Honden-triathlon

Inhoud:

Top

De echte triathlon

De triathlon is ontstaan op HawaÔ, waar drie sportvrienden discussieerden over drie lange-afstands-sportevenementen op dat eiland. Ze vroegen zich af of een mens in staat zou zijn om die drie onderdelen zonder pauzes achter elkaar te doen. Om dit uit te testen voegden ze de daad bij het woord en de triathlon was geboren. Een echte triathlon bestaat uit: 4 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een marathon hardlopen (42,2 km).

Hoewel de triathlon aanvankelijk werd gezien als "gekkenwerk" kwamen er steeds meer sporters, die zich eraan waagden. Zoals bij vele afstandssporten, kwamen er variaties. Zo ontstond de halve triathlon en de kwart triathlon. Vooral deze laatste variant is zeer populair. De reden is waarschijnlijk enerzijds omdat de kwart toegankelijker is voor een breder sportpubliek, anderzijds omdat het voor toeschouwers aantrekkelijker is.
Behalve variaties in afstanden, kwamen er ook variaties in sportcombinaties. Zo ontstond de wintertriathlon. Daarbij is het zwem-onderdeel vervangen door schaatsen. Ook ontstond de Run-bike-run, waarbij het zwemmen is vervangen door hardlopen.

Top

De hondentriathlon

De hondentriathlon is ontstaan in 1988. KC-Pampus in Almere organiseerde het en vanwege het succes werd en wordt dit jaarlijks herhaald. Hoewel het evenement in de jaren flink is gegroeid, is het nog steeds gezellig met een ontspannen sfeer. In tegenstelling tot de menselijke varianten, is er geen competitie. Vooral het recreatieve aspect staat voorop. Door middel van verplichte pauzes en verplichte minimale tijden per onderdeel wordt ervoor gewaakt dat de honden overbelast worden.

De hondentriathlon van KC-Pampus wordt steeds op de tweede zondag in september gehouden. Aankondigingen zijn te vinden in diverse hondenbladen. De KC-Pampus heeft sinds kort een website. Voor de hondentriathlon hebben ze echter een aparte website gemaakt.
Er zijn/worden af en toe wel eens bij andere verenigingen hondentriathlons gehouden, maar dit is meestal incedenteel. Bij de KC-Pampus is de triathlon in 2004 niet doorgegaan wegens gebrek aan belangstelling. Voorlopig staat er wel een gepland voor 2006:

Alle officiŽle diploma's en certificaten kun je laten bijschrijven in een rashondenlogboek (voor rashonden), een hondenlogboek (voor rasloze werkhonden) of een werkboekje (voor rasloze honden) nodig. De eerste kun je aanvragen bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied (klik hier), de tweede bij de Commissie Werkhonden door middel van een formulier dat je kunt downloaden van de site van de Commissie Werkhonden (klik hier). De derde kun je aanvragen bij Cynophilia (klik hier). Rasloze honden moeten gechipt zijn.
Omdat de Run-bike-run door een officieel bij de Raad van Beheer aangesloten vereniging wordt georganiseerd, komt dit evenement in aanmerking voor registratie in het rashondenlogboek, hondenlogboek of het werkboekje.

Om mee te mogen doen met je hond, moet die tenminste 16 maanden oud zijn (KC-Hoogeveen: 18 maanden). Een maximumleeftijd wordt niet gesteld, maar met een oudere hond moet je natuurlijk wat meer aandacht besteden aan de voorbereiding.

Top

De onderdelen

De hondentriathlon bestaat uit drie onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. Bij al deze onderdelen heb je de hond aan de lijn. Vooral voor het zwemmen vergt dit dus enige training, anders kan de hond in paniek raken. Je moet met de hond naar de overkant van een vaart zwemmen en weer terug. Er is een bootje om in te grijpen bij problemen. Hou er rekening mee dat het water erg koud kan zijn. Het is dan heel prettig als je een wedsuite kunt lenen.
Ook voor het fietsen zul je moeten trainen, omdat de hond anders snel zijn voetzolen kapot kan lopen. De voetzolen worden dan ook halverwege en aan het eind van het fietsparcours gecontroleerd. Bij teveel slijtage mag je niet verder. Het fietsparcours loopt over een fietspad langs een vaart. Alleen het laatste deel loopt door bosachtig terrein, de rest is open. Bij zonnig weer kan het dan flink warm worden voor je hond, maar hij kan verkoeling zoeken in de vaart. Halverwege het fietsparcours moet je verplicht een kwartier pauze houden. Tijdens die pauze is er drinken voor baas en hond en worden de voetzolen van de hond gecontroleerd.
Het looponderdeel bestaat uit enkele rondjes die je over de trainingsvelden van KC-Pampus moet lopen. Dit kan zowel hardlopend als wandelend.
Tussen de onderdelen moet je verplicht minimaal een kwartier pauze houden. Vooral tussen het zwemmen en het fietsen ben je die tijd al kwijt met omkleden, dus dat is geen probleem.
Om te voorkomen dat het teveel een wedstrijd wordt en dus teveel van de hond vergt, is een minimale tijd voor het fietsen ingesteld van 60 minuten (inclusief 15 minuten pauze). Het looponderdeel moet in minimaal 5 en maximaal 10 minuten gedaan worden. Dit betekent dat je in plaats van hardlopen eventueel ook kunt wandelen. De maximumtijd van 5 minuten voor het zwemmen is waarschijnlijk meer ingesteld om te voorkomen dat het een hondenkwelling wordt. Sommige honden willen namelijk het water niet in of raken in paniek. In het reglement van de hondentriathlon staat overigens dat de organisatie dan kan ingrijpen en je uit het evenement kan halen.

Top

Tabel Triathlon

Onderdelen Afstand Beschrijving Tijdsduur
1 Zwemmen 120 meter De baas heeft de hond aan de riem en loopt het water in, zwemt naar een boei aan de overkant van een vaart en weer terug. De hond zwemt naast de baas mee. max 5 min.
2 Fietsen 12 km De baas heeft de hond aan de riem rechts naast de fiets. Het gebruik van een springer is toegestaan. Na 6 km is er een pauze met voetzoolcontrole. Na 12 km is de finish en een voetzoolcontrole. min 60 min.
3 Hardlopen 1200 meter De baas heeft de hond aan de riem en rent/wandelt het parcours. min. 5 min.
max. 10 min.

Na elk onderdeel en halverwege het fietsen is een pauze van minimaal 15 minuten verplicht.

Top

Laatst gewijzigd op: