Doggydance

Inhoud:

Top

Doggydance

Doggydance is een hondensport, waarbij baas en hond samen op muziek dansen. Doggydance is ongeveer tegelijkertijd in Canada, Engeland en de Verenigde Staten ontstaan, eind jaren 1980, begin jaren 1990. In Nederland is deze sport nog tamelijk nieuw. Er zijn twee stromingen: doggydance en heelwork to music. Deze laatste variant is in Engeland ontstaan. Zoals de naam al aangeeft wordt er bij die variant veel gevolgd. Dit gebeurt dan op muziek en de hond mag niet meer dan 2 meter van de baas vandaan. Bij doggydance wordt veel minder, soms bijna niet, gevolgd en de oefeningen worden vaak op afstand van de baas uitgevoerd. Er is ook veel meer variatie in oefeningen, waardoor het showelement groter is.
Doggydance wordt op muziek uitgevoerd. In demonstraties en wedstrijden wordt tevens de kleding aangepast aan de muziek. Op deze wijze wordt een show gecreŽerd, routine genaamd, die een totaalplaatje is van gehoorzaamheid van de hond, behendigheid van de hond, samenspel tussen baas en hond en show. Hierdoor is doggydance met name een hondensport die ook voor het publiek aantrekkelijk is.

Top

Voor wie geschikt?

Doggydance is ontstaan uit gehoorzaamheidsoefeningen. Een goede basis-gehoorzaamheid is noodzakelijk, maar de oefeningen zijn inmiddels uitgebreider geworden. Doggydancing is een sport voor iedereen die graag traint met zijn of haar hond, en kan in principe met ieder ras gedaan worden.

De eisen die aan de hond gesteld worden zijn natuurlijk afhankelijk van de oefeningen die je uitvoert. Als de hond veel draaien moet maken, op de achterpoten moet lopen en sprongen moet maken, dan zal hij lichamelijk in orde moeten zijn.

Top

De oefeningen

Oefeningen die bij doggydance gedaan worden hebben meestal een hoog show-gehalte. Naast het "gewone" volgen, is er ook het weven (tussen de benen door zigzaggen, terwijl de baas doorloopt). Naast een gewone zit is er het op de achterpoten zitten. Ook pootjes geven, draaien, springen, rollen zijn allemaal dingen die in een doggydance verweven kunnen zitten. Veel oefeningen worden bij de baas uitgevoerd, maar het is ook erg spectaculair als de oefeningen op afstand gedaan worden. Het springen wordt extra spectaculair als de hond over armen of benen van de baas heen springt.

Doggydance oefeningen worden altijd aangeleerd met positieve trainingsmethoden, meestal met de clicker. Van belang is dat de hond op zeer kleine signalen weet welke oefening hij doet doen. In een routine is het immers storend als de commando's gebruld worden. Wil je meer weten over training voor doggydance, dan is de volgende site een aanrader: Doghouse Rock.

Top

De wedstrijd

Inmiddels zijn in Nederland en BelgiŽ al meerdere wedstrijden dogdancing georganiseerd. In Nederland bestaan nog niet echt officiŽle wedstrijdregels voor doggydance. Toch hebben de organisaties K9-Freestylers (Nederland) en Dogs and Dance (BelgiŽ) wedstrijdreglementen op hun site staan. In principe is elke beweging toegelaten, als deze maar geen gevaar oplevert voor de hond. De bewegingen mogen vanaf elke positie worden uitgevoerd.

In Nederland en BelgiŽ wordt de doggydance beoordeeld op zowel technische als artistieke elementen. De kleding van de handler wordt in de beoordeling meegenomen. De hond mag een bij het kostuum passende halsband dragen, anders moet hij 'naakt' de ring in (behalve beginners). Verder mag je ook andere voorwerpen mee de ring innemen, als die bij de routine horen.

Er zijn 6 wedstrijdklassen:

Top

Laatst gewijzigd op: