UV-proef

Inhoud:

Top

De UV-proef

UV staat voor UithoudingsVermogen. De UV-proef is een soort examen, waarbij het uithoudingsvermogen van de hond getest wordt. De proef wordt door officiële keurmeesters van de Raad van Beheer (Commissie Werkhonden) afgenomen en de geslaagden krijgen ook een officiele aantekening in het rashondenlogboek of hondenlogboek. De organiserende vereniging zorgt meestal voor een certificaat voor elke geslaagde deelnemer.
Wat moet de hond kunnen? Hij moet 20 kilometer naast een fiets kunnen lopen. Dat gaat niet in een stuk, er zijn twee pauzes. Tijdens de pauzes worden de voetzolen van de honden gecontroleerd. Na afloop van het fietsgedeelte moet de hond nog een aantal volgoefeningen doen (los volgen). Dit is om te zien of hij niet al te zeer vermoeid is.

De fietstest wordt in groepsverband afgenomen. De kandidaten rijden achter elkaar aan. De keurmeester is meestal een africhtingkeurmeester en hij rijdt meestal met de auto mee (soms met de fiets). Het examen gaat niet door als het warmer dan 21oC is. Achter de groep aan komt de bezem-auto, waar reservefietsen mee komen en waar uitvallers in kunnen plaatsnemen. In deze auto gaan ook EHBO-spullen, water, etc. mee.

Welke honden mogen meedoen? Honden moeten tenminste 16 maanden en maximaal 6 jaar oud zijn. Ras of formaat van de hond maakt niet uit. Het is natuurlijk wel zo dat een kleine hond meer zal moeten trainen om de afstand te kunnen afleggen.

Alle officiële diploma's en certificaten kun je laten bijschrijven in een rashondenlogboek (voor rashonden) of een hondenlogboek (voor rasloze honden) nodig. Omdat de UV-proef een officieel door de Raad van Beheer georganiseerd evenement is, komt het in aanmerking voor registratie in het rashondenlogboek of het hondenlogboek. Een rashondenlogboek kun je aanvragen via de internetsite van de Raad van Beheer (klik hier). Voor rasloze honden kun je een hondenlogboek aanvragen bij de Commissie Werkhonden door middel van een formulier dat je kunt downloaden van de site van de Commissie Werkhonden (klik hier). De hond dient gechipt te zijn en geregistreerd bij de NDG.

Top

De onderdelen

De 20 km van de UV-proef worden niet aan één stuk gereden. Er zijn twee pauzes en ook na afloop is er een pauze. In deze pauzes worden de voetzolen van de honden gecontroleerd.

Onderdelen Afstand Beschrijving Snelheid
1 Fietsen 8 km De baas heeft de hond aan de riem naast de fiets. Na 8 km is er een pauze met voetzoolcontrole. 12-15 km/uur
2 Fietsen 7 km De baas heeft de hond aan de riem rechts naast de fiets. Na 7 km is er een pauze met voetzoolcontrole. 12-15 km/uur
3 Fietsen 5 km De baas heeft de hond aan de riem rechts naast de fiets. Na 5 km is de finish en een voetzoolcontrole. 12-15 km/uur
3 Volgen n.v.t. De baas heeft de hond aangelijnd of los links naast zich en doet enkele volgoefeningen. Hierbij kijkt de keurmeester vooral of de hond niet te vermoeid is om de commando's van de baas op te volgen. n.v.t.

Bij het fietsen is het gebruik van een springer toegestaan. De pauzes duren 15 minuten.

Top

Trainingsschema UV

Om je hond op een verantwoorde manier gereed te krijgen moet je trainen. Dit is niet alleen om de conditie van de hond op peil te brengen, maar ook (en misschien wel vooral) om zijn voetzolen te harden. Er zijn diverse trainingsschema's in omloop. Velen gaan uit van elke dag fietsen. Ik ben daar geen voorstander van, omdat ik denk dat de voetzolen van je hond dan geen kans krijgen om eelt op te bouwen. Ergens zullen er wat rustdagen in moeten zitten. Verder maakt het verschil of je gewoon voor de aardigheid fietst of dat je in voorbereiding bent voor de UV-test. In dat laatste geval moet je toch wat vaker fietsen om de hond voor te bereiden.
Hoeveel je ter voorbereiding voor UV moet fietsen hangt ook sterk af van hoe vaak je normaal al met je hond fietst. Fiets je al drie keer per week grote afstanden met je hond, dan zal je nauwelijks voorbereiding nodig hebben. Fiets je nooit, dan zal je wellicht wat meer voorbereiding nodig hebben dan onderstaand schema.
Onderstaand schema geeft links een manier om je hond te wennen aan het lopen naast de fiets. Het gaat uit van drie keer per week fietsen. Eenmaal per week wordt er een lange afstand gefietst en tweemaal een korte. Hou tussen elke fietsdag tenminste één rustdag. Ga pas naar een volgende week over als je hond de afstand met gemak kan afleggen. Bij honden jonger dan 1,5 jaar zou ik elke week herhalen voordat ik een stap verder zou gaan. Honden in heel slechte conditie zullen ook langzamer door dit schema moeten gaan.
Rechts is een schema dat ik zelf gebruikt heb ter voorbereiding voor UV. Dit gaat uit van het eindniveau van het linkerschema en bouwt in vier weken uit naar UV-niveau. De laatste week is een rustweek ter voorbereiding op UV. Je fietst dan aan het begin van de week nog iets, daarna geef je de voetzolen van de hond optimaal de kans om eelt aan te zetten.

Start fietstraining
Wk Korte
afstanden
Lange
afstand
1 2x2 km 3 km
2 2x3 km 5 km
3 2x4 km 6 km
4 2x5 km 8 km (pauze na 5 km)
5 2x5 km 8 km
6 2x5 km 2x8 km
UV-training
Wk Korte
afstanden
Lange
afstanden
1 2x5 km 3x8 km
2 2x5 km 3x10 km
3 2x8 km 3x10 km
4 2x8 km 3x15 km (evt. pauze na 8 km)
5* 2x5 km UV

  * korte afstanden begin van de week, UV eind van de week

Top

Enkele tips

Top

Laatst gewijzigd op:

Deze pagina is onderdeel van de Hondenvraagbaak