Canicross

Inhoud:

Top

Wat is Canicross?

Canicross is hardlopen met je hond. Vooral in België is deze sport erg in opkomst en er worden al vele wedstrijden georganiseerd. In Nederland is de eerste wedstrijd in oktober 2004 georganiseerd. De sport is verder nog vrij onbekend.

De hierna volgende informatie komt van de site van de Vlaamse Canicross Federatie.

Canicross is eigenlijk niets meer of minder dan hardlopen met je hond. De hond moet daarbij ten alle tijden aan een lijn van maximaal 2,5 meter aangelijnd blijven. De hond mag de baas voorttrekken. De hond mag alleen achterlopen als de lijn vrij hangt, dus voorttrekken van je hond is verboden.
Bij een wedstrijd vertrekt om de 30 seconden één deelnemer met zijn/haar hond. Elke team legt op zijn eigen ritme een afstand af die kan variëren tussen de 2 en de 8 kilometer. Niemand is verplicht hard te lopen. De deelname is belangrijker dan de overwinning. Het parcours bevat zoveel mogelijk aarde- en boswegen, weide en onverharde paden en dit voor het welzijn van zowel hond als baas. De wedstrijd is pas afgelopen wanneer hond en baas beide over de eindstreep zijn.
De wedstrijden worden georganiseerd van maart tot juni en van september tot november. Voor het welzijn van de hond wordt er niet gelopen in de zomermaanden.

Er zijn drie categorieën waarin men kan deelnemen:

Categorie Afstand Opmerkingen
Kids-Cani-Run tussen 200 m en 1000 m Kids zijn jongens en meisjes tot 9 jaar. Deze mogen alleen onder begeleiding van een volwassenen lopen. De hond zit dan met een tweede lijn gekoppeld aan de volwassene.
Cani-Jogging tussen 1500 m en 3000 m Deze categorie bevat de Joggers en de Eagles zijn kinderen tussen 10 en 14 jaar oud. Aangeraden wordt om ook deze onder begeleiding van een volwassene te laten lopen, maar dit is niet verplicht.
Canicross tussen 4000 m en 8000 m Onderverdeeld in Tigers (vanaf 15 jaar tot 30 jaar), Runners (vanaf 31 jaar tot 45 jaar) en Giants (46 jaar en ouder)

Voor de snelste lopers per categorie zijn prijzen te winnen, die meestal in natura zijn. In Vlaanderen wordt een competitie gehouden, criterium genaamd. Per wedstrijd zijn punten te verdienen. Om in aanmerking te komen voor het eindklassement en voor de prijzen dient de deelnemer aan de helft + één van het aantal wedstrijden deel genomen te hebben.
Er zijn vier categorieën binnen het criterium: Kids, Eagles, Joggers en Canicross. Er is per categorie één winnaar bij de mannen en één winnaar bij de vrouwen. De winnaars ontvangen de titel van Kampioen van Vlaanderen.

Top

Voor wie geschikt?

Voor canicross heb je een goede lichamelijke conditie nodig. Wil je echt tot de top behoren, dan moet je goed kunnen hardlopen. Als recreant kun je echter ook wel stukjes wandelen. De afstanden zijn aangepast aan leeftijd en niveau, zodat het eigenlijk voor een gezond persoon geen probleem hoeft te zijn om mee te doen.
Canicross is eigenlijk geschikt voor alle honden die graag afstanden afleggen. Wel dient de hond minstens 1 jaar oud te zijn om aan wedstrijden mee te kunnen doen. Voorafgaande aan een wedstrijd worden alle honden door een dierenarts gekeurd.

Top

Materialen

Er zijn speciale materialen te koop om het hardlopen met je hond te vergemakkelijken:

Top

Laatst gewijzigd op: