Dogfrisbee

Inhoud:

Top

Dogfrisbee

Dogfrisbee is een vrij nieuwe sport in Nederland. Hoewel de sport al tientallen jaren beoefend wordt in de Verenigde staten en in Japan, is hij pas in 1998 naar Nederland gehaald. Dit werd gedaan door Frans en Renate van Roij. Zij hebben ook de organisatie D.O.G. opgericht. Dit is de officiŽle organisatie voor de dog-frisbee sport in Nederland, voluit Dutch Official Games genaamd. Deze organisatie houdt zich bezig met het opleiden van instructeurs en het organiseren en jureren van officiŽle wedstrijden. Daarnaast bieden zij hulp en advies voor cursisten en instructeurs. Op officiŽle wedstrijden in Nederland worden alleen combinaties toegelaten die zijn opgeleid door officiŽle door D.O.G. opgeleide trainers. Hiermee tracht men de veiligheid en kwaliteit van de sport te bewaken. D.O.G. is op haar beurt aangesloten bij de Amerikaanse organisatie U.S.D.D.N.
Meer informatie over D.O.G. is te vinden op hun website: Dutch Official Games

Top

Speciale frisbees

Voor Dogfrisbee worden speciale frisbees gebruikt, die uit de VS geÔmporteerd worden. Deze zogenaamde Flex Fastback frisbees zijn van zacht materiaal en kunnen dubbelgebogen worden zonder te breken.
De frisbees die in dierenwinkels te koop zijn worden door de frisbee-sporters als onveilig beschouwd. Ze zijn immers meestal van hard materiaal, waardoor tanden kunnen afbreken. Ook maken de hondentanden nogal eens oneffenheden in de schijf, waardoor de hond zich kan verwonden als hij het snel draaiende ding vangt. De officiŽle schijven kunnen eenvoudig bijgewerkt worden om oneffenheden te verwijderen.

Top

Voor wie geschikt?

Dogfrisbee stelt wel enige eisen aan de lichamelijke conditie en bouw van de hond. De hond zal dus gezond moeten zijn. Voor honden met een zwakke rug of slechte heupen is frisbee dus niet zo'n goed idee. Verder wordt wel wat gevraagd van de hond: hij moet frisbees vangen en hij moet samenwerken met de baas. Niet elke hond zal blijken geschikt te zijn om op wedstrijd niveau te presteren.
Bij dogfrisbee wordt veel nadruk gelegd op veiligheid. Eťn verkeerde sprong kan al een flinke blessure voor de hond betekenen. Er wordt dan ook op toegezien dat de handlers op een verantwoorde manier gooien en de hond achter de frisbee aan laten gaan.
Wat leeftijd betreft worden geen beperkingen gesteld. Zelfs met jonge pups wordt al begonnen met de frisbeesport. Het is immers een goed idee om al jong te werken aan de relatie met je hond en hem al jong te leren wat een frisbee is. Natuurlijk worden de belastende aspecten er dan wel uitgelaten tot de hond lichamelijk volgroeid is. De competitie is pas geopend voor honden vanaf 18 maanden.

Wat betreft de bazen worden minder eisen gesteld. Natuurlijk is het voor wedstrijdniveau handig als je een frisbee goed kunt weggooien. Er zijn echter ook recreatieve klasses voor minder valide personen. Enige creativiteit in het uitdenken van een show en handigheid in het gooien van een frisbee zijn eigenschappen die een frisbeeŽr moet hebben of ontwikkelen om goed te worden in zijn sport.

Top

De onderdelen van de sport

Bij dogfrisbee wordt een frisbee gegooid, die door de hond gevangen moet worden. Dit moet echter op een bepaalde manier gebeuren. Voor wedstrijden zijn er twee onderdelen n.l. Freestyle en Mini distance.

Freestyle

Dit onderdeel heeft 2 rondes van 120 sec.Voor elke ronde doet de handler met zijn hond een show op zelf meegebrachte muziek. De beide rondes mogen op verschillende muziek. De show wordt gegeven op een ruimte van ongeveer 60x40 meter. De bedoeling is dat de combinatie een zo origineel mogelijke show laat zien, van werp- en vang-technieken en doggy-dance-achtige onderdelen. Er moeten hierbij 7schijven gebruiken. De jury bestaat uit 4 personen, die elk een van de volgende onderdelen beoordeelt: hond, handler, team, en uitvoering. Daarnaast wordt streng op veiligheid gelet.
Bij freestyle wordt de hond beoordeeld op: drive voor frisbee en handler, apport, atletisch vermogen, grip. De handler wordt beoordeeld op: gebruik van en presentatie op het wedstrijdveld, de diversiteit van de worpen, het handlen van de schijf en het ritmisch geheel. Het team wordt beoordeeld op de verschillende elementen en het samenspel in de show. De hond moet daarbij verschillende sprongen maken en verschillende bewegingen (b.v. zigzag aan een zijde van de baas, tussen de benen van de baas door).

Mini Distance

Voor dit onderdeel is het terrein is over een lengte van 40 meter onderverdeeld in 4 vakken van 10 meter (zie figuur). Er wordt slechts met ťťn schijf gegooid. De handler begint achter de startlijn, gooit een schijf in een zo'n ver mogelijk vlak, op zo'n manier dat de hond hem kan vangen. Schijven die buiten het afzetlint terechtkomen tellen niet mee. De hond moet de schijf terug brengen, waarna de handler weer vanachter de startlijn met dezelfde schijf gooit. De handler mag ook de schijf zelf uit het vak halen, maar moet dan eerst terug tot achter de startlijn voordat hij weer mag gooien. Ook is de worp meer punten waard als de hond met vier poten los van de grond is als hij de frisbee vangt. Er mag gedurende 90 seconde zo vaak gegooid worden als men kan, maar alleen de vijf beste worpen tellen mee voor de score. Hoe verder de hond weg is als hij de frisbee vangt, hoe meer punten de worp waard is.

Long Distance

Dit onderdeel heeft geen tijdsduur en is op zichzelf staand, dus telt niet mee voor kampioenschappen. De bedoeling is om de schijf zo ver mogelijk te gooien. Daarvoor krijgt de handler 3 kansen. De grootste afstand is winnend.

Top

De sport divisie

De Sport Divisie bestaat uit 2 freestyle rondes en/of 1 mini-distance ronde (tenzij bij betreffende klasse anders vermeld) en telt niet mee voor de competitie-ranglijst. Binnen deze divisie zijn drie klasses:

Daarnaast zijn er nog twee speciale klasses:

Top

De Open Divisie (Competitie)

De Open Divisie bestaat uit een freestyle ronde, een mini-distance ronde en een tweede freestyle ronde. De uiteindelijke score van de deelnemers in de Open Divisie wordt berekend door het optellen van de scores van alle 3 de ronden. De punten tellen mee voor de wereld / D.O.G. ranglijst.
In de competitie wordt in drie klasses gestreden om het kampioenschap:

Top

Laatst gewijzigd op: