Run-bike-run

Inhoud:

Top

De oorsprong van de run-bike-run

De Run-bike-run is een afgeleide van de triathlon. De triathlon is ontstaan op HawaÔ, waar drie sportvrienden discussieerden over drie lange-afstands-sportevenementen op dat eiland. Ze vroegen zich af of een mens in staat zou zijn om die drie onderdelen zonder pauzes achter elkaar te doen. Om dit uit te testen voegden ze de daad bij het woord en de triathlon was geboren. Een echte triathlon bestaat uit: 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon hardlopen (42,2 km).

Hoewel de triathlon aanvankelijk werd gezien als "gekkenwerk" kwamen er steeds meer sporters, die zich eraan waagden. Zoals bij vele afstandssporten, kwamen er variaties. Zo ontstond de halve triathlon en de kwart triathlon. Vooral deze laatste variant is zeer populair. De reden is waarschijnlijk enerzijds omdat de kwart toegankelijker is voor een breder sportpubliek, anderzijds omdat het voor toeschouwers aantrekkelijker is.
Behalve variaties in afstanden, kamen er ook variaties in sportcombinaties. Zo ontstond de wintertriathlon. Daarbij is het zwem-onderdeel vervangen door schaatsen. Ook ontstond de Run-bike-run, waarbij het zwemmen is vervangen door hardlopen.

Top

De Run-bike-run voor honden

De Run-bike-run is in 1996 voor de eerste keer voor honden georganiseerd door de Kringgroep Noord-Oost-Nederland (NON) van de Hollandse herdershondenvereniging georganiseerd. Vanwege het succes werd en wordt dit jaarlijks herhaald. De locatie is Drouwen (Drenthe) en het parcours gaat door prachtige bossen en open gebieden. Hoewel het evenement in de jaren is gegroeid, is het nog steeds gezellig met een ontspannen sfeer. In 2003 deden er ongeveer 50 honden mee. In tegenstelling tot de menselijke varianten, is er geen competitie. Vooral het recreatieve aspect staat voorop. Door middel van verplichte pauzes en verplichte minimale tijden per onderdeel wordt ervoor gewaakt dat de honden overbelast worden.

De Run-bike-run van de Kringgroep NON wordt steeds in april gehouden. Aankondigingen zijn te vinden in diverse hondenbladen. Ook kun je nadere info vinden op hun website. Er zijn meerdere Run-bike-runs voor honden (gehouden):

Alle officiŽle diploma's en certificaten kun je laten bijschrijven in een rashondenlogboek (voor rashonden), een hondenlogboek (voor rasloze werkhonden) of een werkboekje (voor rasloze honden) nodig. De eerste kun je aanvragen bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied (klik hier), de tweede bij de Commissie Werkhonden door middel van een formulier dat je kunt downloaden van de site van de Commissie Werkhonden (klik hier). De derde kun je aanvragen bij Cynophilia (klik hier). Rasloze honden moeten gechipt zijn.
Omdat de Run-bike-run door een officieel bij de Raad van Beheer aangesloten vereniging wordt georganiseerd, komt dit evenement in aanmerking voor registratie in het rashondenlogboek, hondenlogboek of het werkboekje.

Om mee te mogen doen met je hond, moet die tenminste 15 maanden oud zijn. Een maximumleeftijd wordt niet gesteld, maar met een oudere hond moet je natuurlijk wat meer aandacht besteden aan de voorbereiding. In Drouwen doen enkele oudjes van wel 10 jaar mee.

Top

De onderdelen

De Run-bike-run bestaat uit drie onderdelen: lopen, fietsen en weer lopen. Bij al deze onderdelen heb je de hond aan de lijn.
Het lopen mag zowel hardlopend als wandelend gedaan worden, zolang je maar binnen de tijd finisht. De aanvangs- en aankomsttijden worden op een kaartje geschreven dat je in het begin krijgt en bij elke controlepost moet laten zien. In 2003 ging dit looponderdeel door een prachtig bosgebied. Voor we het wisten waren we weer terug en de afstand was waarschijnlijk korter dan 2,5 kilometer.
Na het wandelen moet je verplicht minstens een kwartier pauze houden. Als jij of je hond dat echt nodig hebben, dan kun je het vervolg beter overslaan... Je kunt er in ieder geval een gezellige koffiepauze van maken.
Voor het fietsen zul je moeten trainen, omdat de hond anders snel zijn voetzolen kapot kan lopen. De voetzolen worden dan ook halverwege en aan het eind van het fietsparcours gecontroleerd. Bij teveel slijtage mag je niet verder. Het fietsparcours loopt over fietspaden door dorpen, bossen en open vlaktes. Bij zonnig weer kan het flink warm worden voor je hond en er is weinig water om hem te laten afkoelen. Neem dus zelf water mee. Halverwege het fietsparcours moet je verplicht een kwartier pauze houden. Tijdens die pauze is er drinken voor baas en hond en worden de voetzolen van de hond gecontroleerd. In 2003 gaven onze fietstellers aan het einde van het fietsparcours ruim 16 kilometer aan.
Ook na het fietsen moet je weer een kwartier pauze houden. Doordat eindtijd van het fietsen en begintijd van het lopen worden opgeschreven kan men controleren of je dit netjes gedaan hebt.
Het tweede looponderdeel is vergelijkbaar met het eerste. In 2003 ging de route meer over open terrein.

Om te voorkomen dat het teveel een wedstrijd wordt en dus teveel van de hond vergt, is een minimale tijd voor het fietsen ingesteld van 60 minuten. De looponderdelen moet elk in maximaal 15 minuten gedaan worden. Dit betekent dat de wandelaars wat door moeten stappen, maar dan is het prima te doen. En verder wordt er niet zo streng gecontroleerd op die maximumtijd.
Na afloop van het evenement krijg je een certificaat en in 2003 ging dat gepaard met een presentje voor baas en hond.

Top

Tabel Run-bike-run

Onderdelen Afstand Beschrijving Tijdsduur
1 Lopen 2,5 km De baas heeft de hond aan de riem en rent of wandelt het aangegeven parcours. max 15 min.
2 Fietsen 15 km De baas heeft de hond aan de riem rechts naast de fiets. Het gebruik van een springer is toegestaan. Na 8 km is er een pauze met voetzoolcontrole. Na 15 km is de finish en een voetzoolcontrole. min 60 min.
3 Lopen 2,5 km De baas heeft de hond aan de riem en rent of wandelt het parcours. max. 15 min.

Na elk onderdeel en halverwege het fietsen is een pauze van minimaal 15 minuten verplicht.

Top

Laatst gewijzigd op: