte tot 50 cm en groep 2 voor honden met een schofthoogte van meer dan 50 cm.

Top

Laatst gewijzigd op: